Fatumjewels Galéria ékszer blog

Közeleg a Valentin-nap

Február 14-e, azaz Valentin-nap, a szerelmesek ünnepe, melynek hagyománya már hazánkban is évtizedek óta tart.

Sokunkban felmerülhet a kérdés, hogy miért pont Valentin-nap a szerelmesek ünnepe, vagyis ki volt Valentin? Erre azonban nincs teljesen biztos magyarázat.

Valentin-nap Fatumjewels Galéria

Miért éppen Valentin-nap?

Bár teljesen biztosan nem tudhatjuk, akad néhány mende-monda a Valentin-nappal, illetve névadójával, Valentinnal kapcsolatban.

Nagy valószínűséggel keresztény papról van szó, aki i.sz. III. században élt a Római Birodalomban II. Claudius császár uralkodása idején. Egyes feltevések szerint pusztán keresztény hite miatt végezték ki, más elgondolások szerint emberbaráti cselekedetei miatt.

Az egyik legenda szerint Valentint börtönbe vetették, ott várt a kivégzésére. Az egyik őrnek volt egy vak lánya, akinek Valentin a hite erejével visszaadta látását. Talán érzelmek is kialakultak közöttük, mielőtt a papot február 14-én kivégezték.

Egyéb feltételezések szerint Valentin segített megszöktetni a keresztény rabokat a római börtönökből, halálos ítéletét ennek köszönhette. Ám ezzel még nincs vége a mende-mondák sorának, melyek Valentin titokzatos személyét övezik.

Egyes teóriák szerint II. Claudius császár úgy gondolta, hogy az egyedülálló férfiak katonaként hatékonyabbak, ezért bizonyos életkor alatt megtiltotta a házasságot. Erre természetesen nincsenek történelmi bizonyítékok. A legenda szerint Valentin titokban összeadta azokat a fiatalokat, ahol a férfi még a „tiltott zónába” tartozott az életkorát tekintve. Ezzel természetesen kivívta a császár haragját, és annak halálos ítéletét.

Hogy valóban megtörtént-e valamelyik történet, mely még ma is szóbeszéd tárgya, azt nem lehet tudni, mint ahogy azt sem, hogy ki volt valójában Valentin, ha egyáltalán létezett. Azt viszont tudjuk, hogy a legendák ereje révén a Valentin-nap, mint a szerelmesek ünnepe végül elterjedt az egész világon. Már a középkorban népszerű volt Valentin rejtélyes és romantikus alakja.

Valentin-napi üdvözletek

Üdvözlőlapok tekintetében a Valentin-nap a második helyezett a karácsony mögött.

Valentin-napi üdvözlet Fatumjewels Galéria

Az internetes üdvözlőlapok elterjedése előtt egymilliárd Valentin-napi képeslap került feladásra évente. Ezzel második helyezést ért el az éves ünnepek sorában. Csak a karácsony előzte meg.

Egy kis érdekesség, hogy a legelső Valentin-napi üdvözlőlapot Károly orléans-i herceg küldte feleségének a londoni Tower börtönből 1415-ben. Annak ellenére, hogy Magyarországon csak az utóbbi évtizedekben vált hagyománnyá a szerelmesek ünnepe, láthatjuk, hogy már sok száz éves tradícióról van szó.

Valentin-napi ajándék

Általános Valentin-napi ajándék a virág és az édesség, és természetesen az ékszer sem maradhat ki a felsorolásból.

Rozé arany peridot rózsakvarc szív medál

Egy szív alakú drágakővel díszített ékszer fejezi ki leginkább az érzelmeidet, ezért ez egy tökéles ajándék, ha Valentin-napra kicsit többet szeretnél.

Az is elég gyakori, hogy a lánykérést erre a napra, a szerelmesek ünnepére tervezi a leendő vőlegény. Az eljegyzési gyűrű megvásárlását azonban nem szabad az utolsó pillanatra hagyni.

Fehérarany gyémánt eljegyzési gyűrű

Akár virággal, akár ékszerrel, akár egyéb ajándékkal szeretnénk meglepni kedvesünket, ne várjunk vele az utolsó pillanatig! Hamarosan újra itt a szerelmesek napja.

A képre kattintva nézz körül a Fatumjewels Galériában!

Fatumjewels Ékszer- és Drágakő Galéria