Bővebben zafír

Bővebben a zafír drágakőről – 2. rész

Te is kedveled a zafír sokszínűségét? Mi olyan különleges a zafír drágakővel kapcsolatban, ami évezredek óta lenyűgözi az embereket?

Rózsaszín zafír

Az előző írásban olvashatsz egy kis történelmet, egy icipici kémiai felvilágosítást, valamint a zafír színeiről is szóltunk pár szót. Ebben a részben a keménységről és a valódiságról lesz szó.

A Mohs-féle keménységi skála

A Mohs-skála egy ásvány karcállóságát mutatja meg egy tíz fokozatú skálán.

A Mohs-skála lényege, hogy minden ásvány képes megkarcolni a nála kisebb fokozaton álló ásványt. Miért fontos ez számunkra?

A különböző drágakövek Mohs-skálán való elhelyezkedése elsősorban azért fontos, hogy tisztában legyünk az ékszert díszítő drágakő tartósságával, valamint azzal, hogyan bánjunk azokkal, hogy megőrizzék eredeti szépségüket.

Szoliter eljegyzési gyémántgyűrű

Összehasonlításként érdemes megjegyezni, hogy a skála tetején a gyémánt áll, melynek tízes a keménysége a tízes Mohs-skálán. Majdnem négyszer olyan kemény, mint az utána következő 9-es keménységű korrund, ami a második legkeményebb, tehát leginkább karcálló a drágakövek között.

Kék zafír

A zafír feldolgozási szempontból nagyon tartós drágakőnek számít. A csodásan szép darabok is problémamentesen beszerezhetők. Valószínűleg ez a két tényező az oka – természetesen a szépségén kívül – amiért ennyire töretlen a népszerűsége.

Rozé arany gyémánt rózsaszín zafír ékszer szett

A zafír drágakő – eredeti vagy hamis?

Napjainkban Európában, de valójában az egész világon, a zafír a legnépszerűbb és legelterjedtebb drágakő.

Előző írásunkban már írtunk a színekről, ám muszáj most is megemlítenünk, hiszen nyilvánvalóan a zafír sokszínűsége erősen hozzájárul ehhez az óriási népszerűséghez.

Arabic gyémánt kék zafír gyűrű

Még akkor is rengeteg lehetőségünk van válogatni, ha ragaszkodunk a hagyományos kék zafírhoz. Nézzük csak meg fent és lent a két kék zafír drágakővel díszített gyűrűt. Ugye, milyen óriási a különbség?

Gyémánt kék zafír gyűrű

A zafír önmagában is rengeteg színt jelenít meg. Azt azonban érdemes tudni, hogy a legtöbb zafír színkezelésen esik át. Ez nyilvánvalóan nem azt jelenti, hogy egy kék zafírt rózsaszínre változtatnak a kezelés során, sokkal inkább azt, hogy egy drágakőnek élénkebb, kicsit egyenletesebb vagy érdekesebb árnyalatot adnak. Ez a színkezelés a zafír esetében megengedett, elfogadott, ebből adódóan teljesen általános.

Gyémánt málna zafír gyűrű

A teljesen kezeletlen zafír a legértékesebb, legkívánatosabb, ám ha a színe megfelelő és a tisztasága is kiváló, akkor az nagyon ritka és szinte elérhetetlen.

Virág rózsaszín zafír fülbevaló

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a szintetikus zafír megengedett vagy elfogadott lenne. Egyáltalán nem az. A szintetikus zafír már a XIX. század vége óta létezik, főként az iparban használják fel csiszolóanyagként, csapágyakhoz és az optika területén, hogy néhány általános példát említsünk. Ékszer díszítéseként azonban meglehetősen értéktelen.

A Fatumjewels Galériában természetesen kizárólag valódi drágakövekkel díszített ékszereket találsz.

Szív kék zafír gyűrű

Mivel a zafír ma már elérhető áron van, ezért semmi értelme hamis drágakővel díszíteni az ékszereket, ennek ellenére mégis megteszik. A fent említett tényezők tudatában miért akarna bármi szintetikus zafírt birtokolni? Te is a valódit részesíted előnyben? Akkor olvasd el figyelmesen az alábbiakat!

Tűz zafír fülbevaló

Minden esetben kizárólag megbízható forrásból vásárolj ékszert! Ez a legbiztosabb módja, hogy elkerüld a hamisítványokat és valódi ékszer viselhess.

Charleston gyémánt kék zafír gyűrű

A Fatumjewels Galériában kizárólag valódi drágaköveket használunk az ékszere díszítésére. Nézz körül zafír ékszer kínálatunkban! Találd meg a hozzád leginkább illő színt és formát!

Banner Fatumjewels Ékszer- és Drágakő Galéria banner