Gyémánt

Az áhított gyémánt

A gyémánt több szempontból különleges helyet foglal el a drágakövek világában. Hogy került ilyen különleges helyzetbe a gyémánt és miért ez a legismertebb drágakő?

Gyémánt

Valóban ez a legismertebb drágakő az egész világon, ami egyrészt a tulajdonságainak köszönhető, másrészt az erőteljes marketingnek.

A gyémánt különleges tulajdonságai

A gyémánt összes tulajdonságát nem érdemes felsorolni, elegendő azokat megemlíteni, ami különleges drágakővé tették.

Az első, ami a gyémántról eszünkbe jut, az a keménysége és a szikrázó ragyogása. Mindez megdöbbentő annak tudatában, hogy a gyémánt egész egyszerűen tiszta szén.

Dupla gyémántgyűrű

Sokszor hallhatjuk a gyémánt tüze kifejezést. A tűz egyszerűen azt jelenti, ahogy a fényt a szivárvány színeire bontja a gyémánt. Ez adja meg azt a különlegességet, amit más drágakő nem. Egyik korábbi írásunk éppen erről szól Tűz a gyémántban címmel.

Néhány tény és érdekesség

Mióta vágyunk ennyire a gyémántra és mi határozza meg ennek a keresett drágakőnek az értékét?

A gyémánt értékét elsősorban a 4 C határozza meg, tehát a Cut (vágás, csiszolás), Colour (szín), Clarity (tisztaság) és a Carat (a drágakő tömege).

Szeretnél erről többet tudni? Korábban készült két cikkünk, melyek közül az egyik arról a folyamatról szól, amin a drágakő keresztül megy, mielőtt az ékszeredbe kerülne. Itt találod: A kemény, ám kecses gyémánt

A karátról külön írás készült, ezt itt találod: Mérjük le a gyémántot

Gyémánt medál

Felmerül a kérdés, hogy mindig ennyire rajongtunk a gyémántért? Valószínűleg akkor még nem kerestünk gyémántot, amikor vadászó-gyűjtögető életmódot folytattunk, de meglehetősen régóta. Valószínűleg Indiában már 4000-6000 évvel ezelőtt felfedezték a gyémánt rendkívüli tulajdonságait.

Rózsaszín gyémántgyűrű

Akkoriban (és még ma is) a naphoz kapcsolódott ez a drágakő, úgy tartották (tartják), hogy hosszú élettartamot biztosít, különösen, ami a kapcsolatokat illeti. Talán ez az oka annak, hogy az eljegyzési gyűrű hagyományos drágaköve a gyémánt. Ez egy olyan drágakő, ami a tisztaságot és egyensúlyt biztosít, valamint reményt ad viselője számára.

Fekete fehér gyémántgyűrű

Sokakat elgondolkodtat, hogyan lehet megállapítani a gyémánt tisztaságát és a színét, hiszen nagyon apró különbségek is rengeteget számítanak. Ehhez természetesen nagy tapasztalat és tudás szükséges. Következő írásunk erről fog szólni.

Addig is nézz körül a Fatumjewels Galéria csodás gyémánt ékszerei között és válaszd ki a hozzád legjobban illeszkedő modellt!

Banner Fatumjewels Ékszer- és Drágakő Galéria banner