Golden Sheen zafír Zawadi zafír

Különleges zafírok 4. – Arany Ragyogás, avagy a Zawadi zafír

Egy viszonylag ismeretlen drágakövet mutatunk ma be, az Arany Ragyogás (Golden Sheen) elnevezésű, más néven Zawadi zafírt, mely nevét vonzó bronz arany fényéről kapta.

Mint ahogy a fotón is láthatjuk, a Zawadi zafír átlátszatlan drágakő, a színe csokoládébarna, melyen átcsillan az arany fényesség, melyről a nevét kapta. Megjelenésében kissé emlékeztet a thaiföldi Black Star zafírra.

Golden Sheen zafír Zawadi zafír

A Zawadi zafír ritka arany fénye közepesen telített, melyet a hematit és a rutil zárványok okoznak. Ettől olyan különleges és egyedi.

A neve is erre a különlegességre és egyediségre utal. A zawadi egy szuahéli szó, mely azt jelenti „a Föld ajándéka”. Ezen kívül Golden Sheen néven is ismert, mely egyértelműen a drágakőből áradó aranyfénynek köszönhető. Jeffery Bergman gemmológus és drágakőkereskedő nevezte el ezt a különleges drágakövet 2014 decemberében, ezzel tisztelegve szépsége és ritkasága előtt.

Golden Sheen zafír Zawadi zafír

A Zawadi zafír ritkasága

Az arany ragyogású zafír nem olyan régen került először napvilágra, mindössze egy évtizede ismerhetjük.

2010-ben fedezték fel ezt a különleges zafírt Kenyában, a szomáliai határ közelében. A lelőhelyről elhelyezkedéséről nincsenek közelebbi adatok, ez valójában egy szigorúan őrzött titok.

Golden Sheen zafír Zawadi zafír

A drágakő piacra kerüléséért Tanzim Khan drágakőkereskedő a felelős, aki kifejezetten afrikai bányákból való nyers drágakövek beszerzésére szakosodott. Első látásra azonnal meglátta a lehetőséget az Arany Ragyogás zafírban. Lenyűgözte a zafírnak az a képessége, hogy csillogó hatását és szépségét különféle fényforrásokban is megőrzi.

Tanzim Khan és a bánya tulajdonosa majdnem két éven át keményen dolgozott azért, hogy kifejlesszék a megfelelő csiszolást, hogy a Zawadi zafír fényét maximalizálni tudják.

A ritkaság érzékeltetéséhez még hozzátartozik az a tény, hogy látszólag a bánya évekkel ezelőtt kimerült. A bányászat túlnyomó része 2013-ban történt és mindössze két-három százalékban sikerült olyan drágaköveket felszínre hozni, melyek rendelkeznek ezzel a speciális áhított aranyfénnyel.

Golden Sheen zafír Zawadi zafír

A zafír esetében jól tudjuk, hogy a kezelés megengedett eljárás, szinte az összes zafír átesik valamilyen kezelésen. A Zawadi zafír egyik legfontosabb tulajdonsága a természetes szépsége mellett, hogy teljesen természetes drágakő, semmilyen módon nem szükséges kezelni vagy javítani.

A kellemetlen oldala a dolognak azonban, hogy ritkaságából adódón nehezen lehet hozzájutni, pedig keménysége miatt (Mohs keménység: 9) kiváló választás lenne minden nap viselt ékszerekhez.

Bízzunk benne, hogy előbb-utóbb egyéb lelőhelyeket is felfedeznek, így talán mi is viselhetjük majd ezt az arany ragyogású drágakövet.

Elkeseredésre azonban semmi okunk, hiszen az egyéb zafír drágakövek is lenyűgözőek. Nézz körül a Fatumjewels Galéria zafír ékszerei között és találd meg a hozzád illő modellt!

Banner Fatumjewels Ékszer- és Drágakő Galéria banner