Morganit a rózsaszín csoda

A titokzatos morganit

Maga a titokzatosság tárul elénk, amikor megtekintjük ezt a romantikus színű drágakövet, melyet több mint egy évszázada morganitnak hívunk.

Morganit a berill csoport drágaköve

Hogyan fordulhatott elő, hogy szinte alig ismerjük ezt a csodás színvilágú drágakövet? Az alábbiakban nyújtunk némi tájékoztatást arról, hogy mi is valójában a morganit, valamint röviden áttekintjük a történetét, hiszen olyan érdekes.

A morganit

Szinte mindenki ismeri a smaragd és az akvamarin drágakövet, melyek a berill-csoport tagjai.

A berill-csoport drágakövei hosszú idő óta meglehetősen népszerűek, ami nem csoda, hiszen gyönyörűek. Hogyan lehet, hogy ennyire különbözőek, mégis „testvérek”?

A válasz megdöbbentő. A szennyezőanyagok teszik ezeket olyannyira különbözővé és egyben ennyire csodálatossá.

Az a berill, melynek a kristályai közé króm került, zöld színt kapott, ezt hívjuk smaragdnak. Azt a berillt, mely vassal szennyezett, hívjuk akvamarinnak. Elképesztő, igaz?

A természetben azonban előfordul olyan berill is, mely mangánnal szennyezett, ettől lesz olyan csodálatos rózsaszínű. Ez a morganit. Az alábbi fotón a „Berill-testvéreket” láthatjuk.

A Berill-testvérek a berill drágakövek

A morganit rövid története

Ezt a gyönyörű drágakövet egészen 1911-ig egyszerűen csak rózsaszín berillnek hívták. Meglehetősen fantáziátlan név egy ilyen szépségnek, igaz?

Természetesen voltak rá elnevezések, mint például rosterit, vorobievit vagy worobieffit, de ezek nem voltak túlságosan elterjedtek a mindennapokban.

Mi történt 1911-ben? Természetesen ismét a Tiffany & Co. irányította a történéseket. 1911-ben a Tiffany meglehetősen nagy figyelmet fordított erre a szép világosrózsaszín berill-típusra. A morganit nevet az ismert new yorki bankár, J.P. Morgan után kapta a drágakő.

Ennek a drágakőnek a szép lazacrózsaszín színe és tisztasága, valamint az a tény, hogy fellelhető megfelelő méretekben, mely alkalmas ékszerek díszítésére, tette népszerű és ismert drágakővé a morganitot.

Morganit a berill csoport drágaköve

Lelőhelyek

A morganit klasszikus lelőhelye Brazília, mely sok éven át szolgált egy sor szép morganit drágakővel, melyek csodás színűek, jó minőségűek és megfelelő méretűek voltak. Ám nem ez volt az elsődleges lelőhely.

1911-ben a New York Times hasábjain G. F. Kunz arról számolt be, hogy a kiváló minőségű morganit elsődleges lelőhelye Madagaszkár. Ez napjainkban is így van. Madagaszkárban található egy morganit lelőhely, ahol nagyon szép drágakövek látnak napvilágot.

További lelőhely a napfényes Kalifornia, nevezetesen Pala. A morganit mellett találtak itt turmalint is.

Az Egyesült Államok egy másik része, ahol fantasztikus morganit példányokat találtak, Maine. A The Rose of Maine elnevezésű drágakövet itt találták, mely 23 kilogramm tömegű.

A világ legnagyobb morganit drágaköve Madagaszkárból származik, melynek tömege 598,7 karát. Napjainkban a British Múzeumban tekinthető meg ez a csoda. Ez a drágakő valójában annak a szimbóluma, hogy a morganit hazája mindig is Madagaszkár marad, annak ellenére, hogy újabb és újabb lelőhelyek bukkannak fel szerte a világon. (A fotón nem ez a morganit példány látható.)

Morganit a berill csoport drágaköve

Ékszerek drágaköve

A morganit nagyon tiszta drágakő, éppen ezért a csiszolás roppant fontos, hogy teljes szépségében kapjuk meg a morganitot, mint ékszerhez való drágakövet.

Fatumjewels fehérarany gyémánt morganit nyakék

A morganit teljesen elveszítheti csodás színét egy nem megfelelő csiszolás révén.

Annak érdekében, hogy valóban szép ékszert tudjunk kínálni, a Fatumjewels Galériában nagyon alaposan választjuk ki a morganit drágaköveket, kizárólag magas minőségű csiszolású morganitra eshet a választásunk.

A morganit nagyon jól funkcionál olyan ékszerek díszítéseként, mint fülbevaló, medál vagy nyakék, de eljegyzési gyűrűhöz is nagyon jól illeszkedik.

Amikor morganit drágakővel díszítünk egy ékszert a Fatumjewels Galériánál, mindig törekszünk arra, hogy az ékszer formai kialakítása kiemelje a drágakő különlegességét. Például a briliáns gyémántok elképzelhetetlen magasságokba emelik azt az élményt, melyet a rózsaszín morganit nyújt számodra.

Fatumjewels fehérarany gyémánt morganit nyakék

Spirituális nézőpontból

A morganit drágakőnek nemcsak a színe romantikus, hanem valóban egy szeretettel teljes drágakő, mely a szív csakrához kapcsolódik leginkább.

A morganit segít az önelfogadásban, hiszen ez az első lépés a szeretet felé, hogy képesek legyünk önmagunkat szeretni, így fogjuk tudni befogadni a kívülről érkező szeretetet.

Morganit a berill csoport drágaköve

Ez a különleges drágakő segít elérni a teljes nyugalmat, erősíti a kötelékeket, melyek szeretteinkkel összekapcsolnak. A morganit valójában maga a szeretet, mely ugyan ásvány formába „fagyott” az idők folyamán, ám teljes bölcsességével és energiával fog segíteni életutadon.

Ezt a Fatumjewels gyémánt morganit nyakéket különleges hölgy nyakába terveztük. Tekintsd meg webáruházunkban az alábbi képre kattintva!

Fatumjewels fehérarany gyémánt morganit nyakék