Gyémánt fülbevaló

Több mint 5000 éve viselünk fülbevalót

A fülbevaló több ezer éve díszíti fülcimpánkat. Már Ötzinek, a jégembernek, aki 5300 évvel ezelőtt élt, is ki volt lyukasztva a füle.

A fülbevaló az egyik legősibb formája a test díszítésének. Erről fogunk lentebb néhány sort írni.

A cikkben látható fülbevalók fellelhetők a Fatumjewels Galéria arany fülbevaló kínálatában.

Gyémánt smaragd fülbevaló

Különböző társadalmi osztályhoz tartozó férfiak és nők egyaránt viselnek fülbevalót legalább ötezer éve. Először csak férfiak viselték, ami nem meglepő, ha arra gondolunk, hogy ez vagyont és hatalmat szimbolizált a történelem során. Ám idővel eljutottunk odáig, hogy a fülbevalóról azonnal a hölgyekre asszociálunk.

A fülbevaló útja a rabszolgáktól az urakig

Arany fülbevalót először egy 4500 éves sírban találtak Mezopotámia területén.

Gyémánt pink topáz fülbevaló

Mint fentebb már említésre került, a jégembernek, Ötzinek is luk volt a fülcimpájában, ő hozzávetőlegesen i.e. 3300-ban élt.

Tutanhamon arany halotti maszkja is úgy lett kialakítva, hogy látszódjon a luk a fülcimpáján. Ennek ellenére nem leltek fel olyan ókori egyiptomi festményeket, amik fülbevalót viselő királyokat ábrázoltak volna.

Az ókori Rómában ezzel szemben csak a rabszolgák viseltek fülbevalót, éppen ez volt alacsony státuszuk ismertetőjele. Ám ha a fülbevaló gyönggyel vagy drágakővel volt díszítve, az egy magas társadalmi státusz jele volt. Elvileg Julius Caesar tette státusszimbólummá a fülbevalót.

Gyémánt topáz fülbevaló

A korai középkorban Európában főként a tehetősebb asszonyok viselték ezt az ékszert, férfiak körében akkoriban ez nem volt elfogadott.

Fülbevalók a Bibliában és Buddha birtokában

A fülbevalót már a Biblia is említi, valamint Buddha is viselt ékszert, mielőtt megvált volna minden vagyonától.

Gyémánt fülbevaló

Siddhartha Gautama, később Buddha, fiatalként viselt ékszereket, többek között fülbevalót, hiszen hercegként született, és ez volt státuszának és vagyonának a jelképe. Ez a magyarázat arra, hogy Buddha miért olyan furcsa, kissé megnyúlt fülcimpákkal van ábrázolva.

Kleopátráról is érdemes néhány szót ejteni, hiszen Marcus Antonius-szal volt egy érdekes fogadásuk, nevezetesen, hogy melyikük hívja meg a másik felet drágább étkezésre. Ekkor Kleopátra kivette az egyik gyöngy fülbevalóját, feloldotta egy pohár ecetben és felszolgálta. Ezzel megnyerte a fogadást.

Gyémánt gyöngy fülbevaló

A korai történészek leírásai szerint az ókori Rómában meglehetősen általános volt a gyöngy fülbevaló viselése.

A védelmet nyújtó ékszer

A fülbevaló ékszerként és a hatalom szimbólumaként is szolgált, ám ezen túl, az ókori hiedelmek szerint védelmet nyújtott a gonosz szellemek és a betegségek ellen is.

Gyémánt tanzanit fülbevaló

Az ókori perzsa katonák hitték, hogy a fülbevaló megóvja őket a harci sérülésektől és a haláltól. Az ókori Rómában és Görögországban vannak olyan leletek, amik szerint a gonosz szellemek be tudnak férkőzni a fülön keresztül, hogy megszállják az ember agyát. Ez ellen a legjobb védekezésnek a fülbevalót tartották, ami ezt megakadályozta.

Gyémánt citrin fülbevaló

A tengerészek azonban más célból viseltek arany fülbevalót. Egyrészt, ezzel mutatták meg a környezetüknek, hogy megjárták a tengereket, valamint hogy keresztezték az egyenlítőt. Ezen kívül azonban praktikus oka is volt. Amikor egy halott tengerészt találtak a parton, akkor a fülbevalója fedezte a temetése költségeit.

Ázsiában népszerű volt a fülbevaló, ám Európában ingadozó volt ez a trend. Időnként a tehetősebbek viselték, ezzel mutatva státuszukat, bizonyos időszakokban azonban ennek népszerűsége csökkent.

Peridot gyöngy fülbevaló

A katolikus egyház is beleszólt ebbe a trendbe az 1200-as években, amikor megtiltotta, hogy az emberek bármit változtassanak a testükön, amit Isten hozott létre.

A gyöngy fülbevaló különösen népszerű volt

Az 1500-as években a gyöngy fülbevaló nők és férfiak körében egyaránt népszerű volt.

Gyémánt opál tahiti gyöngy fülbevaló

Több, akkoriban készült portré alapján kiderül, hogy akkoriban a nemes férfiak körében roppant népszerű volt egy gyöngy fülbevaló viselése. A hölgyek természetesen egy pár fülbevalót hordtak, hiszen az ő esetükben nem csak státusszimbólum volt, hanem csodás ékszer is. Egy rövid időre a nők körében alábbhagyott a fülbevaló divatja, mivel egy furcsa kalap lett népszerű, ami eltakarta a fülcimpát. Amikor azonban ez kiment a divatból, a fülbevalók újra megtalálták a helyüket.

Az 1900-as évek

Az 1900-as évek elején nagy divatja volt a klipsznek, így a nőknek nem kellett kifúratni a fülüket, ami azért volt számukra előnyös, mert akkoriban egy luk a fülcimpában vulgárisnak számított.

Fekete gyémánt fülbevaló

Ám a divat és a fülbevaló megítélése igen gyorsan irányt váltott, majd a 60-as évekre teljesen általánossá vált.

Napjainkban követhetjük az adott éves trendeket, ám bátran kijelenthetjük, hogy csak az ízlésünk határozza meg, hogy milyen ékszereket, milyen fülbevalót viseljünk.

Gyémánt smaragd fülbevaló

Bár a státuszra való utalás ma már nem a fülbevaló révén történik, egyéb okai is vannak, amiért érdemes a valódit választani.

Nézz körül a Fatumjewels Galéria fülbevaló kínálatában és válaszd ki azt, amelyik a legjobban tetszik!

Fatumjewels Galéria