Nemzetközi Nőnap

Nőnap

Március 8-án a legtöbb országban a hölgyeket ünneplik. Ez a nap a nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének ünnepe.

Valójában azt az erőfeszítést ünnepeljük ezen a napon, melyet a nők évszázadokon át tettek azért, hogy egyenlő jogokkal rendelkezzenek.

Miért éppen ezen a napon?

Mi történt március 8-án? Miért éppen ezen a koratavaszi napon ünnepeljük a hölgyeket?

Nemzetközi Nőnap

1857. március 8-án zajlott le az első olyan nagyszabású tüntetés, mely során negyvenezer női munkás tüntetett magasabb bérért New Yorkban. Bár még kilenc évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy megszülessen az első határozat, miszerint a nőknek joguk van a hivatásszerű munkavégzéshez.

Az első női jogokért küzdő harcos Clara Zetkin volt, aki valóban sikeres munkát végzett. Beszédekben hirdette a nők jogát a munkavégzéshez. Ne feledjük, hogy mindez a XIX. század végén történt, amikor az volt a természetes és elfogadott, hogy a nők helye otthon van.

Clara Zetkin
Clara Zetkin

Bár a pontos ünnepnap ide-oda tolódott egy ideig, igazából 1911 óta létezik nemzetközi nőnap. Először Dániában, Németországban, Ausztriában és Svájcban tartották meg a nőnapot.

Maga a felvetés is, hogy legyen nemzetközi nőnap, Clara Zetkin ötlete volt, melyet a Nemzetközi Szocialista Nőkongresszuson vetett fel Koppenhágában.

Clara Zetkin és Rosa Luxemburg
Clara Zetkin és Rosa Luxemburg

A nagy áttörés 1917-ben következett be, amikor Oroszországban a nők békéért és kenyérért tüntettek. Közvetlenül ezután polgári kormány alakult (nem a tüntetés hatására), és az új kormány szavazójogot biztosított a nőknek. Ez óriási áttörés volt a nőmozgalom történetében. Az említett tüntetés március 8-án zajlott, ez adta meg végül a nőnap végleges dátumát.

Tüntetés a női jogokért 1917-ben Oroszországban
Tüntetés a női jogokért 1917-ben Oroszországban

Magyarországon a nőnap ünneplése hosszú időn át kötelező jellegű volt, és munkásmozgalmi hangulata nem kifejezetten azt közvetítette, amiért annak idején Clara Zetkin és társai küzdöttek.

Napjainkban már más a helyzet, és szerencsére a nőnap ünneplése kedves hagyomány maradt, senki nem köti azt szorosan a régi rendszerhez.

Nőnapi szokások

A világ legtöbb országában virággal, édességgel, apró ajándékokkal lepjük meg a hozzánk közel álló hölgyeket.

Hóvirág, a nőnapi virág

Magyarországon nagyon sokáig a hóvirág volt a nőnapi virág, ám nem árt óvatosnak lennünk, hiszen ez ma már védett növény.

Az elmúlt években gyakorivá vált, hogy az eljegyzési gyűrűt ezen a napon adta át a leendő vőlegény, illetve az ékszer, mint nőnapi ajándék sem ritka.

Bátran kijelenthetjük, hogy manapság a nők iránti elismerés jeleként fontos, hogy megajándékozzuk őket. Ezzel mutatjuk ki hálánkat, azért, hogy nevelik a gyermekeinket, elkészítik az ételünket, tisztán tartják a környezetünket, mindezt oly módon, hogy mindeközben sokszor ugyanannyit dolgoznak, mint a férfiak (még ma is alacsonyabb bérért).

Mivel az ékszer mindig szép ajándék, hálát és szeretetet fejez ki, ezért ezzel senki nem tud rosszul választani. Nézz körül a Fatumjewels Galéria kínálatában és válassz ajándékot!

Fatumjewels Ékszer- és Drágakő Galéria