Dzsingisz kán

Elveszett kincsek nyomában 2. – Dzsingisz kán sírja

Az elveszett kincsek nyomában című sorozatunk második részéhez érkeztünk, melyben Dzsingisz kán sírjáról írunk.

Dzsingisz kán

Dzsingisz kán halálát misztérium övezi. A nagy kán 1227 nyarán halt meg, a mai Pingliangtól nyugatra. Halálának valódi oka még mindig ismeretlen. A legenda szerint Dzsingisz kán kívánsága az volt, hogy a Burkhan Khaldun hegyben temessék el Mongóliában, de a sírját semmilyen módon nem jelölték meg, és valószínűleg soha nem fogják azt megtalálni.

Dzsingisz kán

Dzsingisz kán egy 14. századi ábrázolásban

Dzsingisz kán minden kétséget kizáróan a leghíresebb mongol a világon. Ő egyesítette a mongol törzseket és megalapította a Mongol Birodalmat. Ő volt a világtörténelem egyik legnagyobb hódítója. Elfoglalta Eurázsia nagy részét, Kínát, Oroszországot, Perzsiát és Kelet-Európát. A Közel-Keleten Egyiptomnál sikerült őt megállítani. Így hozta létre a valaha volt legnagyobb összefüggő birodalmat.

Dzsingisz kán

A rengeteg hadjárat után Dzsingisz kán csapataival megtámadta a tangutokat a Sárga folyó felső vidékén, 1227-ben már a fővárosukat ostromolták. Ekkor történt valami, senki nem tudja, hogy pontosan mi, de Dzsingisz kán megsérült, majd belehalt sérüléseibe.

Testét egyes források szerint visszavitték Mongóliába, ahol Burkan-kaldunban temették el, mivel a hadvezérnek itt volt gyermekkora kedvenc helye. Más források szerint a belső-mongóliai Muna-hegy tövében temették el. Sírhelye, a feltételezhető óriási kincsekkel egyetemben, talán örök rejtély marad. Időről-időre felröppen a hír, hogy talán most tényleg rábukkantak a valódi sírra, ám utólag mindig kiderül, hogy a feltételezés nem igazolódott be.

Dzsingisz kán

Dzsingisz kán egy 16. századi ábrázoláson

Bár a mongol hódításról azonnal a kegyetlenkedésre asszociálunk, érdemes megjegyezni, hogy Dzsingisz kánnak voltak pozitív intézkedései, uralkodása alatt. Óriási birodalmában egységes postaszolgálatot hozott létre, egységesítette az ábécét, betiltotta a kínzásokat, adómentessé tette az orvosokat és a tanárokat, valamint vallásszabadságot adott mindenkinek a birodalomban. Ezek egy része még napjainkban sincs meg a legtöbb országban.

Dzsingisz kán

Dzsingisz kán egy 15. századi ábrázoláson

A nagy hódító kincseit ugyan nem pillanthatjuk meg, ám szebbnél szebb kincseket nézegethetsz a Fatumjewels Galériában.

Nézz körül a Fatumjewels Galériában, hiszen nálunk elérhető, megtalálható ékszerek között válogathatsz.

Banner Fatumjewels Ékszer- és Drágakő Galéria banner