Kék gyémánt

A közel 30 karátos kék gyémánt és egyéb híres gyémántok

A Petra Diamonds gyémántbányászati társaság meglehetősen sikeres évtizedet zárt. Több különleges kék gyémántot fedeztek fel, mint eddig bármikor.

Kék gyémánt

Néhány évvel ezelőtt szenzációs felfedezést tett a társaság a dél-afrikai Pretoriához közeli bányában. Ez a gyémánt minden tekintetben különleges. A mérete, a színe, a telítettsége és a tisztasága is egyedülálló.

Ritkaságok és értékük

A kék gyémánt rendkívül ritka, mint ahogy ezt már több bejegyzésben megemlítettük. A szóban forgó gyémánt azonban minden várakozást felülmúlt.

A különleges kék gyémánt tömege 29,6 karát, melyet a gyémánttársaság 25,6 millió dollárért értékesített.

A drágakövet Cullinanban, a híres gyémántbányában fedezték fel. Szakértők szerint ennek a gyémántnak valódi élő kék színe van, a kék egy különleges telítettségével és élességével rendelkezik, jó eséllyel meghódítja majd a világot csiszolt formájában. A fotón a Cullinan bánya látható.

Cullinan bánya

Johan Dippenaar, a Petra Diamonds ügyvezetője természetesen nagyon pozitívan nyilatkozott erről a kék gyémántról.

„Ami a kék gyémántokat illeti, talán ez a legfontosabb feltárt drágakő az utóbbi időben. Mérföldkövet jelent a Cullinan bánya történetében. Ne feledjük, hogy ez a bánya már sok látványos gyémántot adott a világnak, többek között két darab megtalálható a brit koronaékszerek között is.”

Azóta több kivételesen jó minőségű kék gyémántot találtak a Cullinan bányában. A legérdekesebb azonban a tavalyi év volt, amikor egy hét leforgása alatt öt magas minőségű gyémántot találtak. Ez az eset rendkívüli, hiszen sokszor egy év is eltelik két jelentős feltárás között.

Híres gyémántok az elmúlt évszázadból

Alább kifejezetten a Cullinan bányában talált gyémántokról ejtünk szót, hiszen ez egy valódi prémium bánya.

Ezen a helyen eddig több mint 750 darab 100 karát feletti gyémántot találtak, ráadásul a világ összes 400 karát tömeg feletti gyémántjának egynegyedét ez a bánya szolgáltatta.

Már önmagában ez is elég lenne a bánya ismertségéhez, ám ráadásul ez az egyetlen ismert lelőhelye a kék gyémántoknak.

Alább röviden bemutatjuk az öt legismertebb gyémántot.

Premier Rose

Nyers gyémántként 353,9 karátos volt, amikor 1978-ban megtalálták. Három részre osztották. Így jött létre a három ismert gyémánt: Big Rose 137,02 karát, Little Rose 31,48 karát, Baby Rose 2,11 karát.

Niarchos

Ezt a gyémántot 1954-ben tárták fel. Hossza 51 mm, szélessége 25 mm, magassága 19 mm, tömege 426,5 karát volt. Bernard de Haan híres drágakőcsiszoló 58 napot töltött ennek a híres gyémántnak a megmunkálásával, mely az Ice Queen nevet kapta. A kész drágakő 128,25 karátos lett 144 fazettával.

De Beers Centenary

1988-ban találtak egy tökéletes színű, csiszolatlan állapotban 599,10 karátos gyémántot. Ugyanabban az évben mutatták be a drágakövet, amikor a De Beers gyémántkereskedelmi cég a 100. jubileumát ünnepelte, így kapta a nevét a drágakő. A gyémánt méretéből és minőségéből adódóan nem meglepő, hogy a teljes drágakővilág elismerését elnyerte.

De Beers Centenery gyémánt

Diamanten Golden Jubilee

Ez a barna gyémánt csiszolatlanul szédületes mérettel rendelkezett, 755,50 karát tömegű volt. Egy egész évbe telt a megmunkálása. Amikor készen lett, egy valóságos mestermunka volt 148 teljesen szimmetrikus fazettával, mely végül 545,67 karát tömegű lett. Óriási érdeklődést keltett, amikor II. János Pál pápa megáldotta ezt a gyémántot. Utána egy sokak által nagyra tartott imám és egy buddhista szerzetes is hasonlóan járt el.

Golden Jubilee gyémánt

A Taylor-Burton gyémánt

Úgy tartják, a gyémánt a nő legjobb barátja, és ez egy konkrét hölgy esetében valóban így is van. Elizabeth Taylorról van szó, akinek ötödik férje, Richard Burton ajándékozott egy mesés gyémántot 1969-ben.

Taylor-Burton gyémánt

Láthattuk fentebb, hogy a minőségi gyémántok lenyűgöző hatással vannak a világra. Szépségük valóban elvarázsol. Amennyiben szereted a ritkaságokat és ez az írás meghozta a kedvedet a kék gyémánthoz, tekintsd meg az alábbi ékszereket, melyekre kattintva részletes leírást találsz a Fatumjewels Galéria webáruházában.

Fatumjewels azúrkék gyémánt eljegyzési gyűrű

Fatumjewels azúrkék gyémántgyűrűFatumjewels csavart eljegyzési gyűrű kék gyémánttal

Fatumjewels kék gyémánt eljegyzési gyűrű

Fatumjewels Future kék gyémántgyűrű

Fatumjewels kék gyémánt eljegyzési gyűrű