Drágakő vásárlási tanácsok a Fatumjewels blogon

Vásárlási tanácsok drágaköves ékszerhez – 1. rész

A drágakövek színpompásak és lenyűgözőek, ám nem mindig könnyű eldönteni, hogy milyen értéket képviselnek, illetve milyen minőségűek.

Sajnos sok komolytalan kereskedő éppen ezt használja ki és magas áron kínál kevésbé jó minőségű drágaköveket. Éppen ezért adunk néhány tanácsot, melyek segítségedre lehetnek a választás során, hiszen nekünk a Fatumjewels Galériánál fontos mindez.

Fatumjewels drágakő

A gemológia nehéz tudomány, hosszú tanulmányokat, nagy gyakorlati jártasságot és magas minőségű technikai felszerelést igényel. Mindezek birtokában lehet csak tökéletes döntést hozni egy drágakő értékével kapcsolatban. Ennek ellenére tudunk adni néhány tanácsot, melyek birtokában tudsz némi képet alkotni a drágakövek értékéről. Ezek használható gyakorlati tanácsok, melyek segítenek abban, hogy elkerüld a csalódást okozó meglepetéseket, amikor drágakövet, illetve drágaköves ékszert vásárolsz.

Az alábbiakban két hasznos tippet olvashatsz, melyet további három fontos tanács fog követni a következő cikkünkben.

Figyelmesen válaszd ki a drágakő színét

Egy drágakő értékét nem lehet kizárólag a színe alapján eldönteni, ám mondhatjuk, hogy 50%-ban ez egy döntő tényező lehet.

Aranyszabály, hogy a drágakő színe ne legyen sem túl világos, sem túl sötét. Egy szép drágakő ismertetőjegye a kiegyensúlyozott és harmonikus szín.

A színek harmóniája

A harmónia az arányos színelosztás által jön létre, mely átível a teljes drágakövön. Kivéve persze az olyan drágaköveket, mint amilyen az opál vagy a dinnyeturmalin, melyeknek más típusú tulajdonságaik vannak. Tehát, a drágakő egyik oldala nem lehet világosabb vagy sötétebb, mint a másik. Egyszerűbben kifejezve, a legtöbb esetben a színnek homogénnek kell lennie.

Létezik ideális szín?

A válasz: igen is, meg nem is. Vannak színek, melyek népszerűbbek, értékesebbek más színeknél, mint például a Kashmir zafír kék színe, a galambvér színű rubin vagy a paraiba turmalin (ez utóbbit láthatjuk a fotón). Az ideális szín elsősorban a drágakő típusától függ.

Gyémánt paraiba turmalin gyűrű a Fatumjewelsnél

Vegyük példának a peridot drágakövet, mely esetben a „tökéletes” szín egy szép limezöld egy visszafogott sárgás tónussal, mint amit alább a fotón láthatunk. A tökéletes szó nem véletlenül került idézőjelek közé, hiszen a tökéletes jelző valójában egy szubjektív döntés.

Gyémánt peridot gyűrű a Fatumjewels Galériában

Természetesen fontos, hogy a színtónus kiegyensúlyozott legyen. Mint ahogy már fentebb említésre került, ne legyen sem túl világos, sem túl sötét. Ám ez sem mindig egy döntő tényező, hiszen például a smaragd esetében a tökéletes szín teljesen mást jelent. Ez esetben a szín legyen erőteljes és adjon enyhén kékes vagy sárgás fényvisszaverődést. Egy túl világos smaragd kevésbé értékes, mint a mély zöld.

Egyedi Fatumjewels gyémánt smaragd medál

Tehát kijelenthetjük, hogy különböző drágakövek tökéletes színei különböznek egymástól. Ezért fontos tisztában lenni azzal, hogy mely színek és tónusok a legértékesebbek éppen annál a drágakőnél, melynek a vásárlását tervezzük.

Ez nem azt jelenti, hogy minden ékszer vásárlása előtt ki kell képezned magad az adott drágakő tulajdonságairól. A Fatumjewels Galéria munkatársai szívesen segítenek ebben.

Figyelj a drágakő méretére a megfelelő módon

Még ma is él az a téves elképzelés, hogy a drágakövek tömegének összege dönti el egy ékszer értékét. Ez azonban egy kicsit bonyolultabb.

A legegyszerűbb példa erre, ha megnézünk egy gyémántokkal díszített gyűrűt és egy szoliter gyémántgyűrűt. Ha az első gyűrűt két karát össztömegű gyémánt díszíti, a szoliter gyűrűt pedig egy kétkarátos gyémánt, és a gyémántok minősége megegyező, akkor sem lesz a két gyűrű értéke azonos. Egy kétkarátos gyémánt sokkal értékesebb, mint két karát össztömegű gyémánt. Így már valószínűleg számodra is érthetőbb, hogy milyen módon figyelj a drágakő tömegére amikor ékszert vásárolsz.

Fatumjewels gyémánt eljegyzési gyűrű szoliter

Az ár növekedése a méret növekedésével nem egyenesen arányos

Egy drágakő mérete nagyon fontos az értéke szempontjából, ám még fontosabb tudni, hogy az érték növekedése nem egyenesen arányos a méret növekedésével. Vegyünk példaként egy egykarátos drágakövet, melynek értéke 1000 forint. Egy ugyanolyan drágakő, melynek minősége is ugyanolyan, de kétkarátos, annak ára nem 2000 forint lesz, hanem sokkal több. Ugyanebből az említett drágakőből egy tízkarátos pedig sokkal, de sokkal többet fog érni 10 000 forintnál. Egyértelmű tehát, hogy az ár nem egyenesen arányos a méret növekedésével. Ezt nagyon fontos figyelembe venni, amikor ékszert vásárolunk.

A méret nem mindig jelenti ugyanazt

Sokszor említettük már különböző írásokban, hogy drágakő vásárlásakor nem szabad kizárólag a méretet figyelembe venni. Fontos a drágakő minősége, valamint annak ritkasága is. Ráadásul a kritikus méret, ahol az ár elkezd sokszorosára emelkedni, az különböző drágakövek esetén óriási eltérést mutat.

Vegyük példának a smaragdot, melyet kiváló minősége és rabul ejtő színe szerint értékelünk. Különösen keresett a gyűjtők részéről az oroszországi smaragd annak különleges színtónusával. Ezekből a smaragd drágakövekből azonban a nagy méretűek meglehetősen ritkák. Pontosan ezért egy kétkarátos Oroszországból származó smaragd sokkal értékesebb, mint egy háromkarátos Brazíliából származó smaragd.

Fatumjewels egyedi gyémánt smaragd karkötő

Más szóval, rettentő fontos, hogy tudjuk, mennyire ritka és értékes az a drágakő, amit szeretnénk megvásárolni.

Láthatjuk, hogy rengeteg tényezőt kell figyelembe venni ahhoz, hogy el tudjuk dönteni egy drágakő értékét. Éppen ezért fontos, hogy megbízható forrásból vásároljunk, hiszen nem képezhetjük magunkat drágakő szakértővé vásárlás előtt. Reméljük, hogy a fentiek adnak némi segítséget.

A cikk folytatódik a jövő héten, további három fontos tanáccsal érkezünk.

Addig is nézz körül a Fatumjewels Galéria webáruházában, kérdéseiddel fordulj nyugodtan szakértő munkatársainkhoz!

Banner Fatumjewels Ékszer- és Drágakő Galéria banner

1 válasz

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Előző cikkünkben adtunk néhány tanácsot drágaköves ékszer vásárlásához, most pedig kiegészítjük újabbakkal, hogy ezzel is segítsük a tájékozódást. A cikk előző részét itt találod: Vásárlási tanácsok drágaköves ékszerekhez – 1. rész […]

A hozzászólások nincsenek engedélyezve.