Padparadsa - lótuszvirág

Különleges zafírok 1. – Padparadsa zafír

Különleges zafírok sorozatunkban bemutatunk néhány valódi ritkaságot. Kedveled a különleges és ritka színeket a drágakövekben? Akkor ez a sorozat tetszeni fog.

Bár a zafírról elsősorban a kék szín jut eszünkbe, ám el sem hinnénk, hogy milyen sokféle színben létezik ez a drágakő. Tarts velünk néhány írás erejéig és megmutatjuk a világ legkülönlegesebb zafír drágaköveit.

Sorozatunkat a Padparadsa zafírral kezdjük, hiszen ez a leghihetetlenebb szín, mely ebben a formában létezik, ebből adódóan rendkívül keresett drágakő.

Padparadsa zafír

A Padparadsa zafír lélegzetelállító színe

A Padparadsa zafír hihetetlenül ritka, ezáltal nagyra értékelt és rendkívül keresett. Gyönyörű lótusz színű drágakövek Malawiból, Dél-Kelet Afrikából.

Padparadsa - lótuszvirág

Ez a zafír a sri-lankai rózsaszínes-narancssárgás lótuszvirágról kapta a nevét, melyet a fotókon láthatunk. Semmi más nem jeleníti meg ilyen élethűen a Padparadsa zafír színét, mint ez az ámulatba ejtő virág. Pontosan az egyedi színe az egyik tényező, mely ez a világ egyik legkívánatosabb és legértékesebb drágaköve. Természetesen rendkívüli szűkössége is hozzájárul értékességéhez.

Padparadsa - lótuszvirág

A Thakkura Pheru’s Rayanaparikkha egy középkori indiai gemológiai írás, melyben ez áll a Padparadsa zafír leírásaként: „Ami úgy terjeszti sugarait, mint a nap, fényes és puha tapintású, úgy hasonlít a tűzre, mint az olvadt arany és nem kopott, az a padma raga.” („Padma” jelentése lótusz, „raga” jelentése szín.)

Mivel ennyire ritka és egyedi drágakőről van szó, ezért mindenképpen szükség volt a szín pontos meghatározására, mivel maga a lótusz szín olykor összezavaró lehet. Tehát a Padparadsa zafír pontos meghatározása a következő:

Bármely földrajzi eredetű korrundfajta, melynek színe a rózsaszínes-narancs és a narancssárgás-rózsaszín színek keveréke pasztell színtónussal, alacsony vagy közepes telítettséggel.

Padparadsa zafír

Ez a leírás meglehetősen világos, mégis elegendő teret ad, hogy felfedezzük ennek a rendkívül ritka drágakőnek a magasztos bonyolultságát.

Még egy érdekesség a Padparadsa zafírról, melyet érdemes megemlíteni. A zafír drágakövek több mint 90 százaléka valamilyen kezelésen esik át, mely a színüket javítja. A Padparadsa zafír azonban azon kevés zafírok egyike, mely teljesen természetes. Nincs szükség kezelésre, hiszen a színe természetes állapotában is csodálatos. Ez még jobban hangsúlyozza amúgy is elképesztő ritkaságát.

A Padparadsa zafír jelenkori történelme

A fentiek alapján tudjuk, hogy a Padparadsa zafír a világ egyik legritkább drágaköve, melynek lelőhelyei Madagaszkár, Malawi, Sri Lanka, Tanzánia és Vietnam.

1958-ban rubin és zafír lelőhelyet fedeztek fel Ntcheuban, mely 145 kilométerre fekszik Lilongwétől, Malawi fővárosától. Bár ez az egyik legrégebbi ismert drágakőlelőhely az afrikai kontinensen, ennek ellenére nagyon keveset publikáltak a történetéről.

2008-ban a Nyala Mines cég megkezdte a drágakő kitermelést a területen, ezzel egyidőben a Columbia Gam House társaság intézte a csiszolást, a marketinget és a forgalmazást. Mindeközben a Columbia Gam House létrehozta a Dzonze Területfejlesztési alapot a helyi közösség támogatása érdekében. A bányához közeli két falu lakosságát segítik ezzel az alappal. Többek között létrehoztak Kandomában egy iskolát, Katsekerában pedig egy kórházat.

Ez a társaság 1976 óta építi az etikus utat a „bányából a piacra” útvonalon. Három kontinensen végzik tevékenységüket. Nevezhetjük őket a Fair Trade Gams úttörőinek. Minden drágakövet szigorú protokollok szerint kezelnek, melybe beletartozik a környezetbarát drágakő-bányászat, az etikus beszerzés, a méltányos munkabérek és a biztonságos munkavégzés.

Miért írtunk ilyen hosszasan erről a vállalatról? A válasz nagyon egyszerű. Pontosan az ilyen cégek teszik lehetővé, hogy lelkiismeretfurdalás nélkül viselhessük ékszereinket. Éppen ez az egyik fontos oka, hogy minden esetben érdemes megbízható forrásból vásárolni.

A Fatumjewels Galéria ékszerei és drágakövei kivétel nélkül ellenőrzött forrásból származnak. Bár a Padparadsa zafír igen ritka, ám ha rózsaszínhez hasonló színeket szeretnél viselni és ragaszkodsz a zafír drágakőhöz, a Fatumjewels Galériában megtalálod leendő kedvenceidet. Kattints a képre!

Fatumjewels fehérarany gyémánt rózsaszín zafír gyűrű