Akvamarinkék tenger és égbolt

Az akvamarin színe

Az előző cikk hatására maradjunk még egy kicsit a színeknél, ám most fókuszáljunk egyetlen drágakőre, az akvamarinra, és annak csodás kék színskálájára.

Az akvamarin egy olyan drágakő, mely képes az embert inspirálni. A kék mindig egy megbecsült szín volt a drágakövek tekintetében. Ez a drágakő a kék színskála igen széles spektrumát tárja fel előttünk. Mindenki figyelmét magadra tudod vonni egy akvamarinnal díszített ékszerrel.

Gyémánt akvamarin berill goshenit nyakék

Akivel már előfordult, hogy a Fatumjewels Galéria akvamarin ékszerei között kereste a megfelelő modellt, az jól tudja, hogy a választás nem túl könnyű, hiszen annyi különböző szín és forma áll rendelkezésre. Felmerül ilyenkor az emberben a kérdés, hogyan válasszuk ki a legmegfelelőbb akvamarint?

Egy akvamarin kiválasztása legkevésbé sem az árról szól. Egy ilyen választást valójában a „meglátni és megszeretni” érzés határoz meg. Ezt nyilvánvalóan a drágakő színe és fénye váltja ki. Az árat is nyilvánvalóan befolyásolják ezek a tényezők, ezen kívül természetesen a tisztaság és a származási terület.

Az akvamarin színei

Mivel az akvamarinnál felfedezhető a pleokroizmus, azaz a többszínűség, ezért a csiszolás formája és minősége óriási szerepet játszik.

Az alapszín nyilvánvalóan a kék, de rengeteg különböző árnyalat létezik az akvamarin tekintetében, a tiszta kéktől a jégkékig, még zöld és türkiz színekkel is találkozhatunk. Meg kell jegyeznünk, hogy a zöld szín az akvamarin esetén hibát mutat, ám ízlés kérdése, van akinek éppen ez tetszik a legjobban. A legértékesebb drágakövek azok, melyek intenzív kék színben pompáznak.

Fatumjewels gyémánt akvamarin medál

Az alábbiakban mutatunk egy listát, mely nem hiánytalan ugyan, de a legkedveltebb akvamarin színeket tárja elénk. Az alábbi Fatumjewels ékszerek nem feltétlenül azokat a típusú akvamarin drágaköveket tartalmazzák, ahol a fotókat feltüntettük.

Santo Domingo akvamarin

Santo Domingo akvamarinA neve kicsit becsapós ennek a típusú akvamarinnak, mert véletlenül sem a Dominikai Köztársaság területén van a lelőhelye, hanem Brazíliában.

Általában ezek a drágakövek kisméretűek, de nagyon jó minőségűek.

Gyönyörű halványkék színe van. Erős fényben kékes tónusa van, ami nyugtató hatással bír. A tisztasága kiváló.

Ez a drágakő a maga diszkrét színével olyan hölgyek számára ajánlott, akik a világos drágaköveket és a gyémántot kedvelik leginkább.

Bikolor gyémánt akvamarin medál a Fatumjewels Galériában

Bauchi akvamarin

Bauchi akvamarinEz az akvamarin Nigériából származik. Nagyon tiszta drágakőről beszélünk, melynek különlegessége, hogy van egy kis sárgás tónusa, valamint egy zöldes fénye, ennek ellenére nem veszíti el tisztakék színét.

Olyan a színe, mint egy tiszta tavaszi reggelnek.

Aki szereti a pasztell színeket, értékelni fogja ezt a típusú akvamarint.

Sárga arany akvamarin medál a Fatumjewelstől

Cumaru akvamarin

Cumaru akvamarinA Cumaru akvamarin azonnal felismerhető intenzív, egészen különleges türkiz színéről.

Ez a Brazíliából származó akvamarin rendkívül ritka, hiszen az árnyalata meglehetősen egyedi, ami nagyon fontos egy olyan drágakő esetén, ahol a szín a legfontosabb szempont.

A Cumaru akvamarin a legmagasabb tisztasági fokozattal rendelkezik. Színe egyenletes, ragyogása és fényjátéka kiváló.

Ez a különleges szín mintha egy tengerparti képeslapról származna. Egy örömteli szín, mely a lagúnákat és az óceán friss levegőjét juttatja eszünkbe.

Pedra Azul akvamarin

A Pedra Azul akvamarin nemcsak csodálatos színéről híres, hanem egy óriási felfedezésről is. Szó szerint óriási, hiszen a világ legnagyobb akvamarin drágaköve volt, mielőtt három részre szedték. A fotón a Dom Pedronak keresztelt akvamarin szobrot láthatjuk.

Pedra Azul Dom Pedro akvamarin szobor

Ez a csoda eredeti formájában 45 kilogramm volt és majdnem egy méter hosszú. A felfedezés 1980-ban történt Pedra Azulban, Brazíliában. A megmunkálást Bernd Munsteiner végezte, aki világhírű drágakőszobrász.

Jelenleg két szenvedélyes gyűjtő jóvoltából ez az akvamarin szobor a Smithsonian Intézetben, a washingtoni Természettudományi Múzeumban tekinthető meg (Marie-Antoinette fülbevalója társaságában).

Santa Maria akvamarin

Santa Maria akvamarinEz a legismertebb akvamarin, nevét a brazíliai Santa Maria de Itabira bányáról kapta.

A színe egészen pontosan vörösbegytojás-kék. Telítettsége se nem túl sötét, se nem túl világos. Mondhatjuk, hogy egy kiváló minőségű klasszikus pasztellkék akvamarin típusról beszélünk.

A Santa Maria akvamarint az 50-es években fedezték fel, ám a bánya, amiről a nevét kapta sajnos azóta kimerült. Ugyanezt a színt és minőséget találták meg Mozambikban 1991 körül és más afrikai országokban.

Ebből adódóan a Santa Maria akvamarin egy kereskedelmi névvé nőtte ki magát. Egészen pontosan Santa Maria Africana névvel illették.

Mivel ez a mélyebbnek mondható kék szín igen ritka, ezért meglehetősen drága és nagyon keresett akvamarinról van szó.

Fatumjewels egyedi sárga arany gyémánt akvamarin gyűrű

Mit is mondhatnánk még az akvamarinról? Tiszta, mint a víz. Zöld, mint egy lagúna. Misztikus kék, mint a nyáresti égbolt. Ennek a drágakőnek rengeteg variációja létezik. Nem nehéz megérteni, miért ennyire népszerű. Aki akvamarint vásárol, nemcsak az exkluzivitást fizeti meg, hanem a színt és a szenvedélyt is.

Nézz körül a Fatumjewels Galériában, hátha megtalálod a hozzád leginkább illő akvamarin ékszert!

Banner Fatumjewels Ékszer- és Drágakő Galéria banner