Gyémánt

A kemény, ám kecses gyémánt

A gyémánt köztudottan a legkeményebb anyag, ami természetes formában előfordul a természetben. Mi is valójában ez a drágakő, mely a hölgyek legjobb barátja, valamint az eljegyzési gyűrűk legnépszerűbb drágaköve?

A gyémánt valójában szén, mely roppant nagy nyomáson, forró környezetben képződik, majd azután kikristályosodik. Mint láthatjuk, a gyémántképződés meglehetősen speciális körülményeket és feltételeket igényel. Mégsem csupán azért kedveljük ennyire, mert különleges és roppant kemény, sokkal inkább a szépsége ragadja meg a hölgyek figyelmét.

Fatumjewels Arszinoe gyémántgyűrű

Így lesz a szénből nyers gyémánt

A magas kvalitású természetes gyémánt még napjainkban is ritka. Óriási energiaforrást igényel egy ilyen drágakövet megtalálni és kinyerni természetes környezetéből.

Nyers gyémánt kőzetburokban

A fotón egy kőzetburokban lévő gyémántot láthatunk. Nézzük, hogy állítja elő a természet ezt a körülrajongott csodát!

A gyémánt, mint már említettük, nagyon magas hőfokon és nyomáson keletkezik magas széntartalmú anyagokból a földkéreg kontinentális lemezei alatt. A lávafolyam lassan felnyomja ezeket az előzőleg említett körülmények között keletkezett gyémántokat a repedéseken keresztül, melyek a földben találhatók, és elérnek egészen a földfelszínig. Ahogy a láva egyre közelebb ér a hűvös földkéreghez, lassan lehűl, majd újra kőzetté válik. Később ezekben a kőzetekben találhatók a gyémántok.

Természetesen ez egy nagyon leegyszerűsített leírása a folyamatnak, de lényegében így képződik a gyémánt. A legtöbb magas kvalitású gyémántot Afrika mély bányáiban találják, például Dél-Afrikában, Angolában és Zairében, olykor Afrika partjainál is találnak egy-egy jelentősebb darabot.

A legújabb leletek szerint gyémánt nem csak a Földön található. Ezt bizonyítják azok a fellelt meteoritok, melyek nanogyémántokat tartalmaznak.

A gyémánt a Fatumjewels Galéria speciális területe. Az ékszerekhez felhasznált gyémántok nálunk garantáltan magas minőségűek és ellenőrzött forrásból származnak.

Fatumjewels Diamond Panther gyémánt karperec

A nyers gyémánttól a csodás ékszerekig

Fontos lépéseket követel meg, hogy a nyers gyémánt elnyerje végső formáját és végül beragyogja az ékszeredet.

Fatumjewels rózsaszín gyémánt gyűrű

A nyers gyémánt megmunkálása egy érzékeny folyamat. A végső eredmény szempontjából, hogy a gyémánt tökéletes ragyogását láthasd, mindenképpen professzionális szakember szükséges. Bármilyen kvalitású is egy nyers gyémánt, tökéletes megmunkálás szükséges ahhoz, hogy valóban azt a csodás ragyogást láthasd, ahogy a gyémánt a képzeletedben él.

Fatumjewels Roze Fuzion gyémánt gyűrű

A megmunkálás minősége egyike a négy alapvető tényezőnek, ami meghatározza a gyémántok értékét. Ezt nevezzük 4C-nek: carat, cut, colour, clarity, tehát méret (tömeg), csiszolás, szín és tisztaság.

A 4C tényezői közül a karáttal korábban már bővebben foglalkoztunk. Itt találod a cikket: Mérjük le a gyémántot!

Arról pedig, hogy miért fontos, hogy a gyémánt ellenőrzött forrásból származzon itt olvashatsz bővebben: Konfliktusmentes gyémántok

Akár gyémánt eljegyzési gyűrűt keresel, akár egyéb gyémánt ékszert, a Fatumjewels Galéria berkein belül a legjobb helyen jársz. Tekintsd meg választékunkat és térj be hozzánk, hogy segíthessünk a választásban!

Fatumjewels Ékszer- és Drágakő Galéria