Gyémánt vörös gránát fülbevaló

Karácsonyi különkiadás – A piros szín jelentése 1. – Gránát

A karácsonyhoz közeledve nem is választhattunk más színt, mint a pirosat. Mit jelent számodra a piros szín? Hogyan alakultak ki az általános képzettársítások a piros színnel kapcsolatban? Minderre hamarosan választ kapsz.

A piros színről kétrészes cikksorozatot olvashatsz. Mindkét cikkhez egy-egy piros drágakövet társítunk. Az első cikk a piros szín rejtelmeiről, a hagyományokról és kicsit a misztikumokról szól. A következő cikk pedig rólad fog szólni, amennyiben szereted ezt a lenyűgöző színt.

Vörös gránát

A fotón láthatod, milyen csodálatos színe van ennek a piros drágakőnek. Alább a pirosról olvashatsz bővebben.

A cikkben szereplő ékszereket a képre kattintva megtalálod a Fatumjewels Galéria gránát ékszer kínálatában.

A piros szín a hagyományokban

A népszokásokban és a hiedelmekben egyaránt gyakran feltűnik a piros szín, gondoljunk csak a Mikulásra vagy a húsvéti piros tojásra.

 

Kevés ilyen szín van, melynek ennyire sokoldalú a jelentése, mint a pirosé. Egyszerre az élet és a halál színe, a pozitív hatásoké és bűnös élvezeteké, tehát rengeteg oldalról közelítették meg a piros szín szimbólumát az elmúlt évezredekben.

Az ókori Egyiptomban védelmező hatást tulajdonítottak a piros színnek. időről időre befestették tulajdonaikat, még a haszonállatokat is pirosra, hogy megvédjék a természeti károktól, a lopástól, az állatokat a betegségektől.

A piros szimbólumának ellentétét nem is mutathatnánk meg világosabban, mint azzal az éles ellentéttel, amit az Ószövetség és az Újszövetség mutat. Az Ószövetségben a pirosat a komolyság és a fenség kifejezésére használták, ezzel szemben az Újszövetségben a bűn, a vezeklés és az áldozat színe. Ugyanaz a szín, két teljesen eltérő jelentés.

Ugyanez a helyzet, ha az élet és halál kérdését nézzük. Egyes kultúrákban az élet színét jelenti. Rómában például a menyasszonyi fátyol vörös. Az ókorban azonban a halottakra szórtak vörös port, valamint vörös lepellel takarták le őket, hogy megóvják őket a démonoktól, hogy sikeresen lejuthassanak az alvilágba.

Vörös gránát fülbevaló

Ha csak ezt a pár bekezdést elolvastad, világossá válik, hogy a piros maga az élet színe, ami magában foglalja a vért, a veszélyt és a szenvedélyt, ám ezzel együtt az életerő és a melegség színe is.

Most lehet, hogy felmerül benned a kérdés, hogy valójában akkor a piros pozitív vagy negatív? Tulajdonképpen is-is. Az biztos, hogy olyan erőteljes szín, amit igen nehéz elkerülni, akár ki is használhatod az erejét.

Gyémánt vörös gránát medál

A piros stimulálja az agyi aktivitást bizonyos területeken, ebből adódóan javítja a vérkeringést, energikusabbá tesz. A túl sok piros szín használata azonban egy kicsit visszataszító lehet a környezeted számára, mivel kifejezetten felsőbbrendűségi érzést közvetít rólad. Mint sok más esetben, itt is érdemes megtalálni az egyensúlyt.

A következő piros színről szóló cikkben rólad lesz szó, amennyiben nagyon szereted a pirosat.

Addig is nézz körül a Fatumjewels Galéria gránát ékszer kollekciójában, lehetséges, hogy ott vár a következő csodás piros drágakővel díszített ékszered.

Banner Fatumjewels Ékszer- és Drágakő Galéria banner