Zöld drágakövek

A lenyűgöző fényhatású paraiba turmalin

A paraiba turmalin az egyik legszebb drágakő, melyet a modern időkben fedeztek fel.

A nevét Brazília Paraíba államáról kapta, ahol felfedezték. Sok ősi kőzet található Paraíbában, ahol a turmalin évmilliókon át formálódott, mielőtt felfedezték.

Gyémánt paraiba turmalin gyűrű

Heitor Dimas Barbosa rendkívül lelkes geológus volt. Úgy érezte, hogy Paraíba hegyei értékes ásványokat tartalmaznak. Az ő szakértelmének, jártasságának és kitartásának köszönhető, hogy 1987-ben megtalálta a paraiba turmalint. Napjainkban ez egy világhírű drágakő, mely sok drágakő szakértő kedvencévé vált.

Ez az újonnan felfedezett turmalin egy csodálatos drágakő, rendkívül látványos színnel és fényhatásokkal. A kezdeti boldogság azonban rövid életűnek bizonyult. Öt évnyi intenzív keresés után sem találtak új leleteket, és a mai napig igen ritka az újonnan feltárt paraiba turmalin. A gyémánttal összehasonlítva, minden tízezredik gyémántra jut egy paraiba turmalin.

Gyémánt akvamarin paraiba turmalin nyakék

Paraiba turmalin és afrikai turmalin

2001-ben nagy volt az öröm, amikor a paraiba turmalinnal azonos kristályszerkezetű és rendkívül látványos színű turmalint találtak Nigériában és Mozambikban.

Rengeteg vita folyik azzal kapcsolatban, hogy ezeket a leleteket nevezhetjük-e paraiba turmalinnak. A szakértők vitatják a kérdést és nincs egyetértés.

Különleges színe és ritkasága miatt a világ egyik legspeciálisabb drágakövének tartják. A paraiba turmalin fényhatása lenyűgöző, ám kizárólag szépen csiszolt formában, mint ahogy ezt megfigyelhetjük az alábbi fotón. A faragott akvamarin virág mellett még inkább kitűnik a paraiba turmalin különleges fényjátéka.

Gyémánt akvamarin paraiba turmalin nyakék

Természetesen rengeteg egyéb turmalin létezik sok különböző színben. Válogass kedvedre a Fatumjewels Galéria turmalin kínálatában.

Banner Fatumjewels Ékszer- és Drágakő Galéria banner