Gyémánt

Az ékszerek jelentősége történelmi nézőpontból

Ezzel a rövid ékszertörténeti összefoglalóval kíván a Fatumjewels Galéria boldog, békés karácsonyt!

Boldog karácsonyt

Az emberek a történelem folyamán, minden időkben ékesítették magukat. Sok esetben jóval több okuk volt erre, mint pusztán az ékesítés. Nemcsak azért viseltek ékszereket, hogy szebbek legyenek, hanem vallási okokból, illetve azért, hogy kulturális hovatartozásukat jelezzék.

A cikkben látható ékszerek fellelhetők a Fatumjewels Galéria ékszer kínálatában.

Fatumjewels gyémánt smaragd gyűrű

Tehát, mint a fentiekből már világossá vált, sokkal több ok volt az ékszerviselésre annak idején, mint napjainkban. Sokkal szokványosabb volt, hogy egy-egy ékszer mágikus okokból viselt valaki. Évezredeken át hitték egy-egy drágakőről, hogy megvéd a betegségektől, illetve a gonosz erőktől. Esetleg mindössze azért, mert egy drágakövet szerencse hordozójának tartottak.

Fatumjewels spinel dinnye turmalin medál

Történelmi nézőpontból tekintve teljesen általános jelenség volt, hogy a férfiak ugyanolyan eséllyel viseltek ékszer, mint a nők. Továbbá az is egyértelmű volt régebben, hogy egy ékszer sokkal nagyobb jelentőséggel bírt egy szép kiegészítőnél, amit az ember a nyakában, az ujján vagy a fülében viselt.

Fatumjewels gyémánt topáz fülbevaló

Azt is érdekes lehet megnézni, hogy néhány száz évvel ezelőtt sokkal találékonyabbak voltak az emberek, ami a drágakövekkel való díszítést illeti. Napjainkban szinte csak a menyasszonyok haját vagy ruháját díszítik drágakövekkel, de még ez sem megszokott.

Az 1600-as években teljesen természetes volt, ha egy tehetős nő vagy férfi például a ruhájára varrva vagy a cipőfűzőjére erősítve viselt drágaköveket.

Abban az időben nők és férfiak egyaránt ékesítették, nemcsak a ruhájukat, de a hajukat is drágakövekkel és gyöngyökkel.

Fatumjewels színes drágakő ékszer szett

Most pedig térjünk rá néhány szó erejéig, hogy mit is jelentenek a különböző ékszerek.

Az ékszer

Az ékszer olyan kiegészítő, melynek célja, hogy ékesítse testünket, különlegesebbé tegye megjelenésünket.

Fatumjewels gyémánt turmalin karkötő

Egy ékszer leggyakrabban nemesfémből készül és drágakövekkel díszítik. Általános értelemben a nyakláncot, medált, gyűrűt, karkötőt és a fülbevalót tekintjük ékszernek. Napjainkban azonban az órák egy típusa is ide tartozik, ezek az ékszerórák.

Fatumjewels burgundi vörös gyémánt gyűrű

Még napjainkban is egy ékszer sokkal többet jelenthet, mint maga a szépség. Kifejezhetjük általa társadalmi státuszunkat, egy csoporthoz való tartozásunkat, illetve saját egyéniségünket. Akár vallási jelentősége is lehet, mint annak idején, hiszen hitünket is szimbolizálhatjuk általa.

A nyaklánc

A nyaklánc egy nyak körül viselt ékszer, mely különböző nemesfémekből készülhet, gyakran medállal együtt viseljük.

Fatumjewels gyémánt rózsakvarc nyakék

Érdekesség, hogy az 1800-as években fekete selyemszalag volt a divat, arra volt rátéve egy drágakő medál. Ez azonban nemcsak divat volt, hanem az önállóságot, a függetlenséget is jelképezte.

A karkötő

A karkötő vagy karperec olyan ékszer, melyet az ember a csuklóján visel. Különböző méretek és színek közül válogathatunk.

Egy karkötő általában valamilyen nemesfémből készül, díszítése drágakövekkel történik. Ennek az ékszernek rengeteg egyéb jelentése volt az idők folyamán, azon kívül, hogy gyönyörű és jól látható ékszer. Ma bárki viselhet karkötőt, nemtől és kortól függetlenül.

A fülbevaló

A fülbevaló olyan ékszer, melyet a fülcimpánkra erősítve viselünk. Fülbevalót már az antik korban is viseltek az emberek.

Fatumjewels gyémánt pink topáz fülbevaló

Az ókorban a férfiak egy fülbevalót viseltek, ezt a jobb fülcimpájukon, míg a hölgyek kettőt. Ez a divat érdekes módon a 80-as években is visszatérő motívum volt.

Amennyiben kíváncsi vagy a fülbevaló részletes történetére, olvasd el egy korábbi cikkünket, mely arról szól, hogy több mint 5000 éve viselünk fülbevalót.

A gyűrű

A gyűrű egy olyan ékszer, melynek a legnagyobb kulturális jelentősége van.

Fatumjewels fekete fehér gyémánt gyűrű

Elegendő, ha az eljegyzési gyűrűre gondolunk, vagy a jegygyűrűre, és máris látjuk, hogy ez az ékszer sokkal több egy ékszernél. Az eljegyzési gyűrűkről és azok különbözőségeiről már korábban említést tettünk ezen az ékszer blogon.

Reméljük, tetszett ez a rövid összefoglaló. További érdekes ékszereket fedezhetsz fel a Fatumjewels Galéria webáruházában. Vesd bele magad a kalandba!

Boldog, békés karácsonyt kívánunk!

Fatumjewels Galéria