A 2020-as év ásványa a turmalin

A 2020-as év ásványa a turmalin

Ötödik alkalommal került kiválasztásra az év ásványa, mely címet idén a csodás turmalin nyerte el. Mely ásványokkal indult a győztes címért a turmalin és miért olyan különleges?

Először vessünk egy pillantást a versenytársakra, melyeket megelőzött a turmalin. A két további esélyes drágakő az apatit és a barit volt.

A 2020-as év ásványa a turmalin

Apatit

Az apatit a megtévesztés mestere, mivel nagyon sok olyan színárnyalata létezik, melyek révén hasonlít egyéb ásványokhoz.

Apatit ásvány

Az apatit neve is ebből a tulajdonságából származik. A név jelentése csalás, megtévesztés. Főként a berillel, a topázzal és a turmalinnal tévesztették össze nagyon gyakran.

Nagyon sok színárnyalatban létező, üvegfényű ásványról van szó. Különleges típusa a zöld változat, melyet spárgakőnek hívnak. Burmából és Brazíliából ismert az apatit-macskaszem is.

A pontos neve valójában fluor-apatit. Legfőbb jellegzetessége, hogy UV-fényben, illetve katód- és röntgensugárzás hatására fluoreszkál.

Barit

A barit második alkalommal került a jelöltek közé, mint az év ásványa. Csak úgy, mint négy évvel ezelőtt, most is alulmaradt a küzdelemben.

A barit ásvány a sivatag rózsája

A barit, más néven a sivatag rózsája második alkalommal indult az év ásványa címért. Négy évvel ezelőtt a gránát előzte meg, most pedig a turmalin.

Legmeghatározóbb tulajdonsága, hogy feltűnően nehéz. A neve is innen ered, a görög barisz, azaz nehéz szóból származik. Színe lehet átlátszó, barna, sárga, piros és kék is. Üvegfényű ásványról van szó, mely a hasadási felületeken gyöngyházfényű is lehet.

Az év ásványa a turmalin

Hosszú évszázadokon át úgy gondolták, hogy a föld alatt lévő turmalin teremti meg az utat a szivárvány számára. Páratlan színskálája adott okot a legenda megteremtésére.

Fatumjewels Faragott Virág turmalin fülbevaló

A turmalin esetében nemcsak arról van szó, hogy sok színben létezik, hanem arról, hogy egyetlen turmalin kristály is magában foglalhat több színt. A turmalin színét a vas-, titán-, króm- és a mangántartalma határozza meg.

Acélkék turmalin gyűrű a Fatumjewels Galériában

Másik fontos érdekessége, hogy eredetileg ceyloni mágnesként ismerték, mivel nagyon könnyen képes elektromossággal feltöltődni. Ezt a jelenséget még ma is vizsgálják, mivel a turmalin az egyetlen ásvány, ami elektromosságot bocsát ki magából. Mivel ellentétes töltésű elektromosságot sugároz, ezért korábban ezt mágneses erőnek hitték. Ezért hívták ceyloni mágnesnek.

In Vino rozé arany rózsaszín turmalin fülbevaló

Színei a következők lehetnek: a színtelen akroit, a piros és rózsaszín rubelit, az ibolyaszín szibérit, a barna drávit, a zöld verdelit, a kék indigolit és a fekete sörl.

König rubellit piros turmalin gyűrű

Ezen kívül nagyon keresettek a többszínű változatok, amilyen a zöld-vörös dinnye turmalin és a vörös-fekete mórfej.

Egyedi dinnye turmalin medál

A leírás és a képeken látható ékszerek révén most már egyértelmű, hogy miért fonódott össze a turmalin és a szivárvány legendája.

A Fatumjewels Ékszer- és Drágakő Galéria turmalin ékszer kínálatában egyedi tervezésű ékszerek is megtalálhatók. Nemcsak különleges színt szeretnél, hanem az a vágyad, hogy senki más ne viselhessen ugyanolyan ékszert? Nézz körül a Fatumjewels Galéria egyedi turmalin ékszerei között! Biztosan megtalálod a hozzád legjobban illeszkedő darabot.

Fatumjewels Ékszer- és Drágakő Galéria