Gyémánt

Klasszikusok nyomában 5. – A Dél Csillaga gyémánt

A Dél Csillaga, más néven Limar, egy párna csiszolású, 128,48 karátos gyémánt, amit 1853 nyarán találtak Brazíliában.

Az eredeti gyémánt 254,5 karátos volt, csiszolásának köszönhetően azonban súlyának szinte a felét elvesztette. Sok tulajdonos kezén ment keresztül ez a csodás gyémánt, mire 2002-ben Cartier megvásárolta.

Dél Csillaga gyémánt

A Dél Csillaga különlegessége nemcsak a méretében rejlik, hanem a színében is. Bár fehér gyémántról van szó, mint ahogy a fotón láthatjuk, ám a fénytörés révén rózsa árnyalatú. Ettől tűnik úgy, hogy a színe világos rózsaszínes, enyhén barnás.

A fenti fotó a Dél Csillaga replikációjáról készült. A cikkben szereplő további fotók pedig a Fatumjewels Galéria gyémánt ékszereiből adnak ízelítőt.

A Dél Csillaga viharos története

Már említésre került, hogy a Dél Csillaga gyémánt számos tulajdonoson ment keresztül. Összefoglaljuk néhány mondatban a gyémánt másfél évszázados utazását.

Szoliter gyémánt eljegyzési gyűrű

Madi Magassa volt az, aki 1853 nyarán megtalálta a gyémántot a Bagagem folyónál Brazíliában. Azonnal átadta a jelentős méretű drágakövet Casimiro de Moraesnek, aki cserébe nyugodt életet, szabadságot és életre szóló nyugdíjat biztosított számára.

Nem sokkal később Moraes eladta a drágakövet 3000 fontért, ami már akkor is jóval alacsonyabb összeg volt a gyémánt tényleges értékénél.

Dupla gyémántgyűrű

Több vevőn ment át a csiszolatlan gyémánt, mire az amszterdami Costers megvásárolta 35 000 fontért, majd Voorsanger gyémántcsiszoló párna formára csiszolta. Ő volt az egyik gyémántcsiszoló, aki a Koh-i-Noort átalakította.

Az immáron csiszolt gyémántot a Halphen and Associates of Paris vásárolta meg, ők nevezték el a drágakövet a Dél Csillagának.

Fehérarany gyémánt medál nyaklánccal

Ezután kétszer is kiállították a különleges Dél Csillagát. Először 1862-ben a Nagy Londoni Kiállításon, majd 1867-ben Párizsban a Nemzetközi Kiállításon. Természetesen a Dél Csillaga mindkét alkalommal elképesztő figyelmet kapott.

A Dél Csillaga ezután, értékesítés reményében, egy indiai gyémántkereskedőházhoz került. Itt pillantotta meg a különlegességet Malhar Rao herceg, a Gaekwad királyi családból, majd később 80 000 fontért megvásárolta. Hosszú időn át a család birtokában volt a gyémánt.

Marilyn fehérarany gyémánt karkötő

A XIX. század elején a Dél Csillagát, más gyémántokkal együtt, nyakláncba foglalták. Malhar Rao herceg fia 1934-ben beszélt a Dél Csillagáról Robert M. Shipley amerikai drágakőszakértőnek, majd néhány évvel később, 1948-ban Maharajah Pratap Sinh, a herceg fia születésnapi partiján felesége viselte a Dél Csillagát tartalmazó gyémántnyakláncot, ahol fotók készültek róla.

Később még egy tulajdonos birtokába került a gyémánt, a mumbai Rustomjee Jamsetjee vásárolta meg, majd 2002-ben ő adta el a Cartiernek.

Csillagfény gyémántgyűrű

A Dél Csillaga viharos története megmutatja, hogy egy gyémánt valóban örökéletű, képes évszázadokon, akár évezredeken át „utazni”. Az értéke pedig folyamatosan növekszik, hiszen a valódi drágakő értékálló és megőrzi szépségét.

Gondolj erre, amikor ajándékötletre van szükséged! A valódi ékszer ugyanezeket a jellemzőket hordozza magában, még akkor is, ha nincs belefoglalva a Dél Csillaga gyémánt.

Ha tartós értéket és szépséget ajándékoznál, válassz gyémánt ékszert a Fatumjewels Galériánál!

Banner Fatumjewels Ékszer- és Drágakő Galéria banner