Gyémánt

A gyémánt értéke

Sokakban felmerül a kérdés, hogyan lehet megállapítani a gyémánt értékét, valamint azt, hogy a drágakő valódi-e. Alább leírjuk, amit tudnod kell a gyémánt értékéről.

Bizonyára felmerült már benned is, hogy két egyformának tűnő gyémánt között miért van különbség, ami az árát illeti. Nyilvánvalóan az óriási különbségeket még a laikusok is látják, ám nem mindig ilyen egyértelmű a dolog.

Gyémánt eljegyzési gyűrű

A másik fontos kérdés, hogy valódi-e a gyémánt. Borzasztó nagy veszteséget könyvelhetünk el magunknak, ha hamisítványt vásárolunk igen magas áron. Mivel a gyémánt valódiságának és értékének megállapításához igen nagy jártasság és tudás szükséges, az első és legfontosabb tanács, amit adhatunk, hogy kizárólag megbízható forrásból vásárolj drágakövet, illetve drágaköves ékszert.

A Fatumjewels Galériában szebbnél szebb valódi drágakövek és ékszerek várnak rád!

A 4 C és a gyémánt valódi mivolta

A gyémántra vonatkozó 4 C-ről, ami az értékét összefogó tényezőket jelenti, már többször írtunk, arról azonban még nem esett szó, hogy ezeket a tényezőket hogyan állapíthatjuk meg.

A 4 C ezekből áll: Cut (vágás, csiszolás), Colour (szín), Clarity (tisztaság) és a Carat (a drágakő tömege). Az előző cikkünkben olvashattál erről itt: Az áhított gyémánt

Gyémánt tenisz karkötő

Nézzük meg, hogyan lehet megállapítani külön-külön ezeknek a tényezőknek a „szintjét”.

A tisztaságra és a színre vonatkozóan pontos skálák állnak rendelkezésre. A drágakő specialisták nagyítót és úgynevezett mesterdrágaköveket használnak, melyekkel össze lehet hasonlítani a szóban forgó gyémánt színárnyalatát. Így történik a szín értékelése.

Újra érdemes kiemelni, hogy ehhez nagy tudás és tapasztalat szükséges. Ne próbáld meg „házilag” elvégezni a drágakőszakértő feladatát, hiszen meglehetősen nagy értékek forognak kockán.

Gyémánt fülbevaló

A vágás és csiszolás arányosságának felméréséhez speciális műszerek állnak rendelkezésre, ennek ellenére ehhez sem elegendő a műszer kezelésének ismerete, szakértői tudás és tapasztalat szükséges ehhez is.

Ami szintén nem egyszerű, eldönteni, hogy egy gyémánt valódi-e vagy nem. Napjainkban rengeteg utánzat létezik, melyek többé-kevésbé hasonlítanak a valódi gyémánthoz. Másik nehézség annak észlelése, hogy a gyémánt alá lett-e vetve valamilyen kezelésnek annak érdekében, hogy javítsák a drágakő tulajdonságait, például a tisztaságát.

Gyémánt karikagyűrű

A javításra példa a lézeres kezelés, melyet a drágakő szennyeződéseinek eltávolítására használnak. A repedések kitöltésére olykor ólmozott üveget használnak. Mivel ez hasonló optikai tulajdonságokkal rendelkezik, mint a gyémánt, ezért meglehetősen nehéz észlelni. Ismét egy jó indok arra, hogy megbízható helyen vásárolj gyémántot, valamint drágakőszakértő szolgáltatását vedd igénybe, ha egy gyémánt valódi értékére vagy kíváncsi.

A gyémánt színének megváltoztatására is van lehetőség. Ezt akkor szokták alkalmazni, amikor egy fehér gyémántot még fehérebbé szeretnének tenni, illetve akkor, amikor színt akarnak adni egy fehér gyémántnak.

Fancy gyémántok

A gyémánt árából adódóan az ember azt gondolná, hogy ritkaságról van szó, holott ez nem igaz.

A gyémánt valójában nem egy ritka drágakő. Minden évben hozzávetőlegesen 130 millió karát gyémántot bányásznak ki, ami 26 000 kilogramm. Mégis a masszív kereslet miatt a gyémánt ára nem csökken, ellenkezőleg. Lehet, hogy ez kissé ellentmondásosnak tűnik, ám ezek a tények.

A gyémántok fehérségéhez való ragaszkodás miatt a fancy gyémántok, azaz a színes gyémántok nagyon sokáig ismeretlenek maradtak, illetve lebecsülték azokat. Ma azonban már éppen ellenkező a helyzet. Ma már tudjuk, hogy a gyémántnak nem kell feltétlenül fehérnek lennie.

Rózsaszín gyémánt fülbevaló

A gyémánt sokféle színben fordulhat elő a természetben. Lehet sárga, rózsaszín, kék, barna, zöld és piros. Ezeket nevezzük fancy gyémántoknak. Itt olvashatsz ezekről bővebben: Színes gyémántok

Azúrkék gyémántgyűrű

A színes gyémántok általában értékesebbek fehér társaiknál, ám ez nem minden esetben igaz. Például a barna vagy a halványsárga, valamint a fekete gyémánt kevésbé értékesek, mivel ezekre kisebb a kereslet, mint például a rózsaszín vagy a kék gyémántra.

Sárga gyémántgyűrű

Azért a sárga gyémánt sem lebecsülendő, ha az egy nagy tisztaságú gyémánt színe, ráadásul tökéletesen van megmunkálva. A bekezdés felett és alatt mutatunk egy-egy példát. Ezeket a sárga gyémánt gyűrűket a képre kattintva megtekintheted a Fatumjewels Galériában.

Sárga gyémántgyűrű

Néhány szín, mint említettük, jelentősen magasabb értéket képviselhet, mint egy fehér gyémánt. Ezek közé tartozik az intenzív rózsaszín. Ha ránézel erre a fehérarany rózsaszín gyémánt gyűrűre, azonnal megérted, miért ilyen keresett ez a szín.

Rózsaszín gyémántgyűrű

Természetesen létezik még piros gyémánt is, bár annyira ritka, hogy egyértelműen ez a legértékesebb gyémánt bolygónkon.

Ha Te is úgy gondolod, hogy a fancy gyémántok valódi fantáziával és kifejezőerővel bírnak, nézz körül a Fatumjewels Galériában és válaszd ki kedvenc színedet!

Banner Fatumjewels Ékszer- és Drágakő Galéria banner