Golden Eye sárga gyémánt

Klasszikusok nyomában 7. – A Golden Eye gyémánt

Ismét a klasszikus gyémántok nyomába eredtünk. Ezúttal a csodálatos, intenzív sárga gyémánt, a Golden Eye (Aranyszem) gyémánt került terítékre.

Golden Eye sárga gyémánt

A Golden Eye Diamond egy hibátlan, 43,51 karátos intenzív sárga gyémánt, amelyről egyik korábbi tulajdonosa azt állította, hogy a világ legnagyobb csiszolt gyémántja ebben a színvilágban.

Golden Eye sárga gyémánt

Feltételezések szerint a dél-afrikai Kimberley területéről származik. Tom Moses, az Amerikai Gemológiai Intézet alelnöke egyetért azzal, hogy Dél-Afrikából származhat, de nem sikerült meghatározni a bányát, tehát a pontos származási helyet.

Golden Eye sárga gyémánt

A cikkben szereplő további fotókon a Fatumjewels Galéria sárga gyémánt ékszer kínálatából tekinthetsz meg néhány darabot. A fotókra kattintva további információhoz juthatsz az adott ékszerekről.

A Golden Eye érdekes és kissé kusza története

Meglehetősen homályos a Golden Eye korábbi tulajdonosának személye. Alább leírjuk, amit tudni lehet erről.

Fehérarany sárga gyémánt gyűrű

Paul Monea és Mickey Miller ohiói üzletemberek azt állították, hogy a Golden Eye az ő tulajdonukat képezi, ám rajtuk kívül is számosan állították ugyanezt. A két üzletember ellen eljárás indult, mindkettőjüket letartóztatták.

Konyak és sárga gyémánt nyakék

Ezután a Szövetségi Nyomozóiroda lefoglalta a gyémántot Monea és Miller ellen folytatott titkos nyomozást követően, amelynek eredményeként pénzmosásért elítélték őket, majd 2007-ben a gyémántot az Egyesült Államok kormányának tulajdonították.

Fehérarany sárga gyémánt gyűrű

Monea és Millers vádemelése közepette 17 felperes jelentkezett az ügyben, hogy a Golden Eye gyémánttal kapcsolatban tulajdonjogot vagy tulajdoni érdekeltséget követeljenek. A bíróság úgy döntött, hogy három felperesnek van feltételezhetően jogos tulajdonjogi követelése, és lehetővé tették számukra, hogy polgári peres eljárást indítsanak.

Fehérarany sárga gyémánt gyűrű

A három felperes Charity Fellowship Church, Jerry DeLeo a Corona Clay Corp.-tól és a The Monea Family Trust. A bíróság megállapította, hogy a Charity Fellowship Church és Jerry DeLeo közel 1 000 000 dollárt költött a 124,5 karátos drágakő megmunkálására.

Fehérarany sárga gyémánt gyűrű

A The Monea Family Trust soha nem tudta hitelesen bizonyítani a nyers gyémánt tulajdonjogát vagy annak megvásárlását, annak ellenére, hogy a gyémánt eredetére kiterjedt bizonyítékokat mutattak be újságcikkekkel és feltárt feljegyzésekkel. A vitathatatlan bizonyítékok azt mutatták, hogy a Golden Eye gyémántot a dél-afrikai kimberlyi VanWyke családtól szerezték be, és a drágakövet körülbelül 150 éve a Monea család birtokolta.

Fehérarany sárga gyémánt gyűrű

Egy szövetségi bíró végül jóváhagyta, hogy elárverezzék a gyémántot. Az eladásra 2011-ben került sor egy online aukción, ahol 2,84 millió dollárért talált gazdára. Jelenleg Jerre Hentosh tulajdonában van ez a csodásan aranyló sárga gyémánt.

A Golden Eye gyémánthoz hasonló méretű intenzív sárga gyémántot ugyan nem találsz a Fatumjewels Galériában, ám számos fehér és színes gyémánt ékszer, köztük sárga gyémánt is, várja, hogy felfedezd őket.

Banner Fatumjewels Ékszer- és Drágakő Galéria banner