Tanzanit

Tanzánia Éke gyémánt tanzanit gyűrű

Különleges kék kőbe zárt afrikai gyógyító varázslat, melyet gyémánt fátyol lebeg körül. Ez a Tanzánia Éke gyémánt tanzanit gyűrű.

Valódi ritkaságra vágysz? Akkor a Kilimandzsáró ékessége, a tanzanit lesz a jó választás, ami csodálatos, rendkívül ritka drágakő.

Tanzánia Éke egyedi gyémánt tanzanit gyűrű a Fatumjewelstől

Mint ahogy a fotón látható, a tanzanitnak semmivel össze nem téveszthető, élénk kék színe van, ami enyhén lilába fordul. A felületes szemlélő számára hasonlíthat a zafírra, de valójában ez egy teljesen más összetételű és színvilágú drágakő. A tanzanit csodája, hogy ha közvetlen napsugár éri, akkor vöröses árnyalatot ölt. Hát nem elképesztő?

Mi mással lehetne méltó keretet adni ennek a csodás tanzanit drágakőnek, mint egy ragyogó gyémánt fátyollal, mely bagett és trapéz csiszolású gyémánt drágakövekből áll?

Az „ifjú” tanzanit

A tanzanit valójában csak számunkra fiatal, mivel csupán néhány évtizede ismerjük. Kialakulása azonban mintegy 585 millió évvel ezelőttre tehető.

1967 nyarán Manuel de Souza, mesterségét tekintve szabó és részmunkaidős aranyásó, áttetsző kék és lila drágakő kristályokat talált egy hegygerincen Tanzániában. Első ránézésre azt hitte, hogy zafír, ám hamarosan rájött, hogy ez valami más. Mivel nem tudott rájönni, hogy mi is lehet ez a drágakő, ezért megmutatta Nairobiban John Saul geológusnak. John Saul nemcsak geológus volt, hanem drágakő kereskedő is, akkoriban akvamarint bányászott a Kenya-hegy környékén. Mivel ő sem jutott sokra a drágakő beazonosításával, ezért mintát küldött belőle édesapjának, Hymen Saulnak New Yorkba. Ő bevitte a mintákat az Amerikai Geológiai Intézetbe, ahol a zoizit egy eddig ismeretlen változataként azonosították a drágakövet. A valós azonosítást a Harvard Egyetem, a Brit Múzeum és a Heidelbergi Egyetem geológusai is elvégezték, ám a hivatalos beazonosítást Ian McCloud, a tanzániai kormány geológusa végezte el.

Az alapvetően kék zoizitnak elnevezett drágakövet a Tiffany nevezte el tanzanitnak, amivel a drágakő egyedüli lelőhelyére akart utalni, ezzel is kiemelve a ritkaságát. Végül valóban ezen a néven vált ismertté ez a ritkaság.

A Tiffanynak igaza volt. Azóta sem találtak tanzanitot sehol máshol a világon. Tanzániában is egy meglehetősen kis övezetben fordul elő, egy mindössze 14 négyzetkilométeres területen. Mivel a térség meglehetősen apró, elgondolkodhatunk azon, hogy vajon mennyi ideig juthatunk még hozzá ehhez a csodás drágakőhöz?

Szemléljük meg alaposan a Tanzánia Éke gyémánt tanzanit gyűrűt! A különleges kialakítású gyűrű és az érdekes csiszolású gyémánt drágakövek ritkaságához illő környezetet nyújtanak a tanzanit számára.

Tanzánia Éke egyedi gyémánt tanzanit gyűrű a Fatumjewelstől

Masszív fal óvja a világ legritkább drágakövét

Tanzánia kormánya ráébredt, hogy meg kell óvnia becses drágakövét, ezért egy 24 kilométeres falat építtetett a lelőhely köré.

Az egész világon egyedülálló, hogy fal védjen egy drágakő lelőhelyet, ám ha számításba vesszük, hogy a tanzanit minden más drágakőnél ritkább, akkor észszerűnek tűnik a döntés.

A felépült fal 24 kilométer hosszú. 2018 tavaszára, fél év alatt készült el. Az építkezés indokolt, hiszen egy olyan drágakövet óv, mely sehol máshol nem található meg.

Érdemes kiemelni, hogy hazánkban a tanzanit nem túl gyakori. Éppen ezért ez a drágakő megérdemli, hogy egyedi tervezésű ékszer dísze legyen. A Tanzánia Éke gyémánt tanzanit gyűrű a legszebb példa erre.

A tanzanit hatása

A tanzanit a spirituális átalakulás drágaköve, mely segít viselőjének a fejlődésben.

Pontosan ebből adódóan segít meggyőződni életcélunkról, ezáltal kiegyensúlyozottságot biztosít. Ez a hatása kiterjed arra is, hogy csökkenti a depressziót és a szorongást. Valójában felszabadulttá tesz.

Tanzánia Éke egyedi gyémánt tanzanit gyűrű a Fatumjewelstől

A valódi ok a tanzanit viselésére mégis csak a páratlan szépsége. Mivel ilyen sokáig rejtőzött anélkül, hogy emberi szem megpillanthatta volna, eredeti titokzatosság lengi körül. Éppen ezért került a Tanzánia Éke gyűrűn egy sejtelmes gyémánt fátyol a tanzanit köré, hogy ezt a titokzatosságot ékszer formába öntse.