Zafír

Bővebben a zafír drágakőről – 1. rész

Itt a Fatumjewels ékszer blogon annyi zafírt mutattunk már be. Ezek közül voltak különlegesek, ritkák és hozzáférhetőek is. Nézzük meg most, hogy mi is tulajdonképpen a zafír.

Zafír

Ez az írás két részből fog állni. Jelen cikkben a zafír jelentőségéről és egy kis történelemről olvashatsz, ezen kívül arról, hogy miből áll a zafír. A második részben szót ejtünk a drágakő keménységéről, a valódi és nem valódi zafírokról, valamint arról, hogy mire ügyelj, amikor zafír ékszert vásárolsz. Vágjunk is bele ebbe az érdekes témába.

A zafír szó a görög „kék kő” szóból ered. Ez egy olyan drágakő, melyet évezredek óta kedvelnek az emberek, ebből adódóan mindig is nagy volt rá a kereslet.

Nagyon sok mítosz született a zafír drágakővel kapcsolatban. A perzsák például azt hitték, hogy földünk egy zafíron keletkezett és ez a kék égbolt visszatükröződése.

Fehérarany gyémánt kék zafír medál

A zafír kék színe az őszinteséget és a hűséget szimbolizálja, ezért kiválóan alkalmas eljegyzési gyűrűhöz. Mint ahogy azt a fenti képen láthatjuk is. Alább azonban a képre tekintve láthatjuk, hogy a zafír sokféle színben pompázhat.

Gyémánt rózsaszín zafír ékszer szett

Talán ez vezetett ahhoz, hogy ennek a drágakőnek a népszerűsége óriásit nőtt világszerte. Esetleg azóta, amióta Diana hercegnő egy zafír eljegyzési gyűrűt kapott Károly hercegtől.

A zafír összetevői

Nagyon sokan tudják ma már, hogy a zafír ásványi korrundból áll, ami pedig alumínium-oxid. Mitől van mégis ennyi különböző színű zafír?

Fehérarany sárga zafír ékszer szett

Sok különböző drágakő tartalmaz korrund ásványi anyagot, melyek nyomokban más fémeket tartalmaznak, például vasat, krómot, titánt, hogy csak néhány példát említsünk. Ezek az ásványi anyagok befolyásolják a drágakő színét.

Gyémánt tűz zafír gyűrű

A zafírnak alapvetően bármilyen színe lehet, például sárga, ibolya, narancs vagy zöld. Vörös azonban nem lehet, hiszen ezt már rubinnak hívjuk. A rubin a króm ásványi szennyeződéseitől kapja piros színét.

A zafír leggyakoribb színe a kék, a legértékesebb pedig búzavirágkék. Ez a különleges szín akkor jön létre, amikor nagyobb mennyiségű vas és titán van jelen a korrundban.

Manapság a világ minden táján megtalálható ez a csodálatos drágakő, például Ausztráliában, Burmában, Thaiföldön és Brazíliában.

Gyémánt éjkék zafír fülbevaló

A cikk folytatása hamarosan következik, amiben a zafír keménységéről, valódiságáról olvashatsz, valamint arról, hogy mire ügyelj, amikor zafír ékszert vásárolsz.

A Fatumjewels Galériában is rengeteg csodálatos zafír ékszert találsz. Válaszd ki a kedvenc színed, a kedvenc formád, és tündökölj a zafír szépségével!

Banner Fatumjewels Ékszer- és Drágakő Galéria banner