Fekete gyémánt gyűrű

Fekete gyémánt

A színes gyémántokról már többször írtunk a Fatumjewels ékszer blogon, ám létezik ezeknek egy speciális fajtája, ami nem ugyanolyan, mint a többi, ez pedig a fekete gyémánt.

Fekete gyémánt gyűrű

Szeretnél többet tudni a színes gyémántokról? Olvass róla bővebben korábbi írásainkban: Színes gyémántok

Jól tudjuk, hogy a gyémánt értéke nagyon sok mindentől függ. Legkeresettebbek a legtisztább áttetsző gyémántok, valamint a különleges színű úgynevezett fancy gyémántok. Előző írásainkból már tudjuk, hogy a gyémánt színét a szennyeződésként benne található nyomelemek adják meg. Minél kedvezőbb a szennyeződések aránya, annál szebb, intenzívebb színe van a drágakőnek.

A fekete gyémánt azonban több szempontból is külön kategóriát képvisel a színes gyémántok között. Egyrészről, elegendő ránéznünk egy fekete gyémántra ahhoz, hogy lássuk, itt nincs szó színintenzitásról. A fekete gyémánt teljesen átlátszatlan.

Fekete gyémánt gyűrű

Ám, mint ahogy említettük, nem ez az egyetlen tényező, ami miatt a fekete gyémánt kilóg a sorból. A gyémánt fekete színét nem a nyomelemek adják meg, hanem olyan kristályosodási „hibák”, amik a grafit szemcséket láthatóvá teszik, tehát a fekete gyémánt esetén az eredeti szén valódi színét láthatjuk, gyémántszerkezetbe kristályosodva.

Fekete gyémánt ékszer szett

Elképzelhető, hogy ez a magyarázat számodra kicsit bonyolult, egy szakértő pedig felvonja a szemöldökét a túlegyszerűsítés miatt. Nyilván nem azért olvasod ezt a cikket, mert kémia továbbképzésre vágysz vagy geológus akarsz lenni. Tehát, a fekete gyémánt belsejében végbement szerkezeti módosulásoknak köszönhetjük ezt a magával ragadó, átlátszatlan fekete színt.

Fekete fehér gyémánt nyakék

A fekete gyémánt további előnye, hogy az ára jóval alacsonyabb a tiszta fehér és a színes gyémántok árainál. Ez azonban természetesen a mérettől is függ. Következő írásunkban egy meglehetősen értékes fekete gyémántról, az Enigmáról olvashatsz.

Addig is válogass kedvedre a Fatumjewels Galéria gyémánt ékszerei között!

Banner Fatumjewels Ékszer- és Drágakő Galéria banner