Gránát drágakő a Fatumjewels ékszer blogon

A sokszínű gránát drágakő

A legtöbb gránátnak magas a keménységi foka, a szépségén kívül ez teszi kiváló és tartós drágakővé ékszerekhez.

Gránát drágakő a Fatumjewels ékszer blogon

A gránátcsoport több különböző drágakövet foglal magában, melyek hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek. Annak ellenére, hogy a gránátról a mélyvörös színre asszociálunk, több különböző színben létezik ez a drágakő. Létezik vörös, zöld, sárga, narancs színű, valamint fekete gránát is. A legáltalánosabb a vörös és az ibolyás árnyalatú piros. Ezek az almandin, a rhodolit és a pyrop gránát.

Az alábbi fotókon látható, hogy milyen óriási eltérések lehetnek az árnyalatokban, még akkor is, ha pusztán sötétvörös vagy burgundi vörös gránátról beszélünk.

Fatumjewels gránát fülbevaló

Fatumjewels gyémánt gránát nyakék

Fatumjewels fehérarany gránát ékszer szett

A gránát különböző színei

Demantoid zöld gránát drágakő a Fatumjewels ékszer blogonA sötétvörös gránát a legismertebb, mely a viktoriánus korban, Angliában a legnépszerűbb drágakövek egyike volt.

A 60-as évek végén felfedezték a zöld tsavorit gránátot, mely azonnal teret hódított magának, ám a legkeresettebb mégis a demantoid gránát lett, mely szintén egy zöld gránát, amit olykor összetévesztettek a smaragddal. A fotón egy sárga-zöld színváltós demantoid gránát látható.

Az utóbbi években több helyen is találtak spessartin gránátot, mely ragyogó narancs színű. A feltűnése után azonnal ez vált a legkeresettebbé.

A tévesztés lehetőségei

Már ejtettünk szót arról, hogy a gránátot olykor össze lehet téveszteni más drágakövekkel.

A tévesztés lehetősége természetesen csak a hozzá nem értőket érinti. Egy drágakövekkel foglalkozó szakértő számára roppant egyszerűen azonosíthatóak a különbözőségek.

A vörös gránátot olykor összetévesztik a rubinnal, bár ez meglehetősen ritka, hiszen szabad szemmel is jól látható a különbség.

Fatumjewels gránát fülbevaló

 

A világosabb, rózsaszínes lilás árnyalatú piros gránát összetéveszthető a rubelittel és a piros turmalinnal.

Fatumjewels gránát fülbevaló

A zöld gránátot leggyakrabban a smaragddal és a turmalinnal tévesztették össze.

Demantoid zöld gránát drágakő a Fatumjewels ékszer blogonMint korábban már említettük, egy drágakő szakértő számára nem okoz nehézséget a zöld gránát beazonosítása.

A fotón egy zöld demantoid gránát látható.

Mint láthattuk, a sokszínűség miatt meglehetősen széles választási lehetőséget kínál a gránát, ráadásul az ára is a könnyen elérhető kategóriába tartozik.

Ne aggódj, ha eddig még nem jutott eszedbe a gránát, mint lehetséges drágakő. Van még lehetőséged pótolni, ha eddig hiányzott az ékszereid közül.

Kattints az alábbi fotóra és tekintsd meg a Fatumjewels Galéria gránát ékszereit!

Fatumjewels gyémánt gránát medál