Nuestra Senora de Atocha

A Nuestra Senora de Atocha kincsei

Egy XVII. századi hajóroncsból kimentett smaragd kelt el 1,2 millió dollárért (474 millió forintért) egy new yorki árverésen.

Történelmi smaragd

A smaragdot 40 éve találták meg a Florida partjai előtt 1622-ben elsüllyedt Nuestra Senora de Atocha spanyol hajó roncsai közt. A smaragd Mitzi Perdue írónő tulajdona volt, ő bocsátotta árverésre. A drágakő jegygyűrűjének dísze volt.

A cikkben látható további fotókon a Fatumjewels Galéria smaragd ékszerei láthatók. A fotókra kattintva további részleteket találsz az adott smaragd ékszerekről.

Mitzi Perdue írónő híres gyűrűje

Hosszú éveken át, amikor Mitzi Perdue írónő a kezére nézett, történelmet látott.

Fehérarany gyémánt smaragd gyűrű

A smaragd drágakő az ujján a XVII. század elejére vezethető vissza, amikor is 1622-ben egy spanyol hajó elsüllyedt a floridai partoknál. Mel Fisher, a színes egyéniségű kincsvadász évtizedekig fáradozott az ékszerekkel, arannyal és ezüsttel teli rakomány megtalálásán. A gyűrű Mitzi Perdue leendő férjétől, a csirke iparágban nagy sikereket elérő Frank Perdue-től származott, aki részesedést kapott a kincsből a befektetéséért cserébe. Frank nagy részét jótékony célokra ajánlotta fel, de ezt a smaragdot megtartotta, és 1988-ban felajánlotta leendő feleségének. Mitzi azóta viselte, egészen Frank 2005-ös haláláig, amikor biztonságos helyre tette.

Fehérarany gyémánt smaragd gyűrű

400 évvel a Nuestra Senora de Atocha elsüllyedése után, Mitzi Perdue, 81 évesen, a Smaragdot elárverezte. Az eladásból származó összes bevételt, amelynek értékét a Sotheby’s 50 000 és 70 000 dollárra becsüli, az ukrán humanitárius erőfeszítések támogatására ajánlotta fel.

Miért süllyedt el a Nuestra Senora de Atocha?

A Nuestra Senora de Atocha egy hatalmas spanyol hajó volt, amelyet a XVII. században építettek a spanyol királyi flotta értékeinek szállítására.

Gyémánt smaragd medál

A szállítás Új-Spanyolországból indult, amely ma Mexikó és az Egyesült Államok déli részének egy részét foglalja magában. Az Atocha számos drágakővel, arannyal és ezüsttel volt felhalmozva, amelyeket a spanyol királyi család és más gazdag emberek küldtek a spanyol gyarmatokról.

Sárga arany gyémánt smaragd fülbevaló

A hajó története azonban tragédiával végződött. 1622-ben, amikor az Atocha éppen hazafelé tartott, egy vihar súlyosan megrongálta a hajót, majd a következő napon egy sziklás parton hajótörést szenvedett a floridai partoknál. Az Atocha és néhány túlélő kivételével az összes rajta lévő ember az óceán mélyén életét vesztette. Hatalmas kincsei több mint 350 évig rejtve maradtak a tenger fenekén.

Gyémánt smaragd ékszer szett

A süllyedéskor a Nuestra Senora de Atocha nehéz teherrel rendelkezett, amely réz, ezüst, arany, dohány, drágakövek és indigó volt, amelyeket Spanyolországban, Cartagenában és Porto Bellóban, valamint Havannában pakoltak be, majd Spanyolországba szállítottak.

Gyémánt smaragd karkötő

Ez a hajó egy nehéz fegyverzettel ellátott spanyol galleon volt, amely az almirante (hátsó őrség) szolgálatát látta el a spanyol flottánál. A flotta többi hajói mögött haladt, hogy megakadályozza a támadást hátulról.

Sárga arany gyémánt smaragd gyűrű

A hajótörés után sok kincskereső megpróbálta megtalálni a roncsokat és a rajta lévő értékeket, de azokat csak 1985-ben sikerült megtalálni. Az értékek számos kincsesládában voltak, amelyeket az Atocha roncsa körül találtak az Atlanti-óceán mélyén. Az értékek között drágakövek, aranyrudak, ezüstök, ékszerek és sok más tárgy volt. Az Atocha kincsei ma is az egyik legértékesebb hajóroncskincsnek számítanak a világon, és az értékeik nagysága meghaladja a több száz millió dollárt.

Fehérarany gyémánt smaragd gyűrű

Ha ezek után te is smaragdot szeretnél viselni, nézz körül a Fatumjewels Galéria smaragd ékszer palettáján!

Banner Fatumjewels Ékszer- és Drágakő Galéria banner