Esküvői illemszabályok

Mit illik, mit nem illik? 7 íratlan szabály, ha esküvőre vagy hivatalos

Megjelenhet egy vendég piros ruhában egy esküvőn? Mi történik, ha fehér ruhában érkezel meghívottként? Amikor egy esküvői meghívót találsz a postaládádban, több kérdés is felvetődhet benned, melyekre most megadjuk a választ.

Esküvői illemszabályok

Egy esküvőn való megjelenésnek van néhány íratlan szabálya, melyek közül néhányról már biztosan hallottál. Például azzal kapcsolatban, hogy illik-e vörös, fehér vagy fekete ruhát viselni, valamint egyéb kérdések, melyek egy esküvővel kapcsolatosak. Az alábbiakban egy-két kérdés a házasulandó párra vonatkozik, ezért akár a saját esküvődet tervezed, akár meghívottként vetődnek fel benned ezek a kérdések, érdemes elolvasni tanácsainkat.

A piros ruha íratlan szabálya

A piros ruhának egy esküvőn van jelentése, ami napjainkban már nem annyira ismert.

Talán már hallottál róla, hogy a régmúltban, ha valaki meghívott vendégként piros ruhában jelent meg, az azt jelentette, hogy korábban viszonya volt a vőlegénnyel. Ez meglehetősen megalázó volt a menyasszony számára, ezért roppant illetlen dolog volt piros ruhában megjelenni egy esküvőn.

Napjainkban azonban a szabályok már fellazultak, így semmi probléma nem adódik abból, ha piros ruhát választasz. Azért a biztonság kedvéért kérdezd meg a házasulandó párt, hogy nincs-e ellenvetésük.

Meg lehet jelenni feketében egy esküvőn?

Létezik szabály, mely a fekete ruházatra vonatkozik? Illetlenség feketében megjelenni egy esküvőn?

Esküvői illemszabályok

Férfi vendég esetében nyilvánvalóan nincs jelentősége, hiszen szinte mindenki fekete öltönyt visel. Egy nő esetében azonban a teljesen fekete ruházat még ma is a bánat és a gyász jele, annak ellenére, hogy évtizedek óta nagy divatja van ennek a színnek. Pontosan ezért valóban nem illik egy esküvőn teljesen fekete ruházatban megjelenni.

Amennyiben mindenképpen ragaszkodunk a fekete ruhához, akkor is keverjük valami más színnel. Egy kiegészítő, egy sál vagy egy erőteljes színű ékszer is megteszi.

Milyen szabály vonatkozik a fehér ruhára?

Egy esküvőn csak a menyasszony viselhet fehér ruhát vagy vendégeknek is engedélyezett?

Egy esküvőn kizárólag a menyasszony jelenhet meg talpig fehérben. Csak az változtathat ezen az íratlan szabályon, ha a házasulandó pár kifejezetten azt kéri a vendégektől, hogy fehérben jelenjenek meg, mert ez illik az adott témához.

Nincs semmi gond, ha a ruházat csak részben fehér, illetve ha valamilyen mintás ruháról van szó, aminek fehér az alapszíne. Általában az 50% az irányadó érték, tehát ennél nagyobb százalékban ne viseljünk fehéret egy esküvőn. Ám, mint ahogy már fentebb is említettük, ha nem vagy biztos a dolgodban, még mindig megkérdezheted a házasulandó párt.

Milyen ruházatot nem illik viselni egy esküvőn?

Alapvető szabály, hogy elegánsan kell megjelenni, ám arra is vigyázzunk, hogy ne vigyük túlzásba az eleganciát.

Általánosságban elmondható, hogy érdemes követni az illemszabályokat, tehát semmiképpen ne jelenjünk meg egy esküvőn farmerben és pólóban.

Esküvői illemszabályok

Egyszerű a dolgunk, ha a meghívó mellé kapunk egy dresszkódot is, ám ez nem túl gyakori, ha nincs meghatározott témája az esküvőnek.

Mindenképpen tartsuk szem előtt, hogy a túl elegáns is illetlen lehet bizonyos mértékig. Ne viseljünk nagyestélyit, hiszen egy esküvőn az ifjú pár van a középpontban, akik hálásak lesznek, ha egyik irányban sem lógsz ki a sorból. Ez az ő napjuk, senki másé.

Egy esküvőre vihetjük a gyermekünket?

Ez egy nagy kérdés, hiszen a meghívó nem mindig tér ki erre és valójában olykor problémát is okozhat.

Amennyiben a meghívón az áll, hogy „szeretettel várjuk Önt és kedves családját” akkor nyilvánvalóan ebbe a gyerekek is beleszámítanak, így nem kérdés, hogy vihetjük-e őket magunkkal.

Esküvői illemszabályok

Hazánkban még nem annyira terjedt el az a szokás, hogy „gyerekmentesnek” tituláljanak egy esküvőt. Még akkor is otrombaságnak érzi az ifjú pár, hogy feltüntessék ezt a meghívón, ha valójában ezt szeretnék. Azonban feltűnő jel lehet, ha csak az áll a meghívón, hogy „szeretettel várjuk Önt és kedves feleségét/férjét” vagy a meghívottak konkrét nevét írják rá. Ebben az esetben egyértelmű, hogy nem szeretnék, ha gyerekek is részt vennének az esküvőn.

A bizonytalanság nem kellemes, ezért óvatosan előhozakodhatunk ezzel a kérdéssel a házasulandó párnál, ám arra is gondoljunk, hogy ez esetleg kellemetlen lesz számukra.

A következő két kérdés gyakran foglalkoztatja a házasulandó párokat, ezért számukra is hoztunk két jó tanácsot.

Egy év jegyesség után kötelező az esküvő?

A régi időkben az eljegyzés egy közeledő esküvő előjele volt, melyet általában egy év jegyesség után illett megtartani. Napjainkban azonban már nem él ez a szabály.

Esküvői illemszabályok

Manapság az eljegyzés annak a jele, hogy két ember összetartozik, amit nem feltétlenül kell esküvőnek követni. Sok esetben az eljegyzés egy olyan kaliberű esemény, mint egy esküvő, amennyiben a pár tudja, hogy nem fognak egyhamar (vagy egyáltalán) összeházasodni.

Röviden összefoglalva, nem kötelező az esküvő egy év jegyesség után. Évekig vagy akár életre szólóan is fenntartható ez az állapot. Minden azon múlik, hogy ti mit szeretnétek.

A plusz egy fő kérdése

Muszáj plusz fővel számolnunk az esküvői meghívottak esetében? Illetlenség, ha nem írjuk rá, hogy plusz egy főt hozhat magával?

A plusz egy fő egy olyan hagyomány, ami a mai napig annyira erősen tartja magát, hogy nem merjük megtörni, amikor az esküvői meghívottakat tervezzük. Ám ezzel kapcsolatban is ugyanaz a javaslatunk, mint amit már a fentiekben többször említettünk, hogy úgy tervezzétek az esküvőtöket, ahogy ti szeretnétek, hiszen ez a ti nagy napotok.

Esküvői illemszabályok

Azért ne írjátok rá a „plusz egy fő”-t, mert így illik, csak akkor tegyetek így, ha valóban így szeretnétek. A legegyszerűbb módja, hogy elkerüljétek a plusz (sok esetben idegen) vendégeket, ha a meghívó címzése világos és érthető. Amennyiben a plusz egy fő olyan személy, akit régóta ismertek és szeretnétek meghívni, akkor írjátok rá mindkét személy nevét. Abban az esetben azonban, ha nem is ismeritek a meghívni kívánt személy párját vagy tudjátok, hogy egyedülálló, akkor csak az ő neve szerepeljen a meghívón. Ez egyértelmű, ráadásul egyáltalán nem sértő a meghívottra nézve.

Reméljük, hogy sikerült néhány kérdésedre választ kapnod a Fatumjewels Galéria tanácsai alapján. Amennyiben mégsem, akkor meghívottként kérdezd a házasulandókat, ifjú párként pedig tegyétek azt, amit ti szeretnétek!