Arany Akác zafír Wattle zafír

Különleges zafírok 3. – Arany Akác zafír

Az arany akác zafír gyönyörű, ritka, multikolor zafír, mely az Anakie drágakő lelőhelyről, Ausztráliából származik.

A zöld és az arany vonzó keverékét láthatjuk, amikor rápillantunk az arany akác zafírra, mely Ausztrália nemzeti virágáról kapta a nevét, amit a fotón láthatunk. Bátran kijelenthetjük, hogy ez a korrund család egyik legszebb gyöngyszeme.

Arany akác - Golden Wattle

A rendkívül ritka arany akác zafír

Az arany akác zafírt bányászok gyűjtik, a drágakő kereskedők főként barátaiknak értékesítik ezeket, így nagyon kevés jut el a kiskereskedelmi piacra.

Ez a zafír a színes drágakövek közül a legmagasabb minőségűnek mondható tisztaság szempontjából. Jó minőségű csiszolással elképesztően fényes felület hozható létre.

Arany Akác zafír Wattle zafír

Az ausztrál zafírok túlnyomó többsége kék, a második legelterjedtebb szín a zöldeskék, csak ezután következnek a zöldek és a sárgák. Időnként előfordulnak színváltozások, mint például a mályva, narancssárga, rózsaszín és lila, de ezek rendkívül ritkák.

Kevesen tudják, hogy Ausztrália valójában a világ egyik legnagyobb zafírforrása. A 80-as évek végén Ausztrália szállította a világpiacra a zafír 70 százalékát.

Egy kis zafír történelem

A XIX. század második felében találták az első arany akác zafírt Ausztráliában, Emerald város közelében. Ismerősen cseng a város neve?

Emerald városneve és a smaragd neve nem véletlenül egyezik meg. A helyi legenda szerint a smaragd azért kapta ezt a nevet, mert a város közelében talált zöld zafírokat eredetileg smaragdnak tartották.

Arany Akác zafír Wattle zafír

Először Archibald John Richardson talált zafírt Anakie közelében, Emerald várostól 50 kilométerre, 1873-ban. Az 1890-es években szórványos bányászati műveletek kezdődtek, ám csak 1902-ben lett hivatalosan drágakő lelőhely. 1913-ig két tonna zafírt hoztak felszínre ezen a lelőhelyen, majd 1969-re már teljesen gépesített, nagyszabású bányászat folyt ezen a területen.

Fairy Park Anakie

1980 óta folyamatosan csökkent a zafír mennyisége, amit a bánya nyújtani tudott, ami a kimerülés miatt történő egyre növekvő működtetési költségek miatt történt.

A terület különlegessége, hogy vasban gazdag környezetről van szó, mely révén az itt kitermelt kék zafírok sötétebbek, ezen kívül a sárga és a zöld zafírok tisztább színűek.

Arany Akác zafír Wattle zafír

A felszínre kerülő zafírok mérete nem túl nagy. Méretük a homokszemtől a borsó nagyságáig terjed, mely révén kisebb, ám kiváló minőségű drágaköveket nyújt ez a lelőhely. Ennél nagyobb drágaköveket ritkán találnak itt.

Még ezen a területen is meglehetősen ritka az arany akác zafír, az ausztrál zafírtermelésnek mindössze három százalékát teszi ki. Mint ahogy azt korábban már említettük, ennek is csak töredéke kerül kereskedelmi forgalomba, tehát valóban egy rendkívül ritka drágakőről beszélhetünk.

Egyedül ennél a drágakőnél tapasztalhatjuk meg a zöld és az arany színek ilyen szép keveredését. Szinte elbűvöl, ahogy ránézel.

Arany Akác zafír Wattle zafír

Ne keseredj el, ha nem jutsz hozzá arany akác zafírral ékesített ékszerhez, hiszen léteznek ezen kívül is csodálatos zafírok.

A Fatumjewels Galéria rendkívül gazdag zafír ékszer kínálatában bizonyára találsz kedvedre való darabot. Kattints az alábbi fotóra és csodáld meg az ékszereket!

Banner Fatumjewels Ékszer- és Drágakő Galéria banner