Fehérarany népszerűsége

A népszerű fehérarany

Ami az ékszereket illeti, napjainkban a fehérarany a legnépszerűbb nemesfém. Tudjunk meg róla egy kicsit többet!

A sárga aranyhoz képest a fehérarany sokkal modernebb, kifinomultabb, valamint sokkal jobban kiemeli egyes színes drágakövek színét. A népszerűsége ellenére azonban kevesen tudják, hogy mi valójában a fehérarany.

Fehérarany ametiszt medál nyaklánccal

A népszerű fehérarany

Mióta létezik a fehérarany és mi volt az alapvető elképzelés, amikor létrehozták?

A hétköznapi sárga arannyal ellentétben a fehérarany nem egy tiszta nemesfém. Éppen ezért egy kicsit furcsa, hogy mégis jóval népszerűbbé vált a tiszta sárga aranynál. Először nyilvánvalóan a szokatlan színe vonzotta az embereket, ám ez a vonzódás azóta sem látszik csökkenni.

Fehérarany gyémánt smaragd fülbevaló

Ezt a típusú aranyat először az 1900-as évek elején készítették el. Az alapvető cél az volt, hogy a platinához hasonló nemesfémet állítsanak elő, csak olcsóbb formában. Tehát a törekvés, hogy egy olcsóbb variációját fejlesszék ki a platina ékszereknek, eredményezte a fehérarany létrejöttét. Olyan nemesfémet kívántak létrehozni, mely a lehető legjobban hasonlít a platinára. Figyelembe véve a fehérarany óriási népszerűségét, bátran állíthatjuk, hogy a kísérlet sikeres volt. Akár karikagyűrűről, akár eljegyzési gyűrűről van szó, a fehérarany az első helyezett, ami a választási arányt illeti.

Fehérarany gyémántgyűrű

A fehérarany ötvözet

Mi valójában a fehérarany? Mitől olyan gyönyörű a színe, mely egyaránt kiemeli a gyémánt és a színes drágakövek ragyogását?

Rainbow fehérarany multikolor nyakék

A fehérarany valójában egy keverék, mely ezüstöt és rezet is tartalmaz, ám a fehér színt a palládium, a platina vagy a nikkel adja. Régebben kizárólag nikkellel „fehérítették” az aranyat, ám az egyre gyakoribb nikkelallergia visszaszorította ezt a fajta ötvözetet, így maradt a palládium és a platina. Ezeknek a fémeknek a százalékos aránya határozza meg, hogy mennyire lesz fehér az arany.

Ez azonban még korántsem eredményezi azt a csodás fehérarany ékszert, ami felébreszti az emberekben azt az erős vágyódást. A fehérarany ékszer a legtöbb esetben kap egy ródium bevonatot. Ez adja meg azt a csodás színt és fényt, ami annyira rabul ejti az ékszerek szerelmeseit.

Fehérarany karikagyűrű burgundi és fekete gyémánttal

Azt azonban érdemes tudni, hogy a ródiumozást időről időre újra el kell végezni, hogy az ékszer eredeti fényében ragyogjon. Természetesen választhatjuk azt a megoldást, hogy a fehérarany természetes formájában maradjon, tehát ródiumozás nélkül kerüljön végleges formába az ékszer. Ez egy praktikusabb megoldás, hiszen nem szükséges újra és újra megismételni a bevonat megújítását, ám ebben az esetben nem lesz olyan szép az ékszer színe és fénye.

Az arany, mint ékszer alapanyag, sokféle kísérleten esett át az évek folyamán, így több ötvözet is létrejött, a rozé aranytól kezdve a pezsgő színig. Napjainkban sokkal több lehetőségünk van pontosan a hozzánk illő színeket összeválogatni, mint valaha.

Kedveled a fehérarany ékszereket? Nézz körül a Fatumjewels Galéria ékszerei között! Válaszd ki a hozzád illő modellt!

Fatumjewels Ékszer- és Drágakő Galéria