Fabergé-tojás

Elveszett kincsek nyomában 5. – A Fabergé-tojások

Az elveszett kincsek nyomában című sorozatunk ötödik részéhez érkeztünk, ebben a részben a hírhedt Fabergé-tojásokról szólunk.

Fabergé-tojás

Az első Fabergé-tojást III. Sándor cár rendelte 1885-ben Fabergé ékszerésztől, melyet felesége számára szánt húsvéti ajándéknak. Maria Fjodorovna annyira el volt ragadtatva az ajándéktól, hogy ettől kezdve hagyománya lett a húsvéti Fabergé-tojás ajándéknak. A cár minden évben rendelt egyet felesége számára.

Fabergé-tojás

A tojások mindegyike gyönyörűen kidolgozott, művészi értékkel bíró alkotás volt, valamint mindegyik belseje kincseket tartalmazott. A tojás külsejét és a benne rejlő miniatűr kincset Fabergé maga találta ki és alkotta meg. Ez még magának az uralkodónak is meglepetés volt minden évben.

Fabergé-tojás

Napjainkban a Fabergé-tojások a világ legszebb ékszerészeti remekművei közé tartoznak. 70 tojás készült az idők folyamán, mivel III. Sándor után fia, II. Miklós tovább követte a hagyományt. Egészen 1917-ig, a Romanov-ház bukásáig készültek évről-évre a csodálatos Fabergé-tojások.

Fabergé-tojás

Az idők során sok tojásnak nyoma veszett, így a teljes kollekció töredékes, némely darabjáról csak sejtések vannak, hogy nézhetett ki, és mit rejtett a belseje.

Fabergé-tojás

1917-ben, a cárizmus bukása után a bolsevikok az összes Romanov-műkincset lefoglalták. A Fabergé-tojásoknak is ez lett a sorsuk. Közülük sokat eladtak, egy-egy darabot megtartottak, így a kollekció szétszóródott.

Napjainkban igen ritkán jelenik meg árverésen egy Fabergé-tojás. Azok is általában a már ismert darabok közé tartoznak. Az elveszett tojások közül az elmúlt évtizedekben egyetlen darab sem került elő. Minden egyes Fabergé-tojás dollármilliókat ér. Az eltűnt tojások valószínűleg még többet érnének, ha valaha előkerülnének, amire több mint száz év elteltével egyre kisebb az esély.

Téged is elbűvöl a művészi módon kidolgozott ékszerek szépsége? Nézz körül a Fatumjewels Galériában, hiszen nálunk elérhető, megtalálható ékszerek között válogathatsz.

Banner Fatumjewels Ékszer- és Drágakő Galéria banner