Esküvő

Ki legyen az esküvői tanú?

Esküvői tanúnak lenni nagy megtiszteltetés. Ki legyen az esküvői tanú és mit is foglal magában valaki tanújának lenni? Mi a feladata az esküvői tanúnak? A cikkben elsősorban a vőlegény tanújának feladatait vesszük górcső alá.

Vannak hagyományok azzal kapcsolatban, hogy mi a kötelessége egy esküvői tanúnak, ám nincs konkrét szabályzata annak, hogy ezeket a feladatokat pontosan egy adott módon kellene megtenni. Mit is jelent tehát esküvői tanúnak lenni? Az alábbiakban összeszedtük a válaszokat.

Ki legyen a vőlegény esküvői tanúja?

Az esküvő az élet egy nagy fejezetének kezdete. Az a nap, amikor belépsz egy házasságba a partnereddel, és megfogadjátok egymásnak, hogy egész életen át társak lesztek.

Esküvő

Hagyományosan a vőlegény oldalán van egy tanú, aki támogatja őt a nagy esemény során, és mindenekelőtt a vőlegénnyel együtt örül.

Esküvői tanúnak lenni nagy megtiszteltetés. Az ember ebben a szerepben nagyra becsültnek érezheti magát, hiszen az ember csak a hozzá legközelebb állók valamelyikét kéri fel tanúnak. Általában a vőlegény a legjobb barátját vagy a testvérét kéri fel erre a szerepre, ám az idők változnak, így napjainkban hölgy is lehet a vőlegény tanúja. A hagyományos szabályok fellazultak, így nem kell attól tartanunk, hogy hibát vétünk a választás során.

Mit jelent esküvői tanúnak lenni?

Vannak hagyományok, melyek az esküvői tanú feladataira vonatkoznak, ám ma már semmi nem kötelező, nincsenek kőbe vésett szabályok ezzel kapcsolatban.

Esküvő

Az esküvői tanú kiválasztásával kapcsolatban a legfontosabb, hogy ne kötelességtudatból, hanem szívből válaszd ki azt a személyt, akit legjobban szeretnél az oldaladon látni a nagy napon.

Az esküvő történéseit, valamint azt, hogy mi lesz a tanúd feladata, azt csak te döntöd el, senki más. A legfontosabb, hogy amikor visszatekintesz az esküvőd napjára, akkor pozitív emlékek jussanak eszedbe és ez elégedettséggel töltsön el.

Régebben a vőlegény tanújának volt egy sor feladata, melyeknek az volt a célja, hogy a vőlegénynek ne kelljen semmi miatt aggódnia az esküvő során. Például a szervezés jó része, valamint a vendégek szórakoztatása a vőlegény tanújának a feladatai közé tartozott.

Általános feladata a leendő férj tanújának a gyűrűkről való gondoskodás. Hagyományosan ő tartja magánál a gyűrűket, majd ő adja át, mielőtt az ifjú pár egymás ujjára húzza azokat.

Ha időben visszalépünk egy napot, akkor láthatjuk, hogy a tradicionális legénybúcsút, mely még manapság is szokásban van az esküvő előtti napon, azt rendszerint a házasulandó férfi tanúja szervezi meg. Mint ahogy a menyasszony leánybúcsúját szintén az ő tanúja (a koszorúslány vagy azok egyike) szervezi meg. Valójában a vőlegény és a menyasszony tanújának ugyanaz a célja, hogy támogassa őket a nagy napon.

A vőlegény tanúja sok esetben még napjainkban is vicces és szeretettel teljes beszédet tart az esküvői vacsora előtt, ami bizonyos szempontból szintén a vendégek szórakoztatását szolgálja.

Sokaknak okoz némi nehézséget ez a kérdés, ami a tanú személyére és feladataira vonatkozik. Sokszor még a tanú megjelenése is problémát okoz egyesek számára. Legyen ugyanolyan ruházatban, mint a vőlegény? Vagy legyen eltérő színű, mint a koszorúslány(ok) esetében?

Függetlenül attól, hogy választunk, fontos, hogy együtt hozzuk meg ezeket a döntéseket a leendő házastársunkkal. Mindenekelőtt pedig legyünk tisztában azzal, hogy nincs jó vagy rossz választás. A saját esküvőnk, tehát a mi döntésünk.