A csodálatos gyöngy

A csodálatos gyöngy

A valódi gyöngy ugyanolyan értéket képvisel, mint a drágakövek, ám a gyöngy nemcsak érték, hanem szimbólum is egyben.

A gyöngy sok mindent megmutat egy ember személyiségéből, környezetéből. Többek között tükrözheti az ember családi állapotát, rangját, társadalmi státuszát.

Tahiti Álom gyöngy gyémánt gyűrű

Léteznek valódi, tenyésztett gyöngyök, valamint mesterségesen előállított gyöngyök is, melyek más alapanyagból vannak, mint a valódiak. Éppen ezért nem árt óvatosnak lenni, és csak megbízható forrásból vásárolni gyöngy ékszert, hiszen napjaink technológiája révén meglehetősen gyakorlott szem kell a megkülönböztetéshez.

A valódi gyöngy gyöngykagylóban fejlődik ki. Fantasztikus ebbe belegondolni, nem? Ez a természet csodája.

A természet csodája

Valójában a kagyló életfunkcióinak köszönhetjük a gyöngyöt. Ez egy valódi csoda.

A kagyló lélegzik és táplálkozik. Ezért nyitja ki a héját, hogy oxigént és planktont tudjon befogadni. Ekkor szennyeződik be a kagyló belseje egy homokszemmel, az emberek legnagyobb örömére. Ez a homokszem irritálja a kagyló köpenyszövetét, melyet hétköznapi szóval gyöngyháznak hívunk. Végül a kagyló elhatárolja magától a szennyeződést, valójában kapszulába zárja azt. Egy idő után egy kis kincs jön létre egy csodaszép gyöngy formájában.

Kék gyöngy medál

Egy valódi gyöngy élettartama hozzávetőlegesen 150 év és roppant értékes. Az említett időtartam azonban csak akkor tartható, ha megfelelő módon bánsz a gyöngy ékszereiddel. Ez nem attól függ, hogy milyen gyakran viseled a gyöngyöt. Éppen ellenkezőleg. Nem kell takarékoskodnod az alkalmakkal. A gyöngynek szüksége van az emberi bőr melegségére ahhoz, hogy megőrizze csodálatos fényét. Azt azonban érdemes tudni, hogy a magas páratartalom, a verejték, a parfüm és a kozmetikumok nem tesznek jót a gyöngynek.

Tanácsok gyöngy ékszerekhez

Összegyűjtöttünk néhány tudnivalót, melyeket követve könnyedén szép állapotban tarthatod gyöngy ékszereidet.

Gyöngy fülbevaló

A felsoroltakon kívül természetesen létezik még nagyon sok apróság, melyek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a gyöngy megőrizze eredeti szépségét. Alább a legfontosabb tudnivalókat olvashatod.

– Régebben elterjedt az a tévhit, miszerint a gyöngyöt óvni kell a levegőtől. Ez valóban egy tévhit. Ne tárold a gyöngy ékszereidet légmentesen zárható dobozban vagy üvegben, mert kiszáradhat. Ugyanez vonatkozik a pamutra is. Ne tartsd a gyöngyöt pamuton, mert az előző esethez hasonlóan ez is kiszáradáshoz vezethet.

– Amikor arra készülsz, hogy gyöngy ékszereidet viseled, úgy használj testápolót, egyéb kozmetikumokat, hajlakkot és parfümöt, hogy azok ne érintkezzenek a gyöngy felületével. Nem elegendő, ha megvárod a kozmetikumok felszívódását, hiszen egy része mindenképpen a bőrfelületen marad, ami árt a gyöngynek.

– Akár a gyöngy tárolásáról, akár a viseléséről van szó, mindenképpen kerüld a nagy hőmérséklet-ingadozásokat. Olyan helyen tárold a gyöngy ékszereket, ahol viszonylag kiegyenlített a hőmérséklet. Nem javasolt a legnagyobb téli zimankóban vagy a legmelegebb nyári kánikulában viselni a gyöngyöt, hiszen amikor valahová belépsz, óriási lesz a hőmérséklet-különbség.

– Viseld gyakran gyöngy ékszereidet, hiszen azok ekkor érzik magukat a legjobban.

– A gyöngy tisztításához ne használj kemikáliákat. Nincs szükséged másra, csupán egy enyhén nedves, puha törölközőre.

A valódi gyöngy

Kissé régies az igazgyöngy kifejezés, ám pontosan értésünkre adja, hogy régebben is mekkora hangsúlyt fektettek a valódi gyöngy értékének kifejezésére.

Évszázadok óta elmondható, hogy nem minden gyöngy valódi, tehát nem a természet, hanem emberek által létrehozott. Évszázadokon átível az a leleményesség, mely által az emberek próbálták a gyöngy szépségét imitálni, több-kevesebb sikerrel. Ehhez a vállalkozáshoz használtak többek között üveget, porcelánt, elefántcsontot, fémet, agyagot és kagylóhéjat. Egyértelmű, hogy semmilyen egyéb anyag révén nem tudták leutánozni azt a természetes szépséget, amit a valódi gyöngy nyújt.

Fatumjewels Tahiti gyöngy nyakék

Hozzávetőlegesen száz éve vagyunk képesek a gyöngyöt tenyészteni. Félreértés ne essék, ezek valódi gyöngyök. Gyöngykagylókban jönnek létre, ráadásul ugyanolyan szépek és értékesek, mint korábban a halászott gyöngyök.

Bátran kijelenthetjük, hogy a gyöngy tenyésztésével valójában csak segítünk a természetnek. Pontosan ugyanazon a természetes folyamaton megy át a gyöngykagyló, csak irányítottan, ellenőrzött környezetben. Tehát, amikor azt látod egy leírásban, hogy tenyésztett gyöngy, ne ijedj meg. Az a gyöngy valódi.

Sósvízi Akoya gyöngy karkötő

Napjainkban olykor kitűnő utánzatok készülnek, ezért nem javasolt különböző módszerekhez folyamodni, hogy megállapítsuk egy gyöngy valódiságát. Az egyetlen biztos módszer, hogy valódi gyöngy ékszerhez jussunk, ha ellenőrzött forrásból vásárolunk.

A Fatumjewels Galéria kizárólag ellenőrzött forrásból származó gyöngyöket és drágaköveket használ fel az ékszer készítéshez. Válaszd a biztonságot!

A gyöngy tenyésztése

Mint ahogy fentebb említésre került, a tenyésztett gyöngy bizony valódi. A következő egyszerű folyamat történik. Az ember egy idegen „tárgyat” helyez egy élő gyöngykagylóba. Ez a „tárgy” általában egy homokszem vagy valami hasonló. Ezután a kagylót visszateszik a vízbe, majd várnak néhány évet. Ez alatt a néhány év alatt a kagyló létrehoz egy gyöngyház réteget az idegen „tárgy” körül, majd ebből egy gyöngy születik.

A gyöngy népszerűsége

Az első gyöngyök hozzávetőlegesen 40 ezer évvel ezelőtt jöttek létre, ám a népszerűsége váratott magára egy kicsit.

A gyöngy népszerűsége több mint kétezer éve töretlen. Elterjedését a Római Birodalomnak köszönhetjük. Általuk terjedt el a gyöngy az egész világon.

Fatumjewels fekete gyöngy gyűrű

A hamisítványok tömeggyártása az 1700-as években kezdődött, ezek üvegből készültek. Mivel mindenki szeretett volna gyöngyöt viselni, és az üveg ára ekkor már meredeken esett, ezért az üveggyöngyöt szinte bárki megengedhette magának. Ez azonban legkevésbé sem volt összehasonlítható a valódi gyöngy szépségével, ráadásul értéktelen volt.

A valódi gyöngy népszerűsége sosem csökkent, ellenkezőleg. Mondhatjuk, hogy a gyöngy évről évre egyre népszerűbb. Ezek az apró kincsek a természet csodáját hordozzák magukban, ezért tökéletes eszköz arra, hogy megajándékozzunk valakit, aki sokat jelent számunkra.

A Fatumjewels Galériában található gyöngy ékszerek révén Te is kifejezheted csodálatodat egy olyan személy számára, aki sokat jelent neked. Ajándékozz gyöngy ékszert!

Fatumjewels Ékszer- és Drágakő Galéria