Templomos lovag

Elveszett kincsek nyomában 6. – A templomos lovagrend kincsei

Az elveszett kincsek nyomában című sorozatunk hatodik részéhez érkeztünk, ebben a részben a világ legértékesebb kincsestárának, a templomos lovagrend kincseinek nyomába indulunk.

Templomos lovag

A templomos lovagrend volt Európa első vallásos katonai rendje, melyet 1118-ban alapítottak. A templomosok először azért dolgoztak, hogy támogassák Salomon templomát Jeruzsálemben. Szigorú vallási szabályokat és katonai kódexet követtek. Idővel azonban hihetetlen gazdagságra tettek szert. Úgy tartják, hogy összegyűjtött vagyonuk a világ legértékesebb kincsei voltak, azonban hogy ezek hol találhatók, az a mai napig feltáratlan misztérium.

Templomos lovagok

A templomos lovagok első főhadiszállása a jeruzsálemi Templom-hegyen

1118-ban Hugues de Payens vezetésével nyolc (esetleg kilenc) keresztes lovag elhatározta, hogy életüket a Szentföld zarándokainak védelmének szentelik. Eredetileg Krisztus szegény lovagjai (Pauperes Commilitorum Christi) volt a nevük, ezzel is kiemelve kezdeti szegénységüket és elhivatottságukat. II. Balduin jeruzsálemi király a pártfogásába vette őket és az egykori Salomon-templom egy részét nekik adományozta. Innen származik a templomos lovag elnevezés.

Templomos lovagok

Hugues de Payens portréja, Henri Lehmann festménye, 1841

Idővel a templomosok vagyona gyarapodni kezdett, egyrészt a nagylelkű adományok révén, másrészt saját pénzügyi tranzakcióik által. Mivel sem világi, sem egyházi hatóságok által nem volt felügyeletük, így tökéletesen függetlenek voltak mindenkitől.

Templomos lovagok

A templomosok zászlaja

A templomos lovagok hosszú időn át tervezték egy saját állam létrehozását, ám mielőtt ez megvalósulhatott volna IV. Fülöp francia király megelégelte függetlenségüket és mindenáron meg akarta szerezni mérhetetlen vagyonukat.

Templomos lovagok

Jacques de Molay, a templomosok utolsó középkori nagymestere

IV. Fülöp francia király rajtaütést szervezett, majd egyetlen éjszaka alatt elfoglalta a templomosok „főhadiszállását”. A lovagokat börtönbe vetette, vagyonukat elkobozta. Nem sokkal később V. Kelemen pápa hivatalosan is feloszlatta a rendet. A templomosok tulajdonában lévő birtokok és ingatlanok szintén a francia király birtokába került.

Kevés túlélő maradt. Ők újraszerveződtek, illetve befogadták őket más rendekbe. A felbecsülhetetlen értékű kincsnek azonban nyoma veszett.

Téged is elbűvöl a művészi módon kidolgozott ékszerek szépsége? Nézz körül a Fatumjewels Galériában, hiszen nálunk elérhető, megtalálható ékszerek között válogathatsz.

Banner Fatumjewels Ékszer- és Drágakő Galéria banner