Hány karát egy gyémánt? Karát tudnivalók

Mérjük le a gyémántot! – Bevezetés a karát rejtelmeibe

Az alábbiakban segítünk tisztázni a karát fogalmát, melyet oly sokszor látunk, illetve hallunk drágakövekkel, főként gyémánttal kapcsolatban.

Briliáns gyémánt drágakövek

Mi tulajdonképpen a karát, és miért félrevezető olykor az elnevezés?

A karát a gyémánt (és egyéb drágakövek) súlyának, illetve tömegének mértékegysége. Egy karát valójában 200 milligramm, tehát 0,2 gramm.

Miért félrevezető a karát elnevezés?

Bizonyára elgondolkodtál már azon, hogyan lehet egy gyémánt valamennyi karát, és egy aranygyűrű valahány karátos.

A válasz egyszerű, itt csupán az elnevezés ugyanaz, de nem szabad összetéveszteni a két fogalmat. Amikor drágakővel kapcsolatban látod a karát elnevezést, akkor az a drágakő tömegére vonatkozó adat. Ezzel szemben egy aranyékszer esetén a karát elnevezés az arany koncentrációját jelöli, tehát azt, hogy milyen arányban található arany az adott nemesfémben.

Mit jelent pontosan a karát jelölése

A gyémántok tömegének további tisztázása érdekében érdemes néhány szót ejteni arról, hogy milyen jelzést kap egy ékszer leírása során a drágakő tömege.

Először is tudnunk kell, hogy minden esetben egy csiszolt drágakőről van szó, amikor az karátban kerül meghatározásra.

A fotókra kattintva további információk érhetők el a képen található drágakövekről és ékszerekről.

Briliáns gyémánt a Fatumjewels Galériában

Egy ékszer leírásánál a karát mértékegységét Ct rövidítéssel szokták jelölni. Olykor láthatjuk a Ctw jelzést, mely a Carat Total Weight rövidítése, ami a drágakő össztömegét jelöli karátban. Ez akkor szükséges, ha az adott ékszer több azonos típusú drágakőből áll, például egy több gyémánttal díszített eljegyzési gyűrű esetén, mint amilyet alább a fotón is láthatunk.

Vintage sárga arany gyémánt gyűrű

Honnan ered a karát szó?

Érdekességként leírjuk a karát szó kialakulásának rövid történetét, így valószínűleg sokkal világosabb lesz, hogy miért pont ez lett a drágakő tömegmértékegységének elnevezése.

A karát a karob szóból származik, melyet főként a különleges élelmiszereket árusító üzletekből ismerhetünk. Ez a szentjánoskenyérfa termése (az íze a kakaóéra emlékeztet).

Karob a karát őse

A régmúltban a szentjánoskenyérfa magját/termését, tehát a karobot használták ellensúlyként a gyémánt és egyéb drágakövek, valamint a nemesfémek tömegének mérésére. Az 1910-es évek óta azonban szabványos mértékegységet használnak a gyémánt tömegének mérésére a nyugati világban, mely a karát elnevezést kapta.

A karát, mint a négy C egyike

A gyémánt osztályozása négy kategória alapján történik, mely a négy C elnevezést kapta. Ezek egyike a karát.

Fehérarany gyémánt fülbevaló a Fatumjewels Galériában

A négy C a következőket foglalja magában:

Carat (karát): A karát a gyémánt tömegét jelöli.

Clarity (tisztaság): A tisztaság azt mutatja meg, hogy a gyémánt mennyire mentes a zárványoktól.

Cut (csiszolás): A csiszolás magában foglalja a gyémánt szimmetriáját, valamint annak polírozását.

Colour (szín): A gyémánt értékét nagymértékben meghatározza annak színe. Erről korábban írtunk a Színes gyémántok című cikkünkben.

Vizsgáljuk meg alaposabban a karátot, mint a négy C egyikét!

A leghétköznapibb hiba, amit nagyon sokan elkövetnek, hogy szinte vakon, kizárólag a karátot, tehát a gyémánt (vagy egyéb drágakő) tömegét veszik figyelembe, és szinte ez az egyetlen kritérium. Érdemes megjegyezni, hogy a drágakő tömege és mérete nem minden esetben egy és ugyanaz. Függ a gyémánt formájától, a csiszolástól. Pontosan ezért fordulhat elő, hogy egy 0,90 karát tömegű gyémánt nagyobbnak tűnhet, mint egy 1,0 karát tömegű. Pontosan úgy, mint egy ember esetében, ahol nem a súly az egyetlen tényező, ami befolyásolja a vizuális hatást az adott személy méretével kapcsolatban.

Az alábbi gyémántgyűrű központi gyémánt tömege 1,0 karát.

Fauna fehérarany gyémánt eljegyzési gyűrű

A karát és az ár összefüggései

Alább teljesen egyértelműnek tűnő dolgokat írunk le, ám mivel a karát fogalmát taglaljuk, ezért az árral való összefüggése sem maradhat ki a sorból, még ha túlságosan nyilvánvalónak tűnik is.

Amikor két vagy több gyémánt esetében a tömegükön kívül minden egyéb tulajdonságuk megegyező, akkor a nagyobb gyémánt egyértelműen drágább.

A fotón látható gyémántgyűrű központi gyémánt tömege 1,0 karát.

Rozé arany gyémántgyűrű a Fatumjewels tervezésében

Olykor beszélünk egy bizonyos gyémánt karátonkénti áráról. Ez könnyen kiszámítható a pontos tömeg és ár ismeretében. Az azonban egy tévhit, hogy a gyémántnak pontos karátonkénti ára lenne. Ez természetesen lehetetlen, mégpedig azért, mert gyémánt karátonkénti ára exponenciálisan növekszik. Mit jelent ez pontosan? Ez annyit tesz, hogy egy 2,0 karát tömegű gyémánt ára nem duplája az 1,0 karát tömegűnek, hanem több annál. Ez azért alakult így, mert a nagyobb gyémántok sokkal ritkábbak, mint a kisebbek. Például egy 5,0 karát tömegű gyémánt rendkívül szokatlan, sokkal ritkább, mint egy 1,0 karát tömegű.

A forma és a méret összefüggései

Bár ez a kérdés nem kapcsolódik szorosan a karát fogalmához, ám szükséges ahhoz, hogy teljes legyen a kép a fejünkben a gyémánt (vagy egyéb drágakő) és a karát összefüggésével kapcsolatban.

A gyémánt formája erősen meghatározza, hogy mekkorának látjuk azt. Ebben az esetben ismét megemlíthetjük az emberre vonatkozó példánkat. Egy magas ember, aki 100 kilogrammot nyom, nem tűnik különösebben testesnek, míg egy alacsonyabb, ugyanilyen súlyú személy már túlsúlyosnak tekinthető, holott mindkét esetben 100 kilogrammról van szó.

Ez a drágakövek esetén is hasonlóképpen van. Például egy márkiz, egy ovális vagy egy csepp csiszolású gyémánt gyakran nagyobbnak tűnik, mint amit a karátban kifejezett tömege mutat. Ugyanennek az ellentéte is igaz, egy princess csiszolású gyémánt kisebbnek tűnhet, ám a szépsége és a különlegesége nyilvánvalóan kárpótol ezért.

Az alábbi gyűrű márkiz csiszolású drágakövekkel díszített. A négy márkiz csiszolású gyémánt össztömege 1,03 karát.

Ez egyedi ékszer, ezért a képre kattintva a gyémánt ékszereket tudod megtekinteni.

Márkiz gyémánt zafír gyűrű a Fatumjewels Galériában

Segítség az ár-érték arány növeléséhez

Alább adunk némi támpontot ahhoz, hogy a legjobb választást sikerüljön kieszközölnöd, amikor a tökéletes drágaköves ékszert keresed.

Az igazság az, hogy olykor egy vagyont spórolhatsz azon, ha nem ragaszkodsz az általad előre meghatározott karáthoz. Abban az esetben, ha szeretnél egy 1,0 karát tömegű gyémántot az ékszereden, akkor elképzelhető, hogy egy 0,95 karát tömegű gyémánt is megteszi, ha annak a csiszolása és a színe kitűnő. Ebben az esetben értékesebb drágakőhöz jutsz hozzá, mintha kizárólag a karátra koncentrálnál. Valójában ezt ajánljuk mindazoknak, akik a legnagyobb értéket szeretnék kapni az elköltött összegért.

Sokan álmodnak 1,0 karát tömegű gyémántról, ám őszintén, egy 0,98 karát tömegű gyémánt esetében messziről látszik, hogy az 0,02 karáttal kevesebb? A csiszolás és a szín minősége azonban valóban látszik. Pontosan ezért, ne csak a négy C egyikét vedd figyelembe, hiszen van még három, mely meghatározza a gyémánt értékét.

A kéz mérete és a gyűrű drágaköve

További ok arra, hogy a karát kérdését rugalmasan kezeljük, az a viszonylagosság kérdése.

Figyelembe kell vennünk egy gyűrű esetén a kéz méretét is, hiszen egy nagyobb kéz gyakran nagyobb gyémántot igényel. Két ugyanolyan méretű gyémánt különböző méretűnek tűnhet két különböző kézen.

Az ujjak hossza is befolyásolja, hogy mekkorának tűnik az adott gyémánt a gyűrűn. Ezt azonban szerencsére a különböző formákkal lehet ellensúlyozni. Például egy márkiz csiszolású gyémánt elképesztő módon „megnöveli és vékonyítja” az ujj méretét, illetve egy érzéki csalódást nyújt, miáltal az hosszabbnak és kecsesebbnek tűnik.

Márkiz csiszolású gyémánt drágakő

A fentiekben meglehetősen bőven kimerítettük a karát fogalmát és a hozzá kapcsolódó fontos információkat. Amennyiben további kérdéseid vannak, fordulj nyugodtan a Fatumjewels Galéria szakértőihez! Mindenben állunk rendelkezésedre.

Fatumjewels Ékszer- és Drágakő Galéria