Konfliktusmentes gyémántok a Fatumjewels Galériában

Konfliktusmentes gyémántok

Miért fontos, hogy konfliktusmentes gyémánt jusson a birtokunkba, és hogyan lehetünk ebben biztosak?

Nagyon sok instabil politikai helyzetű ország van, melyek rendelkeznek gyémántlelőhelyekkel. Az a probléma az ilyen területekről származó gyémántokkal, hogy az ebből származó bevételeket háborúik finanszírozására fordítják. Pontosan ezért hívják ezeket véres gyémántoknak.

Honnan származnak a véres gyémántok?

Amikor véres gyémántokról beszélünk, akkor elsősorban egyes afrikai országokban bányászott drágakövekről van szó.

A következő országok példák arra, ahol a gyémántlelőhelyek természeti kincseit borzasztó dolgokra használják fel: Angola, Sierra Leone, Elefántcsontpart, Libéria és Kongó. Ezeken a területeken az emberek súlyosan szenvednek a háborúktól, amiket elsősorban a gyémántbevételből támogatnak és tartanak fenn.

Ezeket a borzalmas helyzeteket tartják fenn a gyémántkereskedelem révén, éppen ezért volt nagyon fontos, hogy ennek megakadályozására megoldás szülessen. Erre a problémára nyújt megoldást a Kimberley Egyezmény.

A Kimberley Egyezmény

A Kimberley Egyezmény aláírásának eredményeként az egész világon drasztikusan lecsökkent az értékesítésre kerülő véres gyémántok száma.

Mi a Kimberley Egyezmény? Korábban beszéltünk a gyémánt négy C tulajdonságáról, ezen kívül azonban van egy ötödik C, mégpedig a Conflict Free, tehát konfliktusmentes, ami annyit jelent, hogy az adott gyémánt értékét nem fordítják fegyveres felkelések és háborúk finanszírozására.

A Kimberley Egyezményt a gyémántipar résztvevői, a gyémántlelőhellyel rendelkező országok képviselői, valamint az ENSZ is aláírta nem sokkal az ezredforduló után, 2000 májusában. Az Egyezmény célja, hogy minden egyes gyémánt származási helye felülvizsgálatra kerüljön. Ezen a módon elkerülhető, hogy bárki akaratán és tudtán kívül borzalmas dolgokat támogasson.

Azok a vezető államok lettek összehívva, ahol a gyémántokat bányásszák, mégpedig azért, hogy közösen megállítsák a véres gyémántok kereskedelmét, tehát azoknak a gyémántoknak a forgalmazását, melyek háborúkat finanszíroznak, gyakran igen brutális módon.

Az Egyezmény aláírása után egy bő fél évvel az érintett országok és a gyémántipar neves képviselői megegyeztek egy adott módszerben, mely révén kontrollálni tudják a gyémánt útját a nyers gyémánttól, a készre csiszolt drágakövekig, valamint a vásárlókig.

Kimberley Egyezmény - Kimberley folyamat - gyémántok

Napjainkban a Kimberley Egyezménynek 54 tagja van, mely közvetetten azt jelenti, hogy 81 ország képviselteti magát. Összességében ezzel az Egyezmény tagjai elérték a kívánt célt, mivel jelenleg a nyers gyémántok 99,8 százaléka került ellenőrzés alá. Ez egy óriási előrelépés a korábbi helyzethez képest.

A Kimberley Egyezmény országai

Gyémántok a Fatumjewels Galéria kínálatában

Mi a Fatumjewels Galériában garantáljuk, hogy kizárólag konfliktusmentes gyémántok forgalmazásával foglalkozunk.

Briliáns gyémánt a Fatumjewels Galériában

Csak olyan beszállítókkal állunk kapcsolatban, akik legitim forrásból szerzik be a gyémántokat és az egyéb drágaköveket. Kizárólag a Kimberley folyamatban részt vevő, tanúsítvánnyal rendelkező drágakövek kerülnek az üzletünkbe. A Fatumjewels Galéria támogatja a konfliktusmentes kereskedelmet, ezáltal támogatjuk a béketeremtő tevékenységeket az érintett országokban.

Viseld nyugodt lelkiismerettel ékszereidet! Kizárólag megbízható forrásból, minősített drágakövekkel díszített ékszert vásárolj!

További kérdéseid vannak a gyémánttal kapcsolatban? Keresd szakértő munkatársunkat!

Fatumjewels Ékszer- és Drágakő Galéria