Karácsony

Boldog karácsonyt!

A decemberi időszakban már szinte köszönési formává válik a „Boldog karácsonyt!” kifejezés. Vessünk egy pillantást az év legnagyobb ünnepének eredetére.

Bár a karácsony alapvetően keresztény ünnep, ennek ellenére napjainkban a nem vallásos családok körében is roppant népszerű. November végétől kezdve az üzletekben úgy érezhetjük, hogy évről évre népszerűbb, és ezzel együtt stresszesebb is az ünnepi időszak, ami meglehetősen nagy ellentmondás, hiszen éppen a szeretet és a béke ünnepeként tartjuk számon.

Karácsony

Sokan időszámításunk kezdetével azonosítják ezt az ünnepet, tekintve, hogy Jézus születését ünnepeljük. Azt azonban érdemes tudni, hogy a kereszténység előtt is ünnepi időszak volt december második fele. Az ókori Rómában Szaturnusz ünnepe volt, ami szorosan kapcsolódott a téli napfordulóhoz. A kereszténység megjelenése után azonban meglehetősen sokat váratott magára a karácsony, mint ünnep. Hosszú időn át tartó heves viták előzték meg, melyek témája Jézus születési időpontjának meghatározása volt. Végül a IV. században határozták meg a végleges időpontot, melyet ma is ünneplünk, majd lassan elterjedt az ünnepi szokás, bár közel nem olyan formában, mint amit ma megélünk évről évre. Az otthoni ünneplés, a karácsonyfa állítás, az ajándékozás csak a XVI. századtól kezdett népszerűsödni, és a folyamat nem volt éppen gyorsnak mondható. 200-300 év is eltelt, mire a karácsony megünneplése valóban elkezdett hasonlítani ahhoz, ahogyan napjainkban ünnepelünk.

Karácsony

Mint ahogy fentebb említésre került, az ünnepi időszak évről évre egyre stresszesebb az emberek számára, ám remélhetőleg legtöbbünknél ez csak az előkészületi időszakra jellemző. Amikor már minden sütemény megsült és minden ajándék becsomagolva vár leendő gazdájára, mindenki megpihenhet egy kicsit. Ilyenkor érezhetjük azt a szeretetet, békét és nyugalmat, amit minden ember megérdemel évente legalább egyszer.

A Fatumjewels Ékszer- és Drágakő Galéria ezúton kíván mindenkinek boldog, békés karácsonyt!