Színes drágakő vásárlási tanácsok

Vásárlási tanácsok drágaköves ékszerhez – 2. rész

Előző cikkünkben adtunk néhány tanácsot drágaköves ékszer vásárlásához, most pedig kiegészítjük újabbakkal, hogy ezzel is segítsük a tájékozódást. A cikk előző részét itt találod: Vásárlási tanácsok drágaköves ékszerekhez – 1. rész

Fontos megemlíteni, hogy ez az írás a tájékozódást segíti elő, nem ad semmilyen képzettséget, tehát mindenképpen érdemes szakértő segítségét igénybe venned. Pontosan ezért fontos, hogy mindig megbízható forrásból vásárolj drágaköves ékszert. A Fatumjewels Galériában minden segítséget megkapsz. Fontos tudnod, hogy nálunk kizárólag ellenőrzött forrásból származó drágaköveket használunk fel az ékszer készítéshez.

Most pedig jöjjenek a hasznos tudnivalók.

A drágakő tisztasága

Általánosságban elmondható, hogy egy magas minőségű drágakő tiszta és áttetsző, ám ez nem minden esetben van így.

A gyémánt kivételével, melynek saját minőségi skálája van, a drágaköveket három típusba soroljuk, mely alapján a legtöbb esetben eldönthető annak tisztasága.

Jégvarázs kék gyémánt eljegyzési gyűrű

Nagyon fontos kihangsúlyozni, hogy nem minden drágakő esetén helytállóak a lenti kategóriák, tehát nem lehet az alábbiakat egy általános sémaként alkalmazni.

I. típus

Ebbe a kategóriába tartozó drágakövek mentesek az olyan hibáktól és zárványoktól, melyek szabad szemmel, 15 centiméteres távolságból láthatók. Ebbe a csoportba tartozik többek között a magas minőségű topáz, az ametiszt és az akvamarin.

Hollywood Momments gyémánt topáz gyűrű

II. típus

Azok a drágakövek, melyek ebbe a kategóriába tartoznak, tartalmaznak néhány apró zárványt. Szinte lehetetlen olyan drágaköveket találni, melyek teljes mértékben zárványmentesek. Az a néhány drágakő, melyek mégis zárványoktól mentesek, elképesztően magas árkategóriába tartoznak. A zafír és a rubin két olyan típusú drágakő, melyeknek annál magasabb az értékük minél tisztábbak. Minél tisztább és áttetszőbb egy rubin, annál magasabb az értéke. Fontos tudni, hogy teljesen zárványoktól mentes rubin elvileg nem létezik.

Fatumjewels gyémánt rubin medál nyaklánccal

Természetesen ennek az ellenkezője is igaz, minél átlátszatlanabb egy zafír vagy egy rubin, annál alacsonyabb az értéke. Vigyázat! Itt nem a színtónusról beszélünk. Tehát nem arról van szó, hogy minél sötétebb egy rubin vagy egy zafír, hanem az átlátszóságáról vagy annak hiányáról. Pontosan ezeknek a félreértéseknek az elkerülése végett érdemes megfelelő szakértő segítségét kérni a vásárlás során. A Fatumjewels Galériában a szépség és az érték együtt jár. Érdemes kihasználni ezt a lehetőséget.

III. típus

A III. típusú drágakövek szemmel látható zárványokat tartalmaznak. Ide tartozik többek között a smaragd, a maga jól ismert hibáival és zárványaival, amilyenek például a gázbuborékok, folyadékok és egyéb kristályok. A drágakövekkel foglalkozó szakemberek ezeket a zárványokat jardinnak hívják, ami francia szó és kertet jelent.

Gyémánt smaragd gyűrű a Fatumjewels Galériában

Roppant fontos azonban tudni, hogy a smaragd zárványai nem árcsökkentő tényezők (kivéve, ha azok túlságosan nagyok), hanem éppen ellenkezőleg. Pont ezek a zárványok mutatják meg, hogy a smaragd valódi. Tehát ne tévesszenek meg a smaragd zárványai. Ha mégis sikerül fellelned egy smaragdot, ami nagyon kevés zárványt tartalmaz, akkor felkészülhetsz, hogy igen sokba fog kerülni.

Fatumjewels gyémánt smaragd medál nyaklánccal

A nappali fény előnyös

Egy drágakő megtekintésekor erősen függ a fényforrástól, hogy mit látsz és mit veszel észre. Egy mesterséges, erősen szórt fény például negatív hatással van egy drágakő ragyogására. Ezért jó, ha egy drágakövet vagy egy drágaköves ékszert ablak közelében, nappali fénynél vizsgálsz meg és hagyod, hogy a napfény átjárja a drágakövet. Hagyd, hogy a fény körbetáncolja a teljes drágakövet és forgasd el, hogy lásd, hogyan tükröződik a fény minden lehetséges szögből.

Élvezd a különböző drágakövek színjátékát és hagyd, hogy megmutassa legjobb tulajdonságait. A többszínű drágakövek másodlagos színe lelepleződik természetes fénynél (a többszínűségről itt olvashatsz többet: Pleokroizmus, azaz a többszínűség gyönyörködtet), és az opál megmutatja legnagyobb titkait, ha megfelelően tartod a fénybe.

Gyémánt fazettált opál gyűrű a Fatumjewelstől

A drágakő származási helye

Figyelj arra, hogy a drágakő honnan származik. Gyakran a származási hely erősen befolyásolja egy drágakő értékét.

Néhány példa a sok közül, ahol a származási hely révén sokkal értékesebb egy drágakő a többinél a Kasmír zafír, a mianmari rubin, a kolumbiai smaragd, az Uruguayból származó ametiszt és a Paraiba turmalin. A fotón egy csodás Paraiba turmalin gyűrűt láthatunk.

Gyémánt Paraiba turmalin gyűrű

A drágakövek létrejötte egy roppant hosszú folyamat a természetben, ahol ezek kialakulása teljes mértékben függ egy specifikus geológiai folyamattól. Éppen ezért befolyásolja a végeredményt olyan nagy mértékben a terület, ahol a drágakő létrejött. Például egy uruguay-i ametiszt kicsit másmilyen kémiai kötéseket tartalmaz, mint az összes többi ametiszt. Pontosan ez az oka különleges színüknek. Az a geológiai folyamat, ami az Uruguay-ból származó ametiszt létrejötte mögött húzódik egy olyan természetes történés, mely kizárólag ezen a területen történt, illetve történhet meg.

Fatumjewels csepp ametiszt gyémánt ékszer szett

Természetesen nem csak a származási helyet kell figyelembe venned, amikor kiválasztod a drágaköves ékszereidet. A származás nem egy százszázalékos garancia a drágakő minőségére nézve. Egy kolumbiai smaragd nem automatikusan magas minőségű csak azért, mert Kolumbiából származik. Valójában az utóbbi években a zambiai smaragd komoly riválisává vált a dél-amerikai smaragdnak.

Vásárolj megbízható forrásból

Amikor magas összegről van szó, akkor kár kockáztatni. Fontos, hogy valódi értéket kapjunk.

Sajnos mindig vannak olyan emberek, akik megpróbálják kihasználni, hogy a vásárlók nem rendelkeznek megfelelő szakértelemmel a drágakövek területén. Ezért nagyon fontos, hogy megbízható forrásból vásárolj, ha drágakőről vagy drágaköves ékszerről van szó.

A Fatumjewels Galériában található drágakövek, melyek az ékszereinket díszítik, ellenőrzött forrásból származnak.

Nem érdemes kockáztatni, hiszen a tét olykor igen magas. Egy drágaköves ékszer örök érték, ám csak akkor, ha valódi.

A Fatumjewels Galéria szakértői szívesen állnak rendelkezésedre. Számunkra a szépség és az érték egyaránt fontos. Nézz körül kínálatunkban!

Banner Fatumjewels Ékszer- és Drágakő Galéria banner