Opál

A színpompás ausztráliai opál

Az ausztráliai opál különleges karaktere egyedülálló, ez teszi a világ egyik legkeresettebb drágakövévé.

Egyedülálló színjátéka, a ragyogás vonzó villanásai attól függően változnak, hogy milyen szögből tekintünk rá. Olyan érzés, mintha az ausztrál opálban rekedt volna a szivárvány egy darabja.

Opál

A ritka színek ragyogását jeleníti meg ez a drágakő, a vörös, narancssárga, sárga, zöld, kék és lila színeket. Nem véletlen, hogy mintha valóban a szivárványt zárná magába.

Az opál színei

Minden opálnak megvan a maga egyénisége, a színpreferenciák azonban szubjektívek. Ez egy olyan drágakő, ahol az egyéni ízlés nagy szerepet játszik.

Gyémánt opál gyűrű

Az olyan opál esetében, ahol egyetlen szín tölti ki a színjátéknak több mint a felét, azt az elsődleges árnyalatáról nevezték el. A három vagy több árnyalattal rendelkező opált multikolornak nevezik.

Az opál drágaköveket egyrészt a befogadó kőzet alapján osztályozzák, tehát annak a kőzetnek az alapján, amin az opál képződik, másrészt az átlátszóságuk és az alapszínük alapján.

A fekete opál alapszíne fekete és bizonyos mértékig átlátszatlan, különösen, ha erős fényforráshoz tartják. Az átlátszóság, illetve annak hiánya az a kritérium, mely elválasztja a fekete és a félfekete opált.

Az ékszerek tekintetében a fehér opál a leginkább népszerű, melynek fehér az alapszíne, átlátszóság tekintetében elég széles skálán mozog.

Opál nyaklánc kolié

Hogyan lett ilyen gyönyörű színe az opál drágakőnek?

Az ausztráliai opál kialakulása 140 millió évvel ezelőtt kezdődött egy hatalmas területen, a Nagy Ausztrál-medencében. Itt találhatók Ausztrália opálmezői.

Opál gyémánt tahiti gyöngy ékszer szett

Az opál szerkezete egyedülálló, apró szilícium-dioxid gömbökből áll, melyek piramis alakú rácsokat alkotnak, amiket víz tarkít. A gömbök közötti tereken áthatoló fény, illetve a fénytörés hozza létre az opál jellegzetes színjátékát. A ritka vörös opál esetén a drágakő belső szerkezete kisebb gömbökből áll, míg a kék szín esetén nagyobb gömbökről tükröződik vissza a fény. A színjáték nélküli opál gömbjei véletlenszerűen kerültek elrendeződésre. Azt is érdemes tudni, hogy az opál 3-6% vizet tartalmaz. Ez a viszonylag nagy mennyiségű víz nagymértékben hozzájárul a csodás fénytöréshez.

Opál gyűrű

Nemcsak színes ragyogása miatt ilyen népszerű az opál drágakő, hanem a keménysége és a stabilitása miatt is. Ez kulcsfontosságú egy olyan drágakő esetén, ami ilyen sok vizet tartalmaz. Ez a nagyfokú stabilitás és keménység teszi tökéletes drágakővé, melyekkel mindennap viselhető ékszereket díszíthetünk.

Az opál mítosza

Az opál 1993 óta Ausztrália nemzeti drágaköve, ám több mint 60 000 éve hozzátartozik az őslakos ausztrál kultúrához.

Nevét az „opallios” görög szóról kapta, ami azt jelenti „látni a változást”. Ehhez nem igazán szükséges több magyarázat, elegendő, ha megszemlélünk egy opál drágakövet.

Opál

Ausztráliában még mindig élnek az ősi legendák, melyet mesemondók számos generációja adott tovább. Ezekben a legendákban az opált „a sivatag tüzének” nevezik, és a teremtés mítoszaihoz kapcsolják. A törzsi folklór szerint őseik teremtője egy hatalmas szivárványon érkezett a földre. A szivárvány útközben hozzáért néhány sziklához, mely pompás opálokká változtatta azokat. Így került a szivárvány az opálba, melynek színeit ma is láthatjuk ezekben a drágakövekben.

Származási helyek és ritkaság

Még kétszáz éve sincs, hogy az opált felfedezték, mégis mennyi minden történt azóta az ékszerek területén, amit nyilvánvalóan erősen befolyásolt az opál megjelenése.

Opál gyémánt tahiti gyöngy ékszer szett

1849-ben fedezték fel először az opált. Bár Ausztrália opálmezői a legnagyobbak a világon, mégis az itt bányászott opálnak csak a 25 százaléka drágakő minőségű.

A fehér opál Coober Pedy (Dél-Ausztrália) közelében található lelőhelyekről származik, melyeket 1915-ben fedeztek fel. A fekete opál az 1902-ben felfedezett Lightning Ridge-ben (Új-Dél-Wales) található lelőhelyekről származik.

Opál gyémánt tahiti gyöngy fülbevaló

Az elmúlt tíz évben az opáltermelés felére csökkent Ausztráliában. Ennek elsődleges okai a kereskedelmileg életképes területek kimerülése és a növekvő működési költségek. A növekvő szűkösség ellenére Ausztrália még mindig a világ opálkészletének 95 százalékát adja.

Az opál semmihez sem hasonlítható csodás drágakő, mely sokunk kedvence. Tekintsd meg a Fatumjewels Galéria opál ékszereit és válaszd ki saját kedvencedet!

Banner Fatumjewels Ékszer- és Drágakő Galéria banner