Házassági évforduló

Milyen elnevezései vannak a házassági évfordulóknak?

Mindannyian hallottunk már ezüst és aranylakodalomról, de mi a helyzet a többi házassági évfordulóval? Miért ünnepeljük meg a házassági évfordulónkat?

Sokunk számára az esküvőnk életünk legfontosabb eseménye. Egy nap, ami telve van szeretettel és a közösség érzésével. Ezt a napot minden évben megünnepeljük, ez a házassági évfordulónk.

Házassági évforduló

Ekkor kifejezzük egymás iránti szeretetünket. Ez egy nagy nap minden házaspár számára, amikor a szeretetet és az életet együtt ünnepeljük, vagy kettesben, vagy a családdal és barátokkal.

A házassági évforduló története

Bár a házassági évforduló hagyománya újnak tűnik, több száz évre nyúlik vissza a története.

A házassági évforduló Németországból ered az 1500-as évekből, ám Európa többi részén csak kétszáz évvel később, az 1700-as években terjedt el és vált népszerűvé.

Házassági évforduló

A régi tradíciók szerint minden házassági évfordulónak megvan a saját anyaga, ami az adott évfordulót szimbolizálja. Szintén hagyomány szerint a férj ebből az anyagból készült ajándékkal lepi meg feleségét ezen a nevezetes napon. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy kizárólag egy ajándékkal kedveskedhetünk.

Egyes házassági évfordulók és a hozzájuk kapcsolódó anyagok ismertebbek, elterjedtebbek, mint a többi, például az ezüst évforduló, ami a 25. házassági évfordulót jelöli, vagy az arany évforduló, ami az 50.-et.

Alább összeállítottunk egy listát a kevésbé ismert házassági évfordulókról és azok anyagairól. Nézd meg, milyen anyagok kapcsolódnak az egyes évfordulókhoz!

Házassági évfordulók és anyagaik

A közismert házassági évfordulókat bizonyára felismered, ám egészen biztosan lesz a listában olyan évforduló, amin el fogsz csodálkozni kicsit.

Első évforduló – Pamut

Az első házassági évfordulót Pamut évfordulónak hívjuk, ez szimbolizálja az új közös életet.

Ötödik évforduló – Fa

A fa évről évre szebb és erősebb lesz, ezért a Fa házassági évforduló az ötödik évfordulót jelenti, hiszen ez már egyfajta szilárdságot jelöl.

Tizedik évforduló – Ón

Az első nagy mérföldkő a tizedik házassági évforduló, amit az ón szimbolizál. Ez a fém ezüstfehér színű, formálható és hajlékony alapanyag, melyet már a történelem előtti időkben is használtak.

Tizenötödik évforduló – Kristály

A tizenötödik házassági évfordulót a kristály szimbolizálja, ez a szép, hideg és erős anyag, mely mintha hegyi levegőből és jégből jött volna létre.

Hegyikristály a Fatumjewels Galériában

Huszadik évforduló – Porcelán

A porcelán egy speciális anyag, hiszen nagyon kompakt és nem engedi át a nedvességet. Erős kapcsolatot szimbolizál a férj és a feleség között.

Huszonötödik évforduló – Ezüst

Ez a házassági évforduló meglehetősen közismert. Ez alkalommal általában az egész család együtt ünnepel. Olykor az eredeti esküvőhöz hasonló szervezéssel és ceremóniával.

25 év során egy házasságban sok minden történt már, valószínűleg nem volt teljesen zökkenőmentes ez a negyed évszázad. Nem véletlen, hogy az ezüst lett az anyaga ennek a nagy napnak.

Az ezüst a régi időkben egy nagyon fontos nemesfém volt, mely egy ideig megközelítette az arany értékét is.

Harmincadik évforduló – Gyöngy

A Gyöngy évforduló esetében nem szükséges megmagyarázni, miért ez lett az évforduló anyaga. A gyöngy fénylik, ragyog, tekintélyt parancsol, és használat közben a legszebb.

Akoya gyöngysor a Fatumjewels Galériában

Harmincötödik évforduló – Korall

A korall gyönyörű és ritka anyag a tengerből, éppen ezért a tenger vörös aranyának is nevezik. Ez a szépség szimbolizálja a 35. házassági évfordulót.

Negyvenedik évforduló – Rubin

A rubin a világ egyik legkeresettebb és legszebb drágaköve, ami a szerelem és a szeretet vörös színében pompázik. A rubin nagyon kemény és tartós, éppen ezek a tulajdonságok tették a negyvenedik házassági évforduló szimbólumává.

A gyerekek is nyugodtan ajándékozhatnak szüleik 40. házassági évfordulójára rubin ékszert édesanyjuknak.

Gyémánt rubin gyűrű

Negyvenötödik évforduló – Zafír

Negyvenöt éve házasságban élni pont ugyanolyan szép, mint maga a zafír, ami ezt a jeles ünnepet jelöli. A kék zafír évezredek óta keresett drágakő, ráadásul a kék szín őszinteséget és hűséget közvetít.

Fatumjewels zafír medál

Ötvenedik évforduló – Arany

Az ötvenedik házassági évforduló nem is kaphatott volna mást, mint az aranyat, hiszen ez fejezi ki leginkább azt az értéket, amit egy együtt töltött fél évszázad magában foglal. Az aranyat használták fizetőeszközként az idők folyamán, valamint ékszerek alapanyagaként, ebből látható, hogy értéket és eleganciát hordoz magában.

Gyémánt tenisz karkötő

Ötvenötödik évforduló – Smaragd

A smaragd egy exkluzív drágakő, már Kleopátra idejében is az volt. A régi mítosz szerint Vénusz szépségét rejti. Más mítoszok szerint viszont ez a legsikeresebb szerelemkő. Úgy tartják, hogy segít a párkapcsolatot egyensúlyban tartani. Valószínűleg ilyen segítségre nincs szüksége annak a házaspárnak, akik ötvenöt éve házasok, de mégis szép hagyomány, ha a feleséget ilyenkor férje vagy a gyerekei meglepik egy csodás smaragd ékszerrel.

Gyémánt smaragd gyűrű

Hatvanadik évforduló – Gyémánt

A gyémánt a természet egyik legkeményebb anyaga, továbbá a világ legnépszerűbb drágaköve. A hatvanadik házassági évfordulót ez az értékes drágakő képviseli, hiszen a gyémánt is igen nagy nyomás alatt jött létre. Egy házasság hatvan éve alatt a házastársak is egymáshoz idomultak, a nehéz időszakokban is, így tartották életben mindvégig a legnagyobb értéket, a szeretetüket, a kapcsolatukat.

Gyémánt fülbevaló a Fatumjewels Galériában

Hetvenedik évforduló – Vas

Ahhoz hogy hetven éven át életben lehessen tartani egy házasságot, olyan erős szeretetre van szükség, mint a vas. Éppen ezért ez az anyag kapta a feladatot, hogy a hetvenedik házassági évfordulót szimbolizálja.

Nyolcvanadik évforduló – Platina

Az emberi életciklust figyelembe véve, nem sok házaspár olyan szerencsés, hogy megünnepelhesse a nyolcvanadik házassági évfordulóját. Akiknek mégis sikerül, megérdemlik, hogy a világ egyik legdrágább alapanyaga fémjelezze ezt a neves ünnepet, ami a platina.

Ez egy meglehetősen exkluzív anyag, harmincszor ritkább, mint az arany.

Platina karikagyűrű Fatumjewels jegygyűrű

Reméljük, sikerült megfelelő eligazítást nyújtanunk a házassági évfordulók hagyományában.

Ha szeretnéd megajándékozni kedvesedet vagy szüleidet a jeles nap alkalmából, nézz körül a Fatumjewels Galéria kínálatában!

Banner Fatumjewels Ékszer- és Drágakő Galéria banner