Színes gyémántok

Színes gyémántok

Amikor gyémánt kerül szóba, szinte mindenki azonnal egy áttetsző, briliáns csiszolású drágakövet lát maga előtt, holott léteznek színes gyémántok is.

A gyémánt értéke és szépsége sok mindentől függ. Természetesen a szín az egyik fő összetevő.

Gyémánt osztályozása szín szerint

Létezik egy általánosan használt színskála a gyémánt besorolására, mely azonban a különleges színeket nem foglalja magában.

A gyémánt általában szín szerint egy D-től Z-ig terjedő skálán elhelyezhető, illetve ez alapján beazonosítható. A D-fokozat a lehető legfehérebb, illetve inkább nevezzük leginkább átlátszónak. A Z-fokozat viszont már egy sárgásbarnába hajló színt jelöl. A fehér gyémántok ezen a skálán osztályozhatók, beazonosíthatók.

Briliáns gyémánt

Ezen kívül azonban vannak a ritkább, színes gyémántok, melyek eltérő színűek. Ezeket hívjuk „Fancy Color Diamond”-nak. Ezek a színek szokatlanok és ritkák. Minél ritkább színű gyémántról beszélünk, az annál értékesebb.

Az extra ritka színek közé tartozik a rózsaszín, a kék, a piros és a zöld.

Fehérarany rózsaszín gyémánt gyűrű

Színes gyémántok esetén nemcsak a színt kell figyelembe venni, hanem annak intenzitását is, valamint azt, hogy milyen egyéb árnyalata van az adott színnek. Éppen ezért a színes gyémántok értéke között is nagy különbségek vannak.

Alább írunk pár sort külön-külön a színekről, hozzávetőlegesen a leggyakoribb színektől haladva a legritkábbak felé.

Barna gyémánt

A barna gyémántot napjainkban inkább pezsgő- vagy konyak színűnek hívják. Így már valamivel ismerősebb, igaz?

A barna gyémánt a leggyakoribb a színes gyémántok között. Talán éppen ez az oka annak, hogy ezt kezdték el leghamarabb felhasználni gyémánttal díszített ékszereknél. Már a Római Birodalomban is használtak barna gyémántot az ékszerek díszítéséhez.

A modern korban azonban inkább konyak színnek hívják ezeket a gyémántokat, hiszen ez sokkal érzékletesebben leírja a valódi színét.

Fehérarany fülbevaló konyak gyémánt drágakővel

Sárga gyémánt

A sárga gyémánt szinte a legmodernebb színes gyémánt napjainkban.

Manapság a sárga gyémánt nagyon sok ékszernél kerül felhasználásra. Színe lehetővé teszi, hogy a valódi modern ékszerek drágaköve legyen. Nem annyira ritka, mint a többi színes gyémánt, ám a barna gyémántnál valamivel ritkább. Érdekes, hogy ennek ellenére a barna gyémánt mégis magasabb árkategóriát képvisel, ha összehasonlítjuk a két színt.

Sunshine fülbevaló sárga gyémánt és zafír drágakővel

Fekete gyémánt

A fekete gyémánt ugyan a színes gyémánt kategóriába tartozik, és nagyon érdekes látványt nyújt, ám nem tekinthető túlságosan ritkának.

A felhasználása napjainkban nagyon gyakori, hiszen a modern ékszerek érdekesebbé, különlegesebbé tehetők általa, ha a fehér vagy színes gyémánt díszítés között egy-egy fekete gyémánt is helyet kap.

Eljegyzési gyűrű fehér és fekete gyémánt drágakővel

Zöld gyémánt

A zöld gyémántnak nemcsak a színe különleges, hanem az intenzitása is.

Hihetetlenül szokatlan egy zöld gyémánt. Azt azonban tudnunk kell, hogy gyakran van szürkés vagy barnás árnyalata, illetve gyakran a zöld szín kicsit sárgába hajlik. Az is általános, hogy a zöld szín csak a gyémánt felszínén egységes, ám a drágakő belseje már nagyon ritkán ugyanolyan színű.

Levél fülbevaló zöld gyémánt drágakővel

Rózsaszín gyémánt

A rózsaszín gyémánt egyre keresettebb, ami nemcsak romantikus színének köszönhető, hanem ritkaságának is.

Egyre gyakoribb, hogy a párok felvállalják a magasabb költséget egy eljegyzési gyűrű esetén, amennyiben az rózsaszín gyémántot tartalmaz. Ez egy meglehetősen ritka szín, melynek a természetes kialakulásáról még mindig nincsenek konkrét adatok.

Érdekesség, hogy 2017-ben az Alrosa bányavállalat egy 14,38 karátos rózsaszín gyémántot talált, melyet Spirit of the Rose-nak kereszteltek el. A drágakő értéke 60-65 millió dollár.

Eljegyzési gyűrű rózsaszín gyémánt drágakővel

Kék gyémánt

A kék gyémánt rendkívül szokatlan, igen ritka drágakő. A színe semmilyen más kék drágakő színével nem téveszthető össze.

A kék gyémánt általában szürkés árnyalatú, a színe sokkal telítettebb, mint például a kék zafír színe. Ez még akkor is igaz, ha az adott kék gyémántnak világosabb a színe. A kék gyémánt az egyik legszokatlanabb színű gyémánt, ami létezik.

Eljegyzési gyűrű kék gyémánt drágakővel

Piros gyémánt

Elérkeztünk a piros gyémánthoz, mely magasan a legritkább a színes gyémántok között.

Piros gyémántból mindössze néhány darab létezik a világon. Kevesebb mint húsz darab van belőle, és ezek nagy része is viszonylag kisméretű, 0,50 karátnál kisebb a súlyuk. Ebből adódóan egyértelműen a piros gyémánt a legértékesebb a színes gyémántok között.

Reméljük, hogy sikerült némi tájékoztatást nyújtanunk a színes gyémántok területén. A Fatumjewels Galéria ékszerei között is megtalálod a színes gyémánttal díszített darabokat. Nézz körül, válogass kedvedre!

Fatumjewels Ékszer- és Drágakő Galéria