A tanzanit színei

A tanzanit csodálatos színei

A tanzanit drágakő egyre inkább kezd beszivárogni a köztudatba. Már szinte magunk előtt látjuk átható kékes-lilás színét. Azt azonban kevesen tudják, hogy a tanzanitnak léteznek rendkívül ritka, egyéb színei is.

A tanzanit színei

A tanzanit egyedülálló drágakő. Nemcsak ritkasága miatt, hanem rendkívüli, különleges szépsége miatt is. Mint fentebb már említettük, a gyönyörű kék és kékeslila színeken kívül a tanzanit egyéb színekben is pompázik. Lássuk, milyen csodálatos színekben létezik még a tanzanit.

A tanzanit különleges színei

Mely színek azok, melyek a tanzanit esetében rendkívül ritkának és különlegesnek számítanak?

A tanzanit színei

Mint ahogy a képen látható, a kéken és a kékeslilán kívül létezik arany színű, zöld, lila és páva (kék és zöld) színű tanzanit drágakő. Megvan az oka annak, hogy nem láttál még ilyen tanzanit drágakövet. Annyira ritka, hogy csak kivételes esetben kerül egy-egy darab kereskedelmi forgalomba. A tanzanit színei a bennük található króm és vandánium mennyiségének és arányának köszönhetők.

Azonban a tanzanit fő értéke nemcsak a ritka és gyönyörű színeitől függ, hanem a vágás és csiszolás minőségétől is. Ez pont az a drágakő, mely kihívást jelent a szakértők számára.

Gyémánt tanzanit ékszer szett a Fatumjewels Galériában

A kihívást éppen a többszínűség jelenti, a páva tanzanit esetében pedig a kristályok orientációja, a színek keveréke miatt rendkívül nehéz a drágakő feldolgozása. Ráadásul a tanzanit esetében a zárványok hiánya és a nagy átlátszóság plusz nehézséget okoz a szakértők számára, ezért kulcsfontosságú a legmagasabb szintű szakértelem.

A tanzanit rövid története

Mivel az egyik legfiatalabb drágakőről beszélünk, ezért nem is lehet másmilyen a története, mint meglehetősen rövid.

Fatumjewels gyémánt tanzanit gyűrű

1967-ben fedezték fel a tanzanitot a világ egyetlen lelőhelyén, nem messze a tanzániai Kilimandzsáró-hegytől, Arusha város közelében. A négy részre felosztott tanzanit lelőhely alig húsz négyzetkilométeres körzetet jelent. A legenda szerint ezt a csodás drágakövet maszáj pásztorok tárták fel, de a kormány hivatalosan Ndugu Jumanne M. Ngomának tulajdonította. Az elnevezés Henry B. Platt, a Tiffany & Co. korábbi elnökének nevéhez fűződik, ezzel tisztelegve a drágakő születési országa előtt. Henry B. Plattot elbűvölte a tanzanit. Az alábbi kijelentést tette: „A tanzanit több mint 2000 év óta a legfontosabb drágakő felfedezés.”

Ritkaság és szépség

A tanzanit esetében azonnal ez a két szó jut eszünkbe: ritkaság és szépség.

Fatumjewels gyémánt tanzanit medál nyaklánccal

Éppen ez a két jellemző határozza meg ezt a drágakövet, ami egyedülálló a drágakő történelemben. A tanzanit kitermelését az utóbbi években drasztikusan csökkentették. 2013-ban a Tanzanit Alapítvány kijelentette, hogy a bányászat jelenlegi üteme mellett, továbbá az egyetlen forrás és a korlátozott kínálat miatt becslések szerint kevesebb mint 15-20 évnyi kitermelésre elegendő tanzanit maradt még a földben.

Gyémánt tanzanit gyűrű a Fatumjewels Galériában

A különleges színű tanzanit természetesen még sokkal ritkább, mint a kék és kékeslila színűek. Gondoljuk végig, ha a hagyományos színű tanzanit ezerszer ritkább, mint a gyémánt, akkor hányszor ritkábbak a különleges színűek?

Ráadásul a tanzanit azon kevés drágakövek közé tartozik, mely teljesen természetes, nincs szükség semmilyen kezelésre, mint egyéb drágakövek esetében, hogy teljes pompájában ragyogjon.

Szerezd be saját tanzanit ékszeredet (amíg még van rá lehetőséged) és ragyogj a világ legritkább drágaköve társaságában! Az alábbi képre kattintva a Fatumjewels Galéria kínálatában megtalálod a hozzád leginkább illeszkedő modellt.

Banner Fatumjewels Ékszer- és Drágakő Galéria banner