Opál

A lenyűgöző opál

A Fatumjewels Galériában nemrégiben megjelent egy csodálatos opál gyémánt tahiti gyöngy ékszer szett. Ennek apropóján ebben az írásban megvizsgáljuk kicsit közelebbről az opál drágakövet.

A fotón láthatjuk milyen egzotikus látványt nyújt ez a három csodás drágakő együtt, az opál, a gyémánt és a tahiti gyöngy. Ezzel együtt azt is megfigyelhetjük, ha a többi fotót is szemügyre vesszük, hogy az opál szinte minden nézőpontból mást mutat. Ez egy valódi kiismerhetetlen drágakő.

Fehérarany opál gyémánt tahiti gyöngy ékszer szett

A fényképre kattintva megnézhetjük az ékszer szett pontos adatait is a Fatumjewels Galéria webáruházában.

Kis opál körutazás

Tegyünk egy kis körutazást az opál körül, hogy jobban megismerjük ezt a kiismerhetetlen drágakövet, már amennyiben ez lehetséges.

Az opál gyakran fehér, ám ha jobban megnézzük, láthatjuk, hogy lenyűgöző színjátékot mutat, valójában a szivárvány összes színében pompázik. Az is érdekes, hogy különböző nézőpontokból, illetve különböző fényforrásoknál teljesen különböző látványban lesz részünk.

Nemes fehér opál

A régi időkben teljesen megszokott dolog volt, hogy a nemesség tagjai, a hatalmon lévők opál drágaköveket helyeztek el látható helyeken, hogy megóvják magukat a betolakodóktól. A babonás emberek arra is használták az opált, hogy boldogságot vonzzanak az életükbe és növeljék a saját önbizalmukat. A többség mégis szépsége miatt kedvelte az opált a régi időkben is.

Amennyiben Te magad is hiszel a fenti teóriákban, egy dologra érdemes odafigyelned. Az opál pozitív tulajdonságai, illetve a fent említett hatások állítólag csak akkor aktiválódnak, ha a tulajdonosa azt ajándékba kapta. Természetesen senki nem tiltja meg, hogy kifejezetten egy opál ékszert kérj ajándékba valamely jeles ünnepre.

Fazettált gyémánt opál gyűrű

A fent említett fehér opálon kívül léteznek fekete alapú opál drágakövek is. Pont mint a fehér opál esetében, a feketének is nagyon szép színjátéka van, mint ahogy azt a fotón láthatjuk.

Nemes fekete opál

Ezeken kívül még létezik a tűzopál és a kristály opál, ezek többnyire rózsaszín alapúak, ám ennek a két típusnak nincs olyan csodás színjátéka, mint a fentiekben látható feketének és fehérnek. Éppen ezért minden időkben a fehér és a fekete opál került előtérbe, hiszen ezeknek a színe igazán extra látványt nyújt.

Egy dologra azonban ügyelned kell, ha opál ékszert szeretnél viselni. Az opál egy meglehetősen puha drágakő, ezért jól gondold meg, hogy milyen alkalmakkor viseled, továbbá a kemikáliákra is roppant érzékeny. Ez azonban csupán annyit jelent, hogy nagyobb odafigyeléssel kell lennünk opál ékszereink iránt, mint egyéb, például gyémánt esetében. Mindez az odafigyelés azonban sokszorosan meghálálja magát a látvány által. Nézzük csak meg, milyen csodás látványt nyújt.

Fehérarany opál gyémánt tahiti gyöngy ékszer szett

Opál az űrben

Nagyszerű érzés tudni, hogy nem csak a Földön létezik opál drágakő. Az alábbiakban leírunk néhány izgalmas tényt erről.

Elképzelhető, hogy nem sok embernek van tudomása arról, hogy találtak opált a Marson. Ez önmagában talán nem annyira izgalmas, de mivel az opál vizet tartalmaz, ez azt is jelenti, hogy a vörös bolygó felszínét egykor víz borította. Tény, hogy az opált az eső formálja. A tények ismeretében pedig a víz előfordulása jelentősen megnöveli az esélyét, hogy léteztek valamilyen életformák egykor a Marson. Ebből a nézőpontból tekintve már elég izgalmas a dolog.

Az űrből érkező drágaköveket nem mondhatjuk túl gyakorinak vagy hétköznapinak. Tudomásunk szerint eddig csak opált, peridotot és gyémántot találtak, melyek a világűrből származnak.

Mars a vörös bolygó

Végül a következő szakaszban közzé teszünk néhány tényt, amit lehetséges, hogy eddig nem tudtál az opálról.

Néhány érdekesség az opálról

Az alábbi tényeket és érdekességeket nem feltétlenül szükséges tudnod ahhoz, hogy élvezd az opál sokszínűségét, de talán feldobja kicsit a következő néhány percedet.

  1. Az opál a görög opallios szó alapján kapta elnevezését, ami szabad fordításban annyit tesz, „látni a színek változását”.
  2. Az ókori görögök le voltak nyűgözve az opáltól, elsősorban azért, mert hitték, hogy azok Zeusz afeletti örömkönnyei, hogy legyőzte a titánokat.
  3. Még az ókori Római birodalomban is hódoltak az opál előtt. Úgy tartották, hogy az opál a drágakövek királynője a gyönyörű színjátéka miatt. Úgy érezték, hogy az opál gyönyörű színeit a többi drágakőtől nyerte, a pirosat a rubintól, a zöldet a smaragdtól, a sárgát a topáztól, a kéket a zafírtól, a lilát az ametiszttől. Ebből adódóan az opál számukra egy mindent átfogó drágakő volt.
  4. Az opál szerelmeseinek Ausztrália jelenti az álmok földjét. A Föld összes opál drágakövének 95%-a található itt.
  5. Szilikátok millióinak köszönhető az opál csodálatos színjátéka, melyek pont megfelelő hálózatot alkotnak, ráadásul pont megfelelő méretűek ahhoz, hogy a változó színek jelenségét a szemünk képes legyen érzékelni. A fénytörés és a visszatükröződés éppen oly módon történik, hogy az különböző színeket hozzon létre. Ez a jelenség természetesen más drágakövek esetében is létrejön, de az opál esetében ez különösen erőteljes, ezért hívják ezt a látványt opálosnak.

A természet csodái olykor valóban varázslatosak.

Fehérarany opál gyémánt tahiti gyöngy ékszer szett