Fehér és fekete gyémánt ékszer szett

Könyvek, filmek, ékszerek 2. – Fekete gyémántok

Jókai Mór Fekete gyémántok című könyvét és az ebből készült filmet nagyon sokan olvastuk, láttuk gyerekkorunkban. Talán ez is hozzájárult, hogy hazánkban ennyire népszerű a fekete gyémánt.

Fehér és fekete gyémánt gyűrű

A XIX. század második felében íródott és játszódó történet valójában egy romantikus ifjúsági regény, melynek célja az volt, hogy megfelelő értékeket közvetítsen az ifjúság számára. Mindemellett egy érdekes, fordulatos műről van szó. Akkor lett igazán népszerű a Fekete gyémántok, amikor száz évvel később, Várkonyi Zoltán rendezésében film készült belőle.

Fekete gyémántok

A történet magában foglalja a gazdagok és szegények ellentétét, az őszinteséget és a csalást, valamint egy szerelmi szál is helyet kapott benne.

Fehér és fekete gyémánt gyűrű

A regény 1860-as években játszódik, a történet egy vidéki szénbánya körül forog. A főszereplő a bánya tulajdonosa, Berend Iván, aki egyértelműen a tökéletes embert, a tökéletes férfit testesíti meg. Amatőr természettudós, aki a bányatüzek eloltásán kísérletezik, emellett jó kiállású fiatalember, ő a legerősebb és legügyesebb, továbbá jó táncos és kellemes társasági ember is. A másik főszereplő Evila, a bányászlány, aki szép, erős, okos, óriási a munkabírása, és természetesen mindenki őt akarja feleségül, többek között Iván, a bányatulajdonos is.

Fehér és fekete gyémánt gyűrű

Ennyi azonban nem lenne elég egy izgalmas történethez. Kell egy főgonosz is, aki meg is jelenik Kaulmann Félix személyében, aki Iván régi osztálytársa, a történet idején pedig már bécsi bankár, aki a szén révén szeretne tőzsdespekulációk árán meggazdagodni. Ráadásul nemcsak a pénzüket és megélhetésüket, de Evilát, a szépséges bányászlányt is magának akarja, akit sikerül Bécsbe csábítania.

Fekete gyémántgyűrű

Az események bonyolódnak, mindenki szorít, hogy végül a jó érvényesüljön és a szerelmesek végre egymásra találhassanak. Igazi romantikus kalandregényt írt Jókai.

Talán benned is van egy kis romantikus hajlam és ezért kedveled a fekete gyémántot. Az biztos, hogy különleges drágakőről van szó, hiszen a fekete eleganciát és rejtélyt hordoz magában. A fekete színről és annak jelentéséről egy későbbi írásban fogunk kitérni, aminek alapján majd be fogod tudni azonosítani, miért is szereted annyira a fekete gyémántot.

Fehér és fekete gyémánt gyűrű

Most azonban még maradjunk egy kicsit a romantikánál, amit a Fekete gyémántok alapköve. Lehet, hogy érdemes újra elolvasnod, illetve a filmet megnézned. Olykor nem árt két modern amerikai film között nosztalgiázni kicsit egy több évtizedes magyar filmmel.

Fehér és fekete gyémánt ékszer szett