Daria-i-Noor gyémánt

Klasszikusok nyomában 6. – A Daria-i-Noor gyémánt

A klasszikus gyémántokról szóló sorozatunk most következő része a világ legnagyobb halvány rózsaszín gyémántjáról, a Daria-i-Noor gyémántról szól.

A Daria-i-Noor (Fénytenger), más néven Darya-ye Noor, a világ egyik legnagyobb csiszolt gyémántja, becslések szerint 182 karátos (36 g). Színe, halvány rózsaszín, az egyik legritkább gyémánt. Jelenleg az Iráni Központi Bank nemzeti ékszergyűjteményében található Teheránban.

Daria-i-Noor gyémánt

Mérete lenyűgöző: 41,40 mm × 29,50 mm × 12,15 mm, tömege körülbelül 182 metrikus karát. Ez a világ legnagyobb ismert rózsaszín gyémántja.

A cikkben alább a Fatumjewels Galéria rózsaszín gyémánt ékszer kínálatából láthatsz néhány kiemelt darabot. A képekre kattintva bővebb információt olvashatsz az ékszerekről.

Rózsaszín gyémánt gyűrű

A Daria-i-Noor történelme

Ezt a gyémántot, ahogy azt a Koh-i-Noor esetében is feltételezik, az indiai Andhra Pradesh állambeli Kollur bányában bányászták.

Rózsaszín gyémánt gyűrű

Eredetileg a Kakatiya dinasztia, később a Delhi Szultánság Khalji dinasztiája és a mogul császárok birtokolták. A csodás rózsaszín gyémánt Shah Jahan pávatrónjának része volt.

Rózsaszín gyémánt gyűrű

1739-ben az iráni Nader sah megszállta Észak-Indiát, elfoglalta Delhit. Azért cserébe, hogy visszaadja India koronáját a mogul császárnak, a Mogul-dinasztia teljes mesebeli kincstárát birtokba vette, beleértve a Daria-i-Noor és a Koh-i-Noor gyémántot, valamint a pávatrónt is.

Rózsaszín gyémánt gyűrű

Nader Shah 1747-es halála után a gyémántot unokája, Shahrokh Mirza örökölte. Ezután Lotf Ali kán birtokába került. Miután Lotf Ali Khan vereséget szenvedett Mohammad Khan Qajartól, aki megalapította a Qajar-dinasztiát, a Daria-i-Noor bekerült a Qajar kincstárba.

Rózsaszín gyémánt gyűrű

Naser al-Din Shah Qajar állítólag nagyon szerette a Daria-i-Noor gyémántot, gyakran hordta karszalagként vagy brossként. A gyémánt karbantartása nagy megtiszteltetésnek számított az uralkodó környezetében lévő magasrangú emberek között.

Lehetséges kapcsolat

1965-ben egy kanadai csapat, amely az iráni koronaékszerekkel foglalkozott, arra a következtetésre jutott, hogy a Daria-i-Noor egy nagy rózsaszín gyémánt része lehetett.

Ezt a nagy rózsaszín gyémántot Shah Jahan mogul császár trónjába foglalták. Jean-Baptiste Tavernier francia ékszerész folyóirata 1642-ben írt erről a csodálatos rózsaszín gyémántról, melyet Diamanta Grande Table névre keresztelt.

Ezt a gyémántot két darabra vághatták. a nagyobb rész a Daria-i-Noor, a kisebbik része a 60 karátos (12 g) Noor-ul-Ain gyémánt, amely jelenleg szintén az Irán nemzeti gyűjteményben található tiarába foglalva.

Noor-ol-Ain Tiara

Az alábbi fotón Empress Farah, az iráni sah felesége látható, amint a Noor-ul-Ain gyémántot magában foglaló tiarát viseli.

Noor-ol-Ain Tiara

A tiara 324 darab rózsaszín, sárga és színtelen gyémántot tartalmaz platinába foglalva. 1979 óta a tiara az Iráni Nemzeti Múzeumban megtekinthető a nagyközönség számára.

Ne keseredj el, amiért a Daria-i-Noor nem lehet a tiéd! Szebbnél szebb rózsaszín gyémánt ékszerek várnak a Fatumjewels Galériában.

Banner Fatumjewels Ékszer- és Drágakő Galéria banner