Tűz a gyémántban briliáns gyémánt

Tűz a gyémántban

Amikor a gyémánt kerül szóba, akkor a ragyogás, a szikrázás és a tűz visszatérő szavak. Szinte mindig felbukkannak a leírásokban, valamint a beszélgetésekben.

A ragyogás és a szikrázás magától értetődő, ám a tűz már kicsit trükkösebb. Mit is jelent ez valójában?

Tűz a gyémántban briliáns gyémántMit jelent a tűz a gyémántban?

A tűz vagy diszperzió egész egyszerűen azt jelenti, hogyan néz ki a fényjáték a gyémánton belül és hogyan jeleníti meg a szivárvány színeit?

Általában a gyémánt nagyon jól reagál a behatoló fényre, még a teljesen áttetsző gyémánt is. Ez azért van, mert a fény áthatolása és visszatükröződése sokkal jobb egy gyémánt esetében, mint a kevésbé áttetsző drágakövek esetén, amilyen például a zafír vagy a smaragd.

Fatumjewels sárga arany gyémánt fülbevalóA gyémánt fényét három különböző típusba soroljuk: ragyogás, szikrázás és a tűz, avagy a fényszórás. A különbséget nehéz megállapítani, ezért a következőkben néhány sorban jellemezzük mindegyiket.

A gyémánt ragyogása

A ragyogás a fehér fénynek a fényereje, melyet a gyémánt belseje és felülete sugároz.

A tűz a gyémántban

A tűz, illetve a diszperzió az a fényjáték, amikor a gyémántba behatoló fény megtörik és átváltozik a szivárvány színeire. A tűz egész egyszerűen ez a színes fény.

Fehérarany gyémánt eljegyzési gyűrű a Fatumjewelsnél

Szikrázó gyémánt

Ez pontosan az, aminek hangzik. A gyémántnak akkor van szikrázó hatása, amikor úgy forgatod a gyémántot, hogy az általa kibocsátott fény feléd irányul. A gyémánt pontosan így lesz gyönyörű és élettel teli.

Hogyan jön létre a gyémánt tüze?

Itt jön képbe a híres és elismert briliáns csiszolás, mely tökéletes felszínt és szimmetrikus arányokat ad a gyémántnak.

Amikor a csiszolás valóban nagyon jó színvonalú, akkor éri el a gyémánt a fényvisszaverő képességét a maga teljességében. Amikor a csiszolás túlságosan felszínes, tehát amikor nem beszélhetünk kiváló minőségről, akkor a fény egy része elveszik, illetve egyenesen áthalad a drágakövön, ahelyett, hogy megtörne.

Fatumjewels fehérarany szoliter gyémánt medál nyaklánccalNégy tényező befolyásolja a gyémánt tüzét:

– Milyen szögből hatol be a fény a gyémánt belsejébe

– Mennyi fény hatol be és törik meg, illetve verődik vissza

– Mennyi fény érintkezik a sarkokkal, ahol a fazetták találkoznak

– Milyen szögben verődik vissza a fény, mely elhagyja a gyémántot

Ennek a négy tényezőnek az együttműködése szükséges ahhoz, hogy igazán ragyogó és tűzben égő gyémánt jöjjön létre. Az eredményt az is befolyásolja, hogy milyen típusú fény hatol be a gyémánt belsejébe. A színezett fény azt az illúziót keltheti, hogy a gyémánt tüze erősebb, mint amilyen valójában. A gyémántnak eme tulajdonságairól akkor győződhetünk meg legbiztosabban, ha természetes fénynél tekintjük meg.

A tiszta gyémánt tüze erősebb, ragyogása szebb

Ahhoz, hogy egy gyémánt fényvisszaverő tulajdonsága megtartható legyen, fontos, hogy megfelelő módon gondozzuk.

Fatumjewels bikolor gyémántgyűrű

Amikor egy gyémánt felszíne nem tiszta, akkor leromlik a ragyogása, a tűz akár el is tűnhet és természetesen szikrázni sem fog. Amikor a gyémánt felszíne szennyezett, akkor a fény sokkal nehezebben hatol át a felszínen és nyilvánvalóan nehezebben is verődik vissza. Éppen ezért nagyon fontos, hogy gyémánt ékszereidet a megfelelő módon tisztán tartsd.

A megfelelő tisztítási módszerekkel kapcsolatban szívesen adunk tanácsot a Fatumjewels Galériában.

Nézz körül a Fatumjewels gyémánt ékszer palettáján és élvezd a gyémánt ragyogását minden nap!

Banner Fatumjewels Ékszer- és Drágakő Galéria banner