A Borostyánszoba

Elveszett kincsek nyomában 4. – A borostyánszoba

Az elveszett kincsek nyomában című sorozatunk negyedik részéhez érkeztünk, ebben a részben csodálatos borostyánszoba került terítékre.

A Borostyánszoba

A Borostyánszoba fotója 1917-ből

A Borostyánszoba egy borostyántáblákkal és aranydíszekkel, valamint tükrökkel díszített szoba a Katalin-palotában, melynek eredetije a második világháborúban eltűnt. Elvesztése előtt a világ nyolcadik csodájaként emlegették.

A Borostyánszoba

A Borostyánszoba rekonstrukciója

A Borostyánszobát Andreas Schlüter német barokk szobrász és Gottfried Wolfram dán borostyánmester tervezte. Eredetileg a poroszországi Charlottenburg-palotába szánták, ám az értékes szoba 1716-ig Berlinben maradt, majd I. Frigyes Vilmos porosz király Nagy Péter cárnak ajándékozta, aki a Katalin-palotában helyezte el az 55 négyzetméternyi, több mint hat tonna borostyánból álló remekművet.

A Borostyánszoba

Sarokszekció a Borostyánszobában – rekonstrukció

A második világháborúban egy német hadseregcsoport kifosztotta a Katalin-palotát. A Borostyánszobát szétszedték és Königsbergbe vitték azzal a céllal, hogy ott újjáépítik a szobát. Amikor a háború végéhez közeledve, 1944-ben a szövetséges erők Németország felé közeledtek, a borostyán elemeket Königsbergben a pincébe költöztették. Ugyanebben az évben Königsberget lebombázták, ám a romok között nyomát sem találták egyetlen pici borostyánnak sem. Az eredeti Borostyánszoba holléte máig rejtély.

A Borostyánszoba

Angyalszobor a falon a Borostyánszobában – rekonstrukció

Mint minden elveszett kincs esetében, a Borostyánszobával kapcsolatban is rengeteg kutató és kincsvadász szánta rá az életét, hogy előkerítse az eredeti elemeket, ám mindhiába. Mindeközben 1979-ben a szovjet kormány úgy döntött, hogy megépíti a Borostyánszoba rekonstrukcióját. Ez a folyamat 24 évig tartott. Eredeti rajzokat és fényképeket használtak fel, hogy létrehozzák a Borostyánszoba másolatát. A fő probléma a szakképzett munkaerő hiánya volt, mivel a borostyánfaragás szinte teljesen eltűnt, mint művészeti forma.

A Borostyánszoba

A Borostyánszoba rekonstrukciója

Az újjáépítési projektet kezdettől fogva sújtó pénzügyi nehézségeket a német E.ON cég 3,5 millió dollár adományával oldották meg. 2003-ra az orosz kézművesek munkája nagyrészt befejeződött.

Érdekesség, hogy a Berlin közelében van egy miniatűr borostyánszoba, amelyet az eredeti után készítettek. Ulla Klingbeil berlini miniatűr gyűjtő eredeti kelet-porosz borostyánból készíttette a másolatot.

Téged is elbűvöl az arany szépsége? Nézz körül a Fatumjewels Galériában, hiszen nálunk elérhető, megtalálható ékszerek között válogathatsz.

Banner Fatumjewels Ékszer- és Drágakő Galéria banner