Tripla Szív gyémánt nyakék

Könyvek, filmek, ékszerek 3. – A királyné nyakéke

A kalandfilmek és kalandregények kedvelői biztosan látták A királyné nyakéke című filmet, ami egy csodálatos XVIII. századi ékszer körül forog, tele intrikákkal és kalandokkal.

Gyémánt zafír nyakék

Alexandre Dumas történelmi regénye 1845-ben jelent meg, amely a francia forradalom időszakában játszódik. A történet középpontjában a királyné nyakéke áll, amely valóban létező ékszer volt a XVIII. században. A regény fiktív történetét a híres ékszer köré szőtte Dumas, és azt a hamisítványt és a politikai intrikákat állítja a középpontba, amelyek a nyakék körül kialakultak.

Konyak és sárga gyémánt nyakék

A történet a francia forradalom előtti időszakban játszódik egy hatalmas, több száz gyémántot és drágakövet tartalmazó nyakékről szól, amelyet XV. Lajos, kegyencnője, Madame du Barry számára készíttetett, de halála miatt már nem tudott átvenni az ékszerésztől. A regény szerint azonban a nyakék nem is létezett, mivel az eredeti darabot már korábban eladták.

Gyémánt rubin nyakék

A főszereplő, a nemesi származású Jeanne de Valois-Saint-Rémy azonban hisz abban, hogy a nyakék valóban létezik. Jeanne de la Motte, a Valois királyi család utóda, kéri a rossz hírű Rohan bíboros segítségét családi birtokának visszaszerzéséhez, amelyet jogtalanul vettek el tőle. Rohan azonban maga is a királyné, Marie-Antoinette kegye után áhítozik, mert miniszterelnök szeretne lenni. Jeanne hamis levelekkel próbálja átverni Rohant, amelyekben azt állítja, hogy a királyné segítségét kéri egy drága ékszer megvásárlásához. A bíboros bedől a trükknek, és megveszi az ékszert, de a nyaklánc megszerzése és a birtok visszaszerzése között nincs kapcsolat, mert a királyné valójában egyikben sem érdekelt. Végül Rohant letartóztatják, a hamis levelek lelepleződnek, és Jeanne-t börtönbe zárják.

Gyémánt zafír nyakék

A történet során a főszereplők megpróbálják kitalálni, hogyan szerezhetnék vissza az ékszert, és közben a nyakék körül politikai és társadalmi intrikák is folyamatosan szövődnek. A regény nagyon részletesen ábrázolja a francia arisztokrácia életét, a politikai viszályokat és a forradalom előtti időszakot.

Lóhere gyémánt nyakék

A valóságban azonban Marie-Antoinette sosem kérte Rohan segítségét a nyaklánc megvásárlásához, és Rohan sem áhítozott a miniszterelnöki pozícióra. A valóságban XVI. Lajos meg akarta ugyan vásárolni Boehmer ékszerésztől Marie-Antoinette-nek, a nyakéket, de a királyné visszautasította, azzal, hogy az amerikai függetlenségi háborúhoz „nagyobb szükség van hajókra, mint nyakékre”.

Gyémánt tanzanit nyakék

Rohan bíboros rendkívül hiszékeny, ám kortársai szerint szellemes és jóindulatú ember volt, arra pedig semmiféle bizonyíték nincs, hogy miniszterelnöki ambíciókat táplált volna. Jeanne de la Motte és társai a nyakláncot megszerezték és darabokra szedték, majd azokat eladták.

Tripla Szív gyémánt nyakék

A regény népszerűsége miatt számos filmadaptáció készült. Az első filmváltozat 1909-ben készült, azonban a legismertebb adaptáció az 1938-as verzió, amelyet Marcel L’Herbier rendezett. A film a regényhez hűen követi a történetet, és nagy hangsúlyt fektet a díszletre és a jelmezekre, hogy a lehető leginkább visszaadják az XVIII. századi Franciaország atmoszféráját. Az adaptáció hatalmas sikernek bizonyult, és a mai napig az egyik legismertebb és legnépszerűbb francia filmek közé tartozik.

Gyémánt morganit nyakék

Ha mindezek után te is egy nyakékre vágysz, nézz körül a Fatumjewels Galéria nyakék palettáján!

Banner Fatumjewels Ékszer- és Drágakő Galéria banner