Frigyláda

Elveszett kincsek nyomában 1. – A Frigyláda

Új sorozatunkban elveszett kincsek nyomába eredünk, melyek minden időkben izgatták az emberek fantáziáját. Ebben az első részben a Frigyláda legendájáról szólunk.

Frigyláda

A Frigyláda replikája

Az antik kortól kezdve egészen a mai napig léteztek elbeszélések különböző elveszett kincsekről szerte a világon. Ezek közül sok nyomtalanul eltűnt, sok esetben misztikus módon. Jelen sorozatunkban nyolc híres elveszett kincset tekintünk meg.

Frigyláda

Józsué a Jordán folyón a Frigyládával, Benjamin West festménye, 1800

A Frigyláda a világ egyik legmisztikusabb elveszett kincse, mely akkor vált széles körben ismertté, amikor Indiana Jones a nyomába eredt Az elveszett frigyláda fosztogatói (Raiders of the Lost Ark, 1981) című nagysikerű akciófilmben.

Frigyláda

Mózes és Józsué a Frigyláda előtt

A Frigyláda legendája a bibliai történetekből ered, melyek egy aranyozott faládáról szólnak, mely a törvénykönyvek megőrzésére készül. A törvénykönyveket (két kőtábla a Tízparancsolattal) Mózes kapta Istentől a Sinai hegyen. A legendák szerint a Frigyláda valahol Etiópiában van, de ezt senki nem tudja biztosan.

A Biblia részletes leírást nyújt számunkra a Frigyláda elkészítéséről, valamint annak útjáról, amikor az izraeliták azt sivatagi vándorlásuk során magukkal vitték. A jerikói csata során a Frigyládát naponta többször megmutatták az embereknek, valamint az Ai-ban történt vereség után Józsué a Frigyláda előtt sírt. Ezután a következő „nyom”, hogy a Frigyláda Silóba került, egy vallási központban őrizték Bételtől 16 kilométerre északra.

Néhány évvel később a Frigyládát a csatatérre vitték, hogy segítse az izraelitákat a filiszteusok ellen. A csatát azonban elvesztették, és azzal együtt a Frigyládát is.

Frigyláda

A Frigyláda a Sainte-Marie katedrális domborművén Franciaországban

A filiszteusokra azonban átkot hozott a Frigyláda, betegségek söpörtek végig az országon, úgyhogy végül visszaadták, ám az csak Dávid király ideje alatt került vissza Sionba. Majd különböző csatákba vitte magával Dávid király, de végül a Frigyláda visszakerült Jeruzsálembe.

Frigyláda

Illusztráció a Frigyládáról 1728-ból

A bibliai elbeszélés szerint, amikor Abjátárt Salamon király elbocsátotta a papságból, mert részt vett a Dávid elleni összeesküvésben, megkímélte életét, mivel korábban ő viselte gondját a Frigyládának. Salamon templomot épített a Frigyládának Sionban.

Frigyláda

Dávid visszaviszi a Frigyládát Jeruzsálembe, illusztráció a 13. századból

Ezékiás király volt az utolsó, akiről biztosan tudjuk, hogy látta a Frigyládát. Uralkodása alatt válság uralkodott, ezért elrejtette a Frigyládát.

A történet itt ér véget, hiszen innentől kezdve csak találgatások vannak, hogy végül hova került a Frigyláda és végül mi lett vele.

Rengeteg anyag elérhető ma már az ezzel kapcsolatos kutatásokról. Éppen ezért nem is bocsátkozunk találgatásokba. Ha érdekel a téma, ásd bele magad az archeológiai anyagokba.

Amennyiben a Frigyláda szépsége ragadott meg, akkor nézz körül a Fatumjewels Galériában, hiszen nálunk elérhető, megtalálható ékszerek között válogathatsz.

Banner Fatumjewels Ékszer- és Drágakő Galéria banner