Kasmír zafír búzavirág kék

Különleges zafírok 2. – Kasmír zafír

A drágakövek a természet különleges adományai. Néhány ezek közül valóságos kincs, olyan kincs, mely akarja, hogy megtalálják.

A történelem során az emberek olykor vakmerő vállalkozásokat hajtottak végre távoli területeken, hogy új drágakő lelőhelyekre bukkanjanak.

A lenyűgöző kasmír zafír

Az egyik leginkább körülrajongott drágakő a világon a lenyűgöző kasmír zafír.

Ez részben a szép tiszta színének és kiváló minőségének köszönhető, részben pedig annak, hogy meglehetősen ritka. Egy Kasmírból származó zafír elképesztően kívánatos drágakő, ebből adódóan a tények és a legendák olykor szétválaszthatatlanok. Egy dologban azonban a szakértők is egyetértenek: ez a drágakő egy valódi kuriózum. Sok gyűjtő álma, hogy birtokában legyen egy ilyen exkluzív kék drágakő.

Kasmír zafír

Egy kasmír zafírhoz hozzájutni azonban nem túl könnyű. Napjainkban igen ritkán kerül elő új zafír Kasmírban. Manapság a kínálatban szereplő kasmír zafírok nagy része egy évszázados is lehet.

Egy kasmír zafír értéke meglehetősen magas. 2007-ben eladásra került egy 22 karátos kasmír zafír, melynek ára körülbelül hárommillió dollár volt. Ráadásul ez nem volt tökéletes példány, inkább egy olyan drágakő volt, melyet a szakértők úgy jellemeztek, hogy „szép drágakő”.

Chantal Beauvoix drágakő szakértő a következőt mondta:

„Amióta a kasmíri bányát bezárták többé nem találtak olyan zafírt, melynek tökéletes a minősége, különösen nem olyan fantasztikus kék színben, amire az ember a zafír révén asszociál.”

A fotón nem kasmír zafír látható.

Márkíz kék zafír gyűrű Fatumjewels Galéria

Különleges zafír lelőhely 4000 méter magasan

Az első kasmír zafír drágakövek 1881-ben bukkantak fel, miután a hegymászók elcserélték, amit találtak. Egészen pontosan ugyanakkora tömegű sóra cserélték a drágaköveket.

Himalaja - Kasmír

El tudod képzelni napjainkban ezt a cserét? Egy edény só egy edény kasmír zafírért.

Természetesen nagyon gyorsan elkezdett növekedni a piacnak ez a szegmense. Már a következő évben, 1882-ben egy nemzetközi drágakövekkel foglalkozó cég felvásárolt 90 000 dollár értékben kasmír zafírt. Ez vezetett el ahhoz, hogy a kasmíri maharadzsa kiemelt figyelmet kezdett fordítani a lelőhelyekre. Gyorsan megtiltotta a kontrollálatlan kereskedelmet és odaküldte a hadsereget, hogy vigyázzanak a bányákra.

A kereskedelem természetesen folytatódott, immáron egy sokkal ellenőrzöttebb formában, egészen 1979-ig, amikor teljesen leállt. Az állították, hogy a bányák kimerültek.

Himalaja - Kasmír

Az utóbbi években azonban felreppent a hír, hogy a bányák újra nyitása gyümölcsöző lesz. Azt állítják, hogy a kasmír zafír újra elérhető lesz a drágakő piacon.

A fotón nem kasmír zafír látható.

Fatumjewels Valkűr gyémánt zafír gyűrű

Egy hihetetlen színű zafír

Az a híresztelés, hogy a kasmír zafír egyedülálló színnel rendelkezik igaz. Éppen ezért olyan frusztráló, hogy ennyire ritka.

Kasmír zafír

A kasmír zafírnak selymes kék színe van, intenzíven ragyogó lila elemekkel. Leginkább az élénk búzavirág színére hasonlít, már ha össze lehet hasonlítani egyáltalán bármi mással a világon.

Kasmír zafír búzavirág kék

Indiában és Pakisztánban olykor lehet találni valódi kasmír zafírt, ha az embernek igazán nagy szerencséje van. Az azonban sokkal általánosabb, hogy kasmír zafírként értékesítenek egy Mianmarból származó zafírt, aminek hasonló színe van. A mianmari drágaköveket hőkezeléssel, valamint vas és titán hozzáadásával kezelik, így érik el, hogy a zafír szinte ugyanolyan színt kapjon, mint amilyen a kasmír zafír színe.

Éppen ezért érdemes óvatosnak lenni. Kizárólag megbízható forrásból vásárolj, főként ha olyan különlegességre vágysz, mint például egy kasmír zafír.

A fotón nem kasmír zafír látható.

Fatumjewels gyémánt zafír karkötő

Érdemes megemlíteni, hogy a kasmír zafíron kívül is vannak nagyon szép kék zafír drágakövek, mint ahogy ebben a cikkben található Fatumjewels ékszer fotókon is láthatjuk. A fotókra kattintva részletesebben megtekintheted a zafír ékszereket.

Kattints a zafírra és nézz körül a Fatumjewels Galéria zafír ékszer palettáján! Biztosan találsz kedvedre való modellt.

Zafír drágakő