Pakisztáni zöld turmalin

A turmalin színei

A turmalin színes ragyogással tölti fel megjelenésedet, vonzó színek tömkelegét kínálja. Nézzük, milyen színek közül válogathatunk.

A turmalin színei a Fatumjewels ékszer blogon

A turmalin a világ egyik legszínesebb drágakő fajtája. A gyönyörű zöldtől, a rózsaszínen át egészen a lilás-vörösig számtalan színben elérhető, csodálatosan kívánatos közepes tónusokkal, melyek se nem túl sötétek, se nem túl világosak.

A turmalin színei a Fatumjewels ékszer blogon

A rubellit

A rubellit valójában a lilás-vöröses turmalin, mely érdekessé és meglehetősen vidámmá varázsolja az ékszereket.

Fatumjewels König turmalin gyűrű

A rubellit elnevezés a latin „rubellus” (vöröses) és a görög „lithos” (kövecske) szóból származik. Valójában a vöröses és a rózsaszín turmalin technikailag azonos színű, mégis óriási különbség van közöttük. A rubellitet a rózsaszín turmalintól mélyebb tónusa és erőteljesebb telítettsége különbözteti meg.

Fantázia gyémánt rubellit tanzanit fülbevaló

A turmalin pleokroizmusa

A turmalin mindig kihívást jelent csiszolás tekintetében, hiszen nagy szakértelmet kíván, hogy a lehető legjobban meg tudja mutatni ez a drágakő a többszínűségét.

A pleokroizmus egy drágakő többszínűségét jelenti, melyek intenzitása attól függően változik, hogy milyen szögből tekintünk rájuk. Erről a jelenségről itt olvashatsz bővebben: Pleokroizmus, azaz a többszínűség gyönyörködtet

Fatumjewels zöld turmalin fülbevaló

A turmalin kristályokon belüli belső feszültség, valamint a csodálatos színváltás nagy kihívást jelent a drágakő vágásakor és csiszolásakor. Érdemes tudni, hogy a turmalin az egyik legerősebben pleokroikus a drágakövek közül. Ez azt jelenti, hogy minden turmalin kristálynak van egy elsődleges és egy másodlagos színe, melyek intenzitása változik különböző nézőpontokból. Éppen ezért roppant fontos a drágakő orientációja vágás és csiszolás során.

Ginkgo biloba fehérarany turmalin gyűrű

A turmalin vágási és csiszolási technológiáját a legnevesebb szakértők fejlesztették ki annak érdekében, hogy maximalizálják a drágakő színes ragyogását.

A turmalin színei

Mielőtt rátérnénk a turmalin színeinek taglalására, egy kis történelmi érdekesség következik.

A turmalinnak ugyan 13 ásványi fajtája létezik, ám a fő fajta az elbait, ami Elba szigetéről kapta a nevét. Valóban arról a szigetről van szó, mely leginkább Napóleon 1814-es száműzetésének szigeteként ismert. Ez a sziget az ókorban ásványi anyagok forrása, majd később a turmalin drágakövek kiemelt lelőhelye volt.

Színek tekintetében a turmalin egy rendkívül érdekes drágakő. Nevezz meg bármilyen színt és azt minden valószínűség szerint megtalálod a turmalin drágakövek között. Még az ametiszt lila színe is megjelent a mozambiki Mavuco térségben.

Rozé arany zafír turmalin fülbevaló a Fatumjewels Galériában

A turmalin különböző színeit vagy egy színelőtaggal jelölik, mint például kékeszöld vagy lilásvörös vagy egy fajtanév, illetve egyéb előtag azonosítja. Ilyen előtagokkal tűzdelt színazonosító például a kanári turmalin, a macskaszem turmalin, a színváltó turmalin, a Cuprian turmalin, az indikolit.

Különösen jól ismert a paraiba turmalin, mely szépségének egy külön írással adóztunk. Itt olvashatod: A lenyűgöző fényhatású paraiba turmalin

Fatumjewels gyémánt paraiba turmalin gyűrű

A rubellitről fentebb már írtunk bővebben, de kiemelkedő szépsége nem engedi, hogy ne említsük meg újra.

Fatumjewels rubellit szív medál arany nyaklánccal

Szintén rendkívüli külsővel rendelkezik és nagy népszerűségnek örvend a dinnye turmalin. Ránézésre látszik, hogy miért kapta éppen ezt a nevet. Pont úgy néz ki, mint a gyümölcs.

Fatumjewels spinell dinnye turmalin ékszer szett

Egy másik nagyra becsült, de rendkívül ritka fajta a króm turmalin. Élénk, tiszta zöld színű turmalin, melyet a króm és a vandánium színez, tehát ugyanazok az elemek jelennek meg, mint a smaragd esetében.

Króm turmalin

Érdekes még a fekete turmalin, mely egykor népszerű drágaköve volt a gyászékszereknek, ám ma már nagyon ritka. Az igény pedig megvan rá, hiszen a fekete spinell iránti érdeklődés is megnőtt az utóbbi években, mely nyilvánvalóan a fekete gyémánt népszerűségének köszönhető. A fotón egy ehhez hasonló turmalint látunk, bár ez nem fekete, hanem szürkés acélkék, de ez áll legközelebb a fekete turmalinhoz a Fatumjewels Galériában.

Acélkék turmalin gyűrű

Szereted a fekete drágaköveket? Akkor a vidám turmalin helyett nézz körül a Fatumjewels Galéria fekete gyémánt ékszer kínálatában, melyet itt találsz: Fatumjewels fekete gyémánt ékszerek

A kaméleon drágakő

Egyes drágakövek jobban néznek ki természetes fényben, más drágakövek pedig inkább mesterséges fényben mutatják legszebb formájukat.

Multikolor turmalin nyaklánc a Fatumjewels Galériában

A drágakövek mindegyikéről elmondható azonban, hogy bármilyen fényforrásban gyönyörűek. Ennek ellenére a turmalin megkapta a „nappali drágakő” becenevet, mivel általában természetes fényben a legszebb.

A turmalint gyakran nevezik „kaméleon drágakő” néven, nemcsak sokszínűsége miatt, hanem azért is, mert a történelem során gyakran összetévesztették más drágakövekkel.

Faragott virág bikolor turmalin peridot fülbevaló

A turmalin ritkasága

A gránáthoz hasonlóan a turmalin rokon ásványok csoportja, melyek összetételének különbségei rengeteg színt eredményeznek.

Fatumjewels gyémánt turmalin medál

A turmalin fő forrásai Afganisztán, Brazília, Madagaszkár, Mozambik és Nigéria.

1998 nyarán a világ egyik legjelentősebb turmalin lelőhelye vált ismertté egy mezőgazdasági területen, hozzávetőlegesen 40 kilométerre Ibadan városától Nigériában, Oyo államban, közel a Benin határához Nyugat-Afrikában. A későbbi lelőhelyek Ibadantól körülbelül 135 kilométerre találhatók.

Fehérarany gyémánt turmalin ékszer szett a Fatumjewelstől

1998-ban bányászok özönlötték el a területet, majd több mint 1000 kilogramm nagyon szép turmalint hoztak felszínre. Kevesebb mint két év leforgása alatt a bányát gyakorlatilag kimerítették. Bár később még történtek lelőhely felfedezések, ennek ellenére ma már nem könnyű minőségi turmalint beszerezni a piacon.

Gyémánt pink turmalin fülbevaló a Fatumjewels Galériában

Mivel a fentiek értelmében a jó minőségű turmalin rendelkezésre állása jelentősen csökkent, ezért ez egyértelműen megemelte az árat. A fent említett ritka turmalin fajták még kevésbé beszerezhetők, ezért amikor egy-egy darab feltűnik ékszerekben, mint amilyen például a Fatumjewels Galériában található paraiba turmalin, akkor érdemes gyorsan lecsapni rá, hiszen egy-két év múlva talán már egyáltalán nem lesz rá lehetőségünk.

Nézz körül a Fatumjewels Galéria turmalin ékszerei között! Találd meg a hozzád leginkább illeszkedő színt!

Banner Fatumjewels Ékszer- és Drágakő Galéria banner