Boldog új évet

Boldog új évet kíván a Fatumjewels Galéria!

Néhány nap múlva megérkezik 2023, új reményekkel és tervekkel, új fogadalmakkal.

Boldog új évet

Mindenki számára természetes, hogy az év utolsó napján ünnepelünk, szinte kötelező jelleggel, de mindig léteztek ezek a szokások? Mióta kívánunk egymásnak boldog új évet? Honnan ered a szilveszter elnevezés és mióta létezik?

A szilveszter rövid története

Szilveszter éjszakáján pezsgőt bontunk és közösen örülünk az új év elérkezésének.

Vajon mióta van szilveszter? Sajnos a kérdésre nincs egyértelmű válasz. Az azonban biztos, hogy már többezer évvel ezelőtt is elbúcsúztatták az óévet és köszöntötték az új évet, viszont nem volt világszerte ennyire egységes, mint most. Kultúránként eltért az új év kezdete, de ha igazságosak akarunk lenni, akkor valójában még ma sem száz százalékig egységes. Elegendő, ha a kínai vagy a zsidó újévre gondolunk, melyek még ma is eltérnek az általános január elsejétől.

A julián naptárt i.e. 46-ban vezették be, ekkor volt először január elseje az új év első napja. Nem sokkal később ezt megszüntették, majd csak a Gergely-naptár bevezetésekor, a XVI. században esett újra ugyanerre a napra az új év kezdete, persze nem mindenhol. Dél-Európában kicsit előbb történt, Angliában kicsit később, Görögországban pedig csak a XX. század első felében. Tehát, a mai egységesség nem is olyan nagyon régi.

Miért éppen szilveszter?

Ki volt az év utolsó napjának a névadója? Ki volt Szilveszter?

Az év utolsó napja I. Szilveszter pápa ünnepe, aki igen sokat tett az emberekért. Ő volt az, aki Nagy Konstantin császárt megtérítette a keresztény hitre.

Ennek ellenére nem csak a keresztény kultúrában hívjuk szilveszternek ezt az eseménydús napot.

Régebben rengeteg népi hiedelem és hagyomány kötődött a szilveszterhez, napjainkra azonban már ezek legtöbbje kikopott a köztudatból. Manapság csak a zajkeltés, valamint a zene és tánc maradt meg a több évszázados hagyományokból.

Ezúton kívánunk Neked boldog új évet! Visszavárunk jövőre is a Fatumjewels Galériában!